Fiskars Oyj Abp

Fiskars panostaa vihreisiin teknologioihin

Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva yritys, jo vuonna 1649 perustettu Fiskars Oyj Abp on määrittänyt yhdeksi vuoden 2013 strategiseksi kehitysteemakseen energiasäästön. Maamme ensimmäisen konepajankin vuonna 1837 perustanut konserni näkee vihreyden ja tuottavuuden yhteyden, jossa resurssitehokkuudella saavutetaan positiivista niin ympäristölle kuin yrityksen tulokselle.


Sorsakoskella energiaymmärrystä

Pohjois-Savossa Leppävirran teollisuustaajamassa Sorsakoskella sijaitsee konsernin perinteikäs keitto- ja paistoastiatehdas. Yksikkö valmistaa Hackman brändillä vuosittain toista miljoonaa kattilaa ja paistinpannua. Yksikössä on otettu energiakulutuksen minimoiminen tosissaan. – Aloitimme energiasäästötoimenpiteet asentamalla reaaliaikaisen energiakulutuksen mittausjärjestelmän koko konepajaamme. Pystymme seuraamaan konekohtaista energiakulutusta sekä analysoimaan historiadataa. Tämä on paljastanut energiasyöpöt prosessit, koneet sekä mahdolliset virhekytkennät, tekninen kehityspäällikkö Markku Husso summaa.

Tulipalosta uusimpaan teknologiaan

Sorsakoskella on perinteitä uusien teknologioiden varhaisesta soveltamisesta. Vuonna 2002 tehdasta koetteli suuri epäonni, kun se tuhoutui tulipalon seurauksena täysin raunioksi. Tehtaan pelättiin siirtyvän ulkomaille, mutta johto päätti investoida Sorsakoskelle ja maailman moderneimpaan tekniikkaan. 

Uuden tehtaan avainkoneiksi valittiin viisi Omeran hydraulipuristinta, jotka muodostavat kolme valmistuslinjaa. Kahdessa syvävedetään kattiloita, paistinpannuja sekä katalysaattorin suojakuoria. Kolmannessa tehdään mm. kattiloiden ja paistinpannujen kansia sekä pohjaosia. – Olemme olleet koneisiin erittäin tyytyväisiä ja ne ovat palvelleet meitä hyvin kahdessa vuorossa nyt jo kymmenen vuotta. Koneiden ohjaus on todella monipuolinen ja tarkka niin iskupituuden kuin puristusvoiman säätämiseksi, koneiden käyttäjä Paavo Suhonen kertoo.

Kolmannen automaattisen valmistuslinjan muodostaa Omera hydraulisen puristimen sekä rajauskoneen yhdistelmä. Linjalla valmistetaan kattiloiden ja paistinpannujen kansia sekä pohjaosia.

Kolmannen automaattisen valmistuslinjan muodostaa Omera hydraulisen puristimen sekä rajauskoneen yhdistelmä. Linjalla valmistetaan kattiloiden ja paistinpannujen kansia sekä pohjaosia.

Öljytön Irmco on käytössä myös painosorvaussoluissa, joissa valmistetaan alumiinisia paistinpannuja. Tavoitteena ovat merkittävät energia-, vesi-, kemikaali- ja jätevesisäästöt pesuprosessia helpottamalla.

Öljytön Irmco on käytössä myös painosorvaussoluissa, joissa valmistetaan alumiinisia paistinpannuja. Tavoitteena ovat merkittävät energia-, vesi-, kemikaali- ja jätevesisäästöt pesuprosessia helpottamalla.

Öljyttömyydellä säästöjä ja puhtautta

Nyt käynnissä olevan energiasäästöprojektin aikana energiasäästöä on saavutettu mm. valaistuksella, lämmöntalteenotolla ja omalla uudella pellettivoimalaitoksella. 
– Seuraavaksi tavoitteenamme on laskea pesuprosesseihimme liittyviä energiakustannuksia, jotka ovat tällä hetkellä erittäin massiiviset. Aloimme tutkia Vossin kanssa vuoden 2012 alussa öljyttömän tuotannon mahdollisuuksia. Nyt öljytön Irmco voiteluteknologia on käytössämme syvävedossa ja painosorveillamme, Husso valottaa yhteistyötä.
– Aineet toimivat hyvin molemmissa prosesseissamme ja työympäristömme on siistiytynyt merkittävästi sekä sen ylläpito helpottunut. Suurinta energiasäästöä olemme saavuttaneet välipesujen poisjättämisellä sekä välttämättömien pesujen helpottamisella. Öljytön Irmco puhdistuu tuotteesta periaatteessa pelkällä 40 °C vedellä, jolloin pystyimme laskemaan pesuprosessiemme lämpötilaa, vähentämään pesuainekäyttöä sekä pidentämään pesuveden vaihtoväliä, Husso konkretisoi.

Työturvallisuus tärkeää

Yksikössä tavoitellaan myös jatkuvaa työturvallisuuden parantamista. Irmcon tuoteperheen kaikki tuotteet ovat ihmis- ja ympäristöystävällisiä. Voiteluaineiden lisäksi Fiskars onkin ottanut käyttöönsä myös Irmcon tehokkaan puhdistus ja -korroosiosuoja-aineen. – Haluamme välttää vahvojen liuottimien käyttöä, koska ne voivat aiheuttaa työntekijöillemme monenlaisia oireita. Käytämme Irmco puhdistus- ja korroosiosuoja-ainetta mm. työkalujemme ja koneiden puhdistukseen sekä korroosiosuojaukseen. Lisäksi puhdistimme aineella juuri erään vanhemmista roboteistamme ennen kuin maalasimme sen uudelleen.  Aine on toiminut hyvin myös erikoiskattiloiden koristekiillotuksissa, Husso päättää.

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus