Asiakastarina

Ultracut Oy


12 kW Eagle aloitti työt Ultracutilla - nopea kuitu vahvoille materiaaleille

Viime vuosina kuitulaserien tehot ovat kasvaneet, ja sen myötä niiden nopeudet sekä käsiteltävät materiaalivahvuudet. Kun SOP-Metalin tytäryrityksessä Ultracut Oy:ssä lähdettiin harkitsemaan kuitulaserinvestointia, oli selvää, että hankittaisiin kone, jolla leikattaisiin sujuvasti myös vahvempia materiaaleja. Uusi Eagle Inspire 12 kW 6G asennettiin Vaasaan alkuvuodesta.

Kelpaa ajella. Eagle on iso lisä Ultracutin palvelukapasiteettiin, toteavat Pekka Särkiniemi (oikealla) ja Ville Hiltunen.

Kelpaa ajella. Eagle on iso lisä Ultracutin palvelukapasiteettiin, toteavat Pekka Särkiniemi (oikealla) ja Ville Hiltunen.

Ultracut Oy

Ultracut Oy tunnetaan varsinkin vesileikkaajana. Perinteet ovat pitkät, töitä vesileikkausteknologian parissa on yrityksessä tehty teknologian ensivaiheista saakka, yli 20 vuotta.

Tänä päivänä Ultracut on elektroniikkateollisuuden virtakiskoja valmistavan ja alihankintaa tekevän SOP-Metallin tytäryritys, ja varsinkin kuparia leikataan paljon.

Lisäksi yritys käsittelee teräksiä ja alumiinia, ja lisäksi se leikkaa alihankintana metallien lisäksi monia muitakin materiaaleja.

”Vesileikkausteknologian etu on monipuolisuus. Leikkaamme metallien lisäksi muoveja, lasikuitulevyjä, komposiittituotteita sekä myös tiiviste- ja puumateriaaleja. Kysyntää on näille kaikille sektoreille”, kertoo Sop-Metalin myyntipäällikkö Pekka Särkiniemi.

Ultracutilla on käytössään kaksi abrasiivikonetta, ja niistä toinen on Suomessa harvinaisella kombinaatiolla eli neljällä leikkauspäällä varustettu, ja yksi puhdasvesikone.

Ultracut keskittyy leikkaukseen, mutta tarjoaa yhteistyössä SOP-Metallin kanssa saman katon alta Vaasan Airport Parkista kappaleiden jatkojalostukset valmiiksi tuotteiksi saakka.

”Se tarkoittaa taivutuksia, koneistuksia, hitsauksia ja suunnittelua. Kokonaisvaltaisuutta asiakkaat arvostavat”, kertoo Ultracutin myynnistä ja tuotannosta vastaava Ville Hiltunen.

Nopeuden kaipuu

Uusi laser on tarkoitettu 1500x3000 mm levykoolle. Eaglen yksi tunnusmerkki on koneen nopea eVa-leikkauspää ja 6G kiihtyvyys.

Uusi laser on tarkoitettu 1500x3000 mm levykoolle. Eaglen yksi tunnusmerkki on koneen nopea eVa-leikkauspää ja 6G kiihtyvyys.

Ultracut on rakentanut leikkaustoimintansa vesileikkauksen ympärille, mutta myös kuitulaserleikkausteknologian kehitystä talossa on seurattu kiinnostuneena jo pitkään.

”Vesileikkaus mahdollistaa monipuolisuuden, mutta kuitulaserit ovat nopeita koneita. Se nopeus lisää tuottavuutta materiaaleilla, joille kuitulaserleikkaaminen soveltuu, eli sähköä johtaville metalleille”, summaa Pekka Särkiniemi.

”Varsinkin ohuilla materiaaleilla kuitulaserteknologian edut ovat olleet pitkään selkeät, mutta koneiden tehojen lisääntyessä myös paksumpien materiaalien leikkaaminen niillä on tullut yhä järkevämmäksi.”

Tämä ajattelu johti siihen, että Ultracutilla käynnistyi viime vuonna toden teolla prosessi kuitulaserin hankkimiseksi. Kaupat käteltiin vuoden takaisilla Alihankinta-messuilla ja itse kone asennettiin tämän vuoden keväällä leikkaustöiden nopeutta lisäämään.

Ja kun investointilinjalle lähdettiin, hankittiin saman tien kone, joka suorituskykynsä puolesta edustaa nyt toiminnassa olevien koneiden tehokärkeä koko maassa.

”Halusimme laitteen, joka paitsi suorituskyvyltään palvelisi pitkään leikkaustarpeitamme, toisi myös osaltaan iskua kilpailukykyymme. Vahvojen materiaalien kuitulaserleikkaajia on harvassa”, sanoo Pekka Särkiniemi.

