Tarkkuus, nopeus ja helppokäyttöisyys, tärkeitä käsitteitä tämän päivän teollisen tuotannon taustalla. Niiden lisääminen tuotannossa oli tukevasti mielessä myös Terco Engineeringilla, kun yritys uudisti syksyllä levytyökapasiteettiaan.
Terco Engineering Oy on Marttilassa toimiva yritys, jonka toimenkuvaa ovat teollisuuden kunnossapito, alihankintatyöt sekä koneiden ja laitteiden valmistus. Talon erikoisalue ovat teollisuuden kokonaisprojektit, jotka viime vuosina ovat olleet yrityksen toiminnassa nopeasti kasvava alue.
– Varsinkin vesilaitoksien rakennus- ja uudistustyöt ovat työllistäneet viime vuosina runsaasti. Työkenttä tällä sektorilla on laaja, suomalaiset vesilaitokset on rakennettu 1970-80 -luvuilla ja tarve uudistustöille on monissa paikoissa melkoinen. Olemme viime aikoina olleet useissa tämän tyyppisissä projekteissa mukana, kertoo toimitusjohtaja ja Tercon toinen omistaja Ari Saari. Yhtiökumppani on yrityksen huoltopäällikkönä toimiva Ossi Lammela.
Tercon toteuttamiin teollisuusprojekteihin kuuluu usein niin koneiden ja laitteiden suunnittelua, valmistusta kuin kokonaisprojektihallintaakin. Projekteja yritys tekee laajalla säteellä.
– Marttila sijaitsee maantieteellisesti keskeisellä alueella, ja sijainti on yksi etumme. Tästä on lyhyt matka niin pääkaupunkiseudulle, Varsinais-Suomeen kuin Pirkanmaallekin, missä viime aikoina on ollut useampiakin kunnallisia vesilaitosprojekteja, Saari sanoo.
Päivitystä teknologiaan
Terco Engineering työllistää seitsemän henkilöä ja lisäksi alihankkijakumppaneita. Yrityksen toimitiloissa Marttilassa tehdään projekteihin liittyvä valmistus koneiden ja laitteiden ohutlevyosat ja tarvittavat varaosat mukaan lukien. Ohutlevypuolen kapasiteettia talossa on niin leikkaukseen, särmäykseen kuin hitsaukseenkin.
Vahvemmat kappaleet leikataan hienosädeplasmalla, ja ohuempien kappaleiden käsittelyyn yritys päivitti kalustoaan syksyllä uudella Baykal-teknologialla uuden särmäyspuristimen ja saman valmistajan levyleikkurin myötä.
Koneista ensimmäisenä taloon saapui alkusyksystä Baykalin APHS 31200 CNC-särmäyspuristin ja siitä noin kuukauden päästä HGL 31008 NC-levyleikkuri Vossin toimittamina.
Baykal APHS 31200 on hydraulinen CNC-särmäyspuristin, 3100 mm:n taivutusleveydellä, 200 T:n särmäysvoimalla, X-R akseleilla varustetulla takavasteella, automaattisella bombeerauksella ja Delemin DA 66T 2D graafisella CNC-ohjauksella varustettuna. HGL 31008 NC-levyleikkuri toimii työleveydeltään samassa kokoluokassa, maksimi leikkauspituus on 3100 mm ja levyn maksimi leikkausvahvuus 8 mm, terävälyskin säätyy automaattisesti ja terätkin valittiin erityisesti ruostumattoman teräksen leikkaukseen soveltuviksi.
Uudet koneet korvaavat talossa aikaisempaa, jo pitkään käytössä ollutta särmäys- ja leikkauskalustoa ja merkitsevät samalla loikkaa nykyteknologian mahdollisuuksin.
Näin varsinkin särmäyspuristimen osalta.
– Uuden tason tarkkuus, prosessinopeus ja helppokäyttöisyys ovat niitä ratkaisevia tekijöitä. Uusi kone mahdollistaa aiempaa tarkemmat särmäykset, ja nopeus ja helppokäyttöisyys ovat puolestaan seurausta nykyaikaisesta ohjauksesta. Nykyautomaation myötä mm. ohjelmien teko ja koneiden käyttö sujuvat huomattavasti aiempaa notkeammin, Saari sanoo.
– Ohjaus on monipuolinen ja yksi positiivinen seikka myös sellainen nykykoneissa arkipäiväinen seikka, että koneessa voidaan käyttää palateriä. Se mahdollisuus niin ikään tekee töistä aiempaa nopeampia ja sujuvampia, sanoo projekti-insinööri, yrityksen ohutlevytoiminnoista vastaava ja pääkäyttäjä Vesa Lammela.
Tarpeeseen sopiva paketti
Koneiden valinta talossa oli varsin selkeä prosessi.
– Hankinnoissa ominaisuudet, käyttötarve ja kustannukset ratkaisevat. Meillä näillä koneilla tehdään töitä säännöllisesti, mutta projektityyppisesti, jolloin välillä on pitkiäkin taukoja. Tarpeisiimme nämä koneet olivat ominaisuuksiltaan, työlaadultaan ja kustannuksiltaan sopiva paketti, Saari sanoo.
Terco Engineeringin viime vuosien kehitys ja työtilanne ovat hyvät, mutta toki mm. pitkään jatkunut materiaalien hintakehitys koetaan haasteena myös Marttilassa.
– Ja se myös pysynee sellaisena jatkossakin. Korona vaikutuksineen helpottaa, mutta nyt tämä kireäksi käynyt maailmantilanne on nyt sitten uusi asioihin vaikuttava tekijä, sanoo Ari Saari.
Ohutlevyn käsittelyn konekannan osalta Terco Engineeringillä mennään uudella tasolla, eikä uusia investointeja ainakaan nyt heti ole särmäyspuristimen ja levyleikkurin hankinnan jälkeen näköpiirissä.
Julkaistu Konekuriiri 3/2022, Kari Harju
Lisää Baykal särmäyskoneista ja levyleikkureista
Perttu Lankinen
010 8200 522