Huippunopea Eagle eSmart 1530 F2.0 -kuitulaserleikkauskone
Pohjoiseurooppalainen jousien, lanka-, meisto- ja syvävetotuottei- den valmistaja Meconet on hankkinut proto- ja piensarjaosastonsa tuotantoa tehostamaan huippunopean Eagle eSmart 1530 F2.0 -kuitulaserleikkauskoneen. Erityisesti Meconetin on vakuuttanut Eaglen huikea kiihtyvyys. Perheyhtiö Meconetin historia hakee Suomessa vertaistaan, sillä yrityksen juuret ulottuvat vuoteen 1896, jolloin Viktor Vilhelm Holmberg perusti V.W.Holmberg Oy:n. Tänä päivänä Meconet-nimellä toimiva yritys suunnittelee ja valmistaa tarkkoja metallikomponentteja sekä tekee vaativia kokoonpanoja asiakkaidensa tarpeisiin. Meconetin valmistus tapahtuu kuudessa omaan osaamisalueeseen keskittyvässä tehtaassa. Toimipisteet sijaitsevat Vantaalla, Äänekoskella, Pihtiputaalla, Tallinnassa, Tukholmassa ja Pietarissa.
Kolme ulkomaista tytäryhtiötä
Ulkomailla toimivista yhtiöistä Meconet AS on Meconetin virolainen tytäryhtiö, joka panostaa vaativien kokoonpanojen toimittamiseen laatutietoisesti ja kustannustehok- kaasti Tallinnan tehtaalta. Meconet on toi- minut Baltiassa jo vuodesta 1997. Meconet OOO on puolestaan Mecone- tin venäläinen tytäryhtiö, joka hoitaa myyntiä ja asiakaspalvelua Pietarissa. Meconet OOO on toiminut Venäjällä vuodesta 2011 ja sen strategiana on lokalisoida valmistusta Venäjällä. Exaktafjädrar AB on Meconetin ruotsalainen tytäryhtiö, joka suunnittelee ja val- mistaa jousituotteita Tukholmassa. Meconet on hankkinut yrityksen omistukseensa vuonna 2013. Meconetin tavoitteena on panostaa vahvaan kasvuun Pohjoismaissa.
Proto- ja piensarjatuotantoa Vantaalla
Meconet työllistää noin 250 työntekijää, joiden tekemisestä muodostuu tänä päivänä noin 50 Me liikevaihto.
– Tilanne on hyvä ja etenemme tällä hetkellä tämän vuoden budjetin 56 Me mukaisesti. Myös tulevaisuuden näkymät ovat hyvät, sanoo Vantaalla toimivan proto- ja piensarjatuotannon yksikön johtaja Harri Karukoski.
Proto- ja piensarjatuotanto työllistää 12 henkilöä noin 2 Me kokoluokassa ja tämän yksikön fokus on olla asiakkaan matkassa heti tuotteen alkumetreistä alkaen.
– Yksikkömme toimintaa ohjaava ajatus on, että suunnittelijamme olisi heti alkupäässä mukana proton valmistuksessa. Myöhemmin, kun tuotteen volyymit kasvavat, on hyödyllistä, että tuote on alusta alkaen suunniteltu niin, että menetelmiä muuttamalla omassa tuotannossamme saadaan mahdollisimman tehokkaasti valmistettua tuotteesta suursarjatuotantoon sopiva. 80 % tuotteen hinnasta määräytyy suunnittelijan pöydällä. Tätä prosenttia pyritään meillä muuttamaan järkevään suuntaan. Asiakkaan näkökohdista taloudellisesti järkevintä on siis ottaa suunnittelumme mukaan heti alkumetreillä ja olemme toteuttaneet paljon projekteja alkaen ensin protoista ja myöhemmin päätyen aina 50 miljoonan vuosittaisiin valmistusmääriin saakka, valaisee Karukoski.
Startup-yritykset ovat yksi Meconetin protopajan lähiaikojen kasvavia asiakassegmenttejä.
– Startupit ovat Suomen voima ja tulevaisuus. Heidän kanssaan teemme paljon yhteistyötä ja tältä sektorilta olemme saaneet hyviä uusia asiakkuuksia.
Kokonaisuudessa Meconetin asiakaskunta on valtava, noin 2000 asiakasta.
– Asiakaskuntamme on laaja, mutta volyymimme muodostuvat 80/20-suhteessa, kertoo Karukoski.
Eaglen kiihtyvyys vakuuttaa
Meconetin komealle, yli 100-vuotiaalle menestystarinalle jatkoedellytyksiä luodaan jatkuvasti kehittämällä aktiivisesti uusia kilpailukykytekijöitä. Vantaan yksikössä yksi lähiaikojen merkittäviä kehitysaskeleita on ollut helmikuussa tuotantoon saatu uusi kuitulaserleikkauskone. Valintaprosessissa yksi kone nousi ylitse muiden: Eagle eSmart 1530 F2.0.
– Eaglen kiihtyvyys vakuutti meidät. Koneessa on jykevä komposiittimateriaalista valmistettu runko, joka kestää isompia voimia, eikä kone siten täristä ja näin päästään hyviin tarkkuuksiin nopeilla liikeradoilla, perustelee Karukoski merkkivalintaa.
– Nopeus ja tarkkuus olivat toki tärkeitä tekijöitä, mutta iso merkitys oli myös Eaglea myyvän Vossin ja tehtaan hyvällä palvelulla ja laadukkaalla koulutuksella. Operaattorimme kävivät Puolassa koulutuksessa ja tehtaan miehet jatkoivat koulutuksia täällä Vantaalla koneen saavuttua. Huoltokoulutus on vielä tulossa ja meillä on optio myös lisäkoulutuksesta, kun kone on ollut muutaman kuukauden käytössä, kertoo projektipäällikkö Niko Kärkkäinen.
– Valitsimme Eaglen valikoimista 2 kW:n tehoisen koneen, vaikka mallistosta olisi löytynyt isompiakin tehoja omaavia malleja. Leikkaamme Eaglella erikoismateriaaleilla alle 3 mm levyjä, aina 0,1 mm lähtien. Nämä vahvuudet 2 kW teho selättää helposti, tietää Kärkkäinen.
Eaglen moninaiset hyödyt
Ennen Eaglen saapumista Meconetin tuotantoon, nämä työt tehtiin alihankinnassa.
– Alihankinta toimi meillä näissäkin töissä hyvin, mutta halusimme oman koneen näitä toimia suorittamaan. Näin ollen yksi kulu jää välistä pois. Eaglen ansiosta voimme myös olla entistä varmempia tuotteen laadusta, kun valmistus tapahtuu omassa tuotannossamme. Totta kai myös reagointikykymme nopeus ja toimitusvarmuutemme paranee aikataulukriittisissä töissä, kun pystymme leikkeet valmistamaan omassa tuotannossamme Eaglella. Nyt pystymme entistä paremmin hyödyntämään poikkeuksellisen laajan materiaalivarastomme tuomaa kilpailuetua, kun saamme materiaalin varastosta suoraan omalle koneellemme jatkojalostukseen, kiteyttää Karukoski Eaglen Meconetille tuomat moninaiset edut.
Julkaistu Eurometalli 4/2019