Vexve Oy

Öljytön Irmco voiteluteknologia poisti pesuvaiheen prosessista

Venttiilivalmistaja Vexve Oy panostaa voimakkaasti tuotannon automatisointiin. DN15 - DN150 venttiilien valmistamisen automatisointia olisi vaikeuttanut oleellisesti työkappaleiden pesutarve ennen kokoon-panohitsausta. Öljytön Irmco voiteluteknologia