Metalli Järvelä jatkaa investointejaan – lisäkapasiteettia uudella taivutusteknologialla
Metalli Järvelän kone- ja laiteinvestoinnit jatkuvat. Kaustisella toimiva perheyritys on viime vuosina panostanut voimakkaasti uuteen tuotantoteknologiaan, ja linja jatkuu. Uusi Crippan taivutuskone asennettiin yrityksen käyttöön marraskuulla. Uusi investointi on myös Thoman RB3 CNC-S 3D-rullataivutuskone, ja alkuvuodesta kokonaiskalusto täydentyy vielä mm. uudella Baykal APHS 31300 5X särmäysteknologialla.
Aika on haastava, mutta sen hammas koettelee yrityksiä eri tavoin.
Metalli Järvelän toiminnoissa nykypandemia ei toistaiseksi ole juuri näkynyt. Monipuolinen asiakaskenttä kannattelee, yritys palvelee prosessiteollisuuden asiakkaitaan mm. metsäkoneiden ohjaamotuotannossa sekä tekee taivutustöitä koti- ja ulkomaille asennuksineen, ja vauhtia on riittänyt hyvin myös näinä muutoin haastavampina hetkinä.
”Töitä on. Toki tilanne keväällä näkyi hetken mm. siten, että erään pääasiakkaamme tuotanto meni toviksi kahdesta yhteen vuoroon. Muutoin kysyntä on kuitenkin pysynyt vahvana. Ehkä kaikkein suurin kiire on kuitenkin meilläkin hetkeksi helpottanut siten, että olemme pystyneet keskittymään jälleen myös näihin tärkeisiin investointiasioihin”, toimitusjohtaja Rauno Järvelä kertoo.
Taivutuksen asiantuntija
Järvelä on kehittänyt toimintaansa huolella viime vuosien aikana. Vuonna 1987 käynnistynyt Koneistuspalvelu Rauno Järvelä Oy aloitti nimensä mukaisin operaatioin.
Toki koneistustakin edelleenkin tehdään, mutta päähuomio on jo pitkään ollut muualla, ja erityisesti taivutuksen palvelualueella.
Kun perheyrityksen nuorempi polvi tuli kuvioihin mukaan yrityksen omistajina, nimi vaihtui Metalli Järveläksi. Samalla yrityksen kehittäminen sai uutta vauhtia, ja se on näkynyt panostuksina uusimpaan tuotantoteknologiaan.
Taivutuksen kalusto on ajanmukaista ja samaan aikaan yritys kehittänyt valmiuksiaan kokonaisvaltaisesti myös putkenkäsittelyssä muutenkin. 3D-putkenleikkauksessa yrityksen käytössä on nykyaikainen putkilaser. Oma piirteensä toiminnassa on tätä nykyä levylasertöissä, ne tarjotaan tytäryrityksen eli Metalli Järvelä Laserin kautta. Kuuden kilowatin ja 6 G:n kiihtyvyyden Eagle iNspire -kuitulaser on käytössä.
Myös asennustyöt kuuluvat talon palettiin.
”Konekanta kehittyy asiakastarpeen ja asiakkaiden toiveiden mukaan, ja kilpailukyky ja kustannustehokkuus ovat teknologian valinnassa tärkeät ohjaimet. Investoimme nykyaikaisiin koneisiin ja ratkaisumalleihin palvellaksemme asiakkaita kustannustehokkaasti ja parhaalla mahdollisella tavalla”, Rauno Järvelä kiteyttää.
Iso Crippa kookkaaseen taivutukseen
Tänä vuonna Metalli Järvelän investoinnit Kaustisilla saivat jatkoa kahden uuden taivutuskoneen myötä. Kapasiteetti on hiljattain jalostunut järeässä taivutuksessa uudella Crippa 114HE-putkentaivutuskonemallilla, mikä asennettiin yrityksen käyttöön marraskuulla.
Järvelän käytössä on ennestäänkin Crippan teknologiaa, uusi kone, samalla Suomen kookkain valmistajan kone, täydentää kalustoa raskaammassa päässä. Uusi 114HE taivuttaa teräsputkia tyyppinimensä mukaisesti aina 114 mm halkaisijoihin saakka, tarvittaessa hieman kookkaampiinkin.
”Kone on 9-akselinen ja mahdollistaa siten moninaiset kookkaiden putkien erisäteiset taivutukset yhdellä lataamisella. Se korvaa putkirakenteiden valmistuksessa tarvetta hitsauksiin. Kone on myös täysservotoiminen, ja muiden investointiemme tapaan kyseessä on asiakaslähtöinen hankinta”, sanoo Metalli Järvelän taivutuksen tuotantopäällikkö Iiro Järvelä.
Lisää rullataivutuskapasiteettia
Toinen Järvelän uusi hankinta liittyy rullataivutuksen alueelle, uusi Thoman RB3 CNC-S 3D-rullataivutuskone laajentaa talon palvelumahdollisuuksia jatkossa aiemman Thoman-kaluston rinnalla.
Saksalainen Thoman tunnetaan valmistajana markkinoilla esimerkiksi käyttäjämyönteisestä ohjauksestaan ja laajasta tarpeen mukaan valittavasta ominaisuuskirjostaan.
”Meille keskeisiä koneen ominaisuuksia on esimerkiksi taivutussäteen valvonta, mikä kompensoi automaattisesti materiaaliominaisuuksien vaihteluita. Sen myötä samaa taivutusohjelmaa voidaan käyttää laajasti eri materiaaleilla”, Järvelä sanoo.
Koneella voidaan tehdä taivutuksia molempiin suuntiin. Kaikki kolme rullaa vetävät eli ovat liikkuvia CNC-akseleita. Järvelän tämän vuoden investointipaketissa on vielä mukana Metalli Järvelä Laserin käyttöön saapuva Baykalin APHS 31300 5X särmäyspuristin. Myös taivutusteknologiaa on saapumassa jatkossa vielä lisää. Konepaketin Järvelä hankki Vossin kautta.
”Vossi Group on ollut kumppanimme konehankinnoissa pitkään. Vossi on laaja-alainen konetoimittaja ja heidän kanssaan yhteistyömme on aina sujunut erittäin hyvin. Arvostamme heidän panostaan tuotantomme ja kilpailukykymme kehittämisessä”, Rauno Järvelä sanoo.
Järvelä on viime vuodet ollut vahvassa tuloskunnossa, ja suunnannut resurssejaan toimintansa kehittämiseen. Metalli Järvelä ja Metalli Järvelä Laser toimivat Kaustisella kolmessa toimipisteessä. Yritykset työllistävät yhteensä lähes 30 henkilöä.
Julkaistu Konekuriiri 10/2020 Kari Harju
Lisätiedot:
Metalli Järvelä Oy
Rauno Järvelä
Puh. 0400 160 798
Ullavantie 6,
69600 Kaustinen
Videot
Crippa 114HE -putkentaivutuskone