Kangasalan Kopal taitaa tarkat työt
Kangasalan Kopal aloitti aikanaan suunnittelu-ja projektitalona, mutta nykyisin myös vaativa koneistus on yrityksen tekemisen ydintä. Kolmas tuotantokone saapui työvälinevalmistajan ja vahvan 3D-osaajan käyttöön viime vuoden lopulla.
Vaativaa 3D-koneistusta kokonaisvaltaisesti
Kangasalan Kopal Oy kehittäätoimintaansa vahvoin ottein.Vaativien suunnittelutöiden ja projektien osaaja on viime vuosina laajentanut palettiaan täyden palvelun alihankintataloksi yksittäiskappaleiden ja pienten sarjojen valmistuksessa.
”Muutos käynnistyi siitä, kun poikani Niko tuli tuossa vuosikymmenen vaihteessa kiinteämmin mukaan yrityksen toimintaan. Hänen ajatuksensa oli ostaa kone ja alkaa koneistamaan. Siitä se lähti”, kertoo yrittäjä Timo Korhonen.
3D-töitä
Timo Korhosella on liki 30 vuoden taustaa projektitöistä ja työvälinevalmistuksesta. Kokemusta on kertynyt eri materiaaleista ja haastavista muodoista pitkältä ajalta. Oma yritys on toiminut vuodesta 2002.
”Ja haastaviin kappaleisiin tekemisemme liittyvät tänäkin päivänä. Suunnittelemme ja valmistamme työvälineitä, muotteja ja kiinnittimiä, esimerkiksi. Työvälinetehtaaksi meitä voi varmasti hyvin luonnehtia”, sanoo Timo Korhonen.
Ensimmäiseksi tuotantokoneekseen yritys hankki vuonna 2009 Akira Seiki SV 1350:n.
”Hankimme vaativaan 3D-ajoon pystyvän koneen. Myös nopeus viehätti, samoin Mitsubishi –ohjaus, ne olivat keskeisiä kriteereitä”, kertoo Niko Korhonen.
Työt koneella sujuivat niin hyvin, että toinen Akira-Seiki ostettiin jo kolme vuotta myöhemmin. Akiroissa X/Y/Z-akselien liikealueet 1350/640/660. Näillä on menty, aikanaan hyvin pienestä startannut yritys on kasvattanut liikevaihtoaan nousujohteisesti.
”Hallittu kasvu on tähtäimessämme jatkossakin, mutta asiat ovat toki monesta muustakin seikasta kuin itsestämme kiinni. Aika näyttää”, sanoo Timo Korhonen.
Kolmas tuotantokone
Oli miten oli, ainakin konekannan puolesta jatko näyttää yhä kirkkaammalta. Vahvaa lisäpohjaa tulevaisuudelle luo hiljattain tehty konehankinta, joka nostaa Kangasalan Lentolassa toimivan 3D-osaajan tuotantokoneiden lukumäärän kolmeen. Uusi kone on japanilainen OKK, ja kahden aiemman koneen tapaan se hankittiin Vossi Groupin edustusvalikoimista.
”Kilpailukyky edellyttää ajanmukaista konekantaa ja hyviä työvälineitä. Työt meillä ovat lisääntyneet siinä määrin, että yhdelle lisäkoneelle oli taas tilausta. Ratkaisuksi löytyi OKK:n pystykarainen koneistuskeskus VB-53, nopea, muottien valmistusta silmällä pitäen suunniteltu kone, joka tarjoaa töihimme lisää vauhtia ja tarkkuutta”, sanoo Niko Korhonen.
”Iso tekijä tämän nimenomaisen koneen hankinnan taustalla oli se, että meille tarjoutui mahdollisuus koneen testaamisen livenä OKK:n teknologiakeskuksessa Saksassa. Siellä ajoimme muutamia omia testiohjelmia. Vakuutuimme mahdollisuuksista”, Timo Korhonen kertoo.
OKK:ssa X/Y/Z-akselien liikkeet ovat 1050/530/510 mm. Tarkkoja töitä takaa osaltaan koneen kehittynyt lämpötilakompensoitu mittajärjestelmä. Ohjaus on uuden sukupolven Fanuc. Ohjelmoinnit yrityksessä tehdään tutusti MasterCamilla. Suunnitteluun käytössä on Solidworks.
Teksti ja kuvat: Kari Harju, julkaistu Konekuriirissa 3/2016