Asiakastarina

Tikli Oy


Tikli laajentaa sopimusvalmistusta - lisätehoja alumiinin jatkojalostukseen

Tikli panostaa alumiinin jatkojalostukseen. Konekanta mahdollistaa monipuoliset työt, sanoo Timo Mastokangas.

Tikli panostaa alumiinin jatkojalostukseen. Konekanta mahdollistaa monipuoliset työt, sanoo Timo Mastokangas.

Tikli Oy:n palettiin kuuluvat omat tuotteet sekä alumiinin jatkojalostuksen palvelut. Jatkojalostuksen toimintojaan yritys on parin vuoden aikana kehittänyt vahvasti eteenpäin koneinvestoinnein. Kapasiteetti täydentyi viimeksi vuodenvaihteessa.

Vimpelissa toimiva Tikli Oy tunnetaan markkinoilla mm. rakennusalan tuotteistaan. Tikli valmistaa alumiinitikkaita, ikkunoita, ovia ja kattoturvatuotteita.

Yksi markkinoilla hyvin tunnettu tuote ovat myös vesivaa’at tai kotoisasti vatupassit, nuo monen työmaan ja kotitalouden mittausvälineet.

Tuotekehitystä tehdään aktiivisesti, sen yksi tuore ilmentymiä ovat esimerkiksi äänieristetyt työtilat niin teollisuuden kuin toimistokäyttöönkin. Materiaalina Tikli keskittyy nykyisin käytännössä täysin alumiiniin, vain kattoturvatuotteita tehdään teräksestä.

Jalostusta moneen lähtöön

Omien tuotteidensa lisäksi Vimpelissä 50 henkilön työpanoksella ja 11 miljoonan euron liikevaihtoa (2018) tekevän Tiklin toimenkuvaan kuuluu jatkuvasti laajeneva sopimusvalmistustoiminta.

Siinä yritys ammentaa sektorin erikoisosaamisestaan alumiiniin käsittelyssä. Jatkojalostuksen toiminnot ovat yrityksen yksi painopistealue. Se tuo kasvua ja tasaa myös rakennusteollisuuden suhdannevaihteluita.

”Alumiinin jatkojalostus on yksi keskeinen kehityssuuntamme ja sen merkitys kokonaistoiminnassamme on jatkuvasti kasvanut. Teemme monenlaisia alan töitä alumiinin katkonnasta jyrsintään, kokoonpanoja, osavalmistusta, ja tarvittaessa tuotteita valmiiksi asti”, kertoo toimitusjohtaja Pasi Arvola.

Alumiinin koneistusta uudella SV 2060:lla. Työtilan koko mallissa on X/Y/Z 2060/850/815 mm.

Alumiinin koneistusta uudella SV 2060:lla. Työtilan koko mallissa on X/Y/Z 2060/850/815 mm.

Vuoden 2015 alusta lähtien Tikli on kuulunut suomalaiseen alumiinikäsittelijöiden ja palveluntarjoajien La Alucenter-osaamisverkostoon. Osaamisverkoston puitteissa Tiklin tiloissa aloitettu hiljattain alumiinin käsittelyn ammatillinen koulutustoiminta, sillä Järviseudun ammatti-instituutin metallipuolen opetus siirtyi äskettäin yrityksen tiloihin.

”Alumiinin käsittelyn opetuspiste on siis täällä tiloissamme. Tämän kaltaiset järjestelyt ovat osa tämän päivän koulutuksen kehittämistä, jossa opetus siirtyy yhä lähemmäksi työelämää, kouluista jopa yritysten tiloihin saakka. Järjestelyn myötä oppilaat pääsevät lähelle todellista työympäristöä, tekemistä ja työkulttuuria. Järjestely helpottaa toki jatkossa osaltaan myös alueen rekrytarpeita”, Arvola kertoo.

Vahvalla konekannalla

Kaksi nykyaikaista Akira Seikiä tuotannossa, uudempi ja kookkaampi malli SV 2060 on kuvassa koneista vasemmalla. Koneiden ohjelmointiin on käytössä omaa tuotekehitystä edustava äänieristetty työtila.

Kaksi nykyaikaista Akira Seikiä tuotannossa, uudempi ja kookkaampi malli SV 2060 on kuvassa koneista vasemmalla. Koneiden ohjelmointiin on käytössä omaa tuotekehitystä edustava äänieristetty työtila.