Lippulaiva-Eagle Inspire

Ultracutin kuitulaser on konevalmistajan Eaglen mallistoa, ja koneen toimitti merkin suomalaisedustaja Vossi Group Oy. Viime vuosina suomalaisillekin kuitulasermarkkinoille vahvasti iskenyt Eagle valmistaa kuitulasereita eri sarjoina.

Ultracutin kone on puolalaisvalmistajan lippulaivasarjan 12kW Eagle Inspire 6 G.

Paketti tunnetaan 12 kW:n tehojen lisäksi erityisesti koneen tunnuksessakin mainitusta nopeudestaan ja 6 G kiihtyvyydestään.

Ja jos suorituskykyhyppy oli tilauksessa, sitä saatiin.

”Koska kone on myös varustettu jämerällä laserilla, se on tehokas myös vahvemmilla materiaaleilla”, sanoo Särkiniemi.

Leikkausnäytteitä eri materiaaleilla ja vahvuuksilla. Koneella voidaan ajaa 60 mm:n terästä ja 25 mm kuparia.

Leikkausnäytteitä eri materiaaleilla ja vahvuuksilla. Koneella voidaan ajaa 60 mm:n terästä ja 25 mm kuparia.

Ergonomista ohjausta. Näytöllä Joonas Hänninen.

Ergonomista ohjausta. Näytöllä Joonas Hänninen.

Ultracutilla koneella on leikattu terästä jopa 60 mm:iin saakka. Alumiinilla koneella päästään niin ikään 60 mm vahvuuksiin. Lisäksi kuparia voidaan sillä leikata 25 mm:iin.

”Kaikki nuo lukemat ovat merkittäviä, mutta markkinoilla olevia koneita vertailtaessa Eaglen kuparinleikkauskyky vakuutti meidät erityisesti. Sen osalta etu oli merkittävä”, sanoo Ville Hiltunen.

”Ja leikkausnopeushan uudella koneella on toki melkoinen, varsinkin kun sitä vertaa vesileikkauskoneiden nopeuksiin. Enemmän tämä kone leikkaa ohuempia materiaaleja kuin kaksi vesileikkauskonetta yhteensä”, toteaa Pekka Särkiniemi.

Eaglen ilmoittama maksimi leikkausnopeus 12kW Eagle Inspire 6 G:lla on 150 m/min ja paikoitusnopeus 350 m/min.

”Kokonaisuutena kone kehittää kokonaispalveluamme, ja laajentaa palvelutarjontaamme vahvoilla materiaaleilla. Vesileikkauskoneet kuitenkin pysyvät kuitenkin edelleen niin ikään keskeisenä kalustonamme. Niitä tarvitaan laajan materiaalikirjomme hallintaan ja lisäksi ne tarjoavat varakapasiteettia erikois- ja kiiretilanteisiin”, kertoo Ville Hiltunen.

Varustettuna lataus- ja purkuautomaatiolla

Ultracutin Eagle on tarkoitettu 1500×3000 mm:n standardilevyille.

Koneen toimintaa sujuvoittaa sen yhteyteen hankittu lataus- ja purkuautomaatio ja koneen moninainen automatiikka tukee osaltaan tuotantoa. Niiden avulla voidaan jatkossa tehdä Särkiniemen mukaan myös sarjatyyppisiä töitä.

Koneen käytön alkuun Ultracutilla on päästy kiinni, vaikka laserpuoli talon toiminnoille uutta onkin.

”Kouluttajat olivat asiallisen tehokkaita, ja tutustuminen koneen perustoimintoihin kävi kivuttomasti. Töitä jo tehdään”, sanoo yksi koneen käyttäjistä, Joonas Hänninen.

Koneen yhteyteen hankittiin lataus- ja purkuautomaatio.

Koneen yhteyteen hankittiin lataus- ja purkuautomaatio.

Jatkossa uuden tehokkaan kuitulaserin hankinta Ultracutilla näkyy muutenkin investoinneissa. Talossa mietitään nyt viimeistelytoimintoja tehostamista, jotta kuitulaserin tehot päästään talon toiminnoissa hyödyntämään täysitoimisesti.

”Kun tuotantokokonaisuuden yksi osa kehittyy eteenpäin, on tärkeää, että myös muita osia viritetään. Vain siten uuden koneen edut saadaan täysimääräisesti hyödynnettyä”, Pekka Särkiniemi toteaa.

UltraCut Oy:
Kotipaikka: Vaasa
Perustettu: 1996
Toiminta: vesileikkaus, kuitulaserleikkaus.
SOP-Metal Oy:n tytäryritys. SOP-Metal valmistaa virtakiskoja sekä alihankintatuotteita sähkö- ja energiateollisuudelle.

Julkaistu Konekuriiri 10/2019

Jaa sivu:
Contact us

 

SALES
+358 (0)10 8200 500

Offer request

MAINTENANCE
+358 (0)10 8200 530

Service order

SPARE PARTS
+358 (0)10 8200 540

Spare parts order