Alumiinin käsittelyä ajatellen sekä omiin tuotteitaan kuin alihankintaakin ajatellen Tikli on muokannut konekantansa viime vuosina iskuun.

”Olemme uudistaneet konekantaamme isosti parin viime vuoden aikana. Käytössä on erikoiskoneita, kuten 3-5-akselisia CNC-työstökeskuksia, profiilijyrsintäkoneita sekä automaattitoimintoisia sahausyksiköitä. Ajanmukainen tuotantokalusto tuo tehokkuutta paitsi omien tuotteiden valmistukseen, palvelutoimintaamme. Kykenemme toimimaan joustavalla tavalla saumattomana osana asiakkaan tuotanto- ja palveluketjua”, tiivistää myyntipäällikkö Timo Mastokangas.

”Yksi vahvuus toiminnoissamme on, että olemme kehittäneet konekantaamme soveltumaan laajasti alumiinikoneistuksiin, ja myös muihinkin kuin profiilitöihin. Kokonaisvaltaisia palveluntarjoajia maassa on kuitenkin varsin rajallisesti.”

Alumiinin jyrsintää, avarrusta ja porausta tehdään kahdella Akira Seikin pystykaraisella koneistuskeskuksella. Niistä aiemman yritys hankki pari vuotta sitten, ja sen myötä saatujen kokemusten myötä sen vierelle hankittiin vuodenvaihteessa toinenkin saman valmistajan koneistuskeskus. Konetyypit ovat Akira Seiki Super Vertical (SV) 1350 ja SV2060.

”Ensimmäisen hankintaan vaikutti näiden koneiden maine tarkkoina ja toimintavarmoina työjuhtina, ja tämän seikan saatoimme itse todeta tuotantokäytössä. Toimintavarmuus on perusasia jokapäiväisten töiden sujumiselle. Toki huoltovarmuus täytyy olla kunnossa. Kun ensimmäisen Akiran kanssa kokonaispaketti toimi, oli se vahva suositus tämän toisenkin ja kooltaan hieman isomman koneen hankinnalle”, kertoo Mastokangas.

Vahva kaksikko

Maahantuojan Vossin kautta hankitut Akirat poikkeavat toisistaan työalueeltaan, SV 1350:n X-liike on tunnuksenmukainen 1350 mm, uudemman koneen 2060 mm. Siten uusi kone lisää talon kapasiteettia pitempien kappaleiden käsittelyssä.

Ensimmäisen kone on varustettu pyörö- ja palettipöydällä, eli käytössä on neljäs akseli moniulotteisten kappaleiden koneistukseen. Molemmat koneet on varustettu mm. automaattisella työkalunvaihtajalla ja 36 työkalun makasiinilla, vaihtaja on Arm-tyyppinen.

Karanopeudet koneissa ovat max. 15 000 1/min. Tehokas lastunpoisto huolehtii alumiinitöiden sujumisesta.

Ohjelmointiin yrityksen käytössä on mm. GibbsCam-ohjelmisto.

Ohjelmointiin yrityksen käytössä on mm. GibbsCam-ohjelmisto.

Tarkkuudeksi valmistaja ilmoittaa paikoituksessa +0,007 mm ja toistossa +0,005 mm (SV 2060)

Koneissa on Mitsubishi-pohjainen Akira-ohjaus, softapuolella Tiklin käytössä on GibbsCam.

”Käyttöönottojen osalta täytyy mainita, että ne todellakin sujuivat, uuden koneen osalta vieläpä erityisen tehokkaasti. Kone oli töissä täysin ongelmitta ja kolmessa vuorossa asennuksen jälkeen seuraavalla viikolla. Juuri nopeammin asiat eivät voisi sujua”, sanoo Mastokangas.

Investoinnit alumiinin jatkojalostukseen Vimpelissä jatkuvat.

”Kilpailukyvystä tulee pitää huolta ja keskeisiä siinä ovat juuri säännölliset investoinnit. Kapasiteettimme lisääntyy ja konekantamme kehittyy tällä toimintasektorillamme jatkossakin”, toimitusjohtaja Pasi Arvola toteaa.

 

Julkaistu Konekuriiri 7/2019


Videot

Alumiinin koneistusta. Tikli Group, Vimpeli. Akira Seiki Performa SV

Jaa sivu:
Contact us

 

SALES
+358 (0)10 8200 500

Offer request

MAINTENANCE
+358 (0)10 8200 530

Service order

SPARE PARTS
+358 (0)10 8200 540

Spare parts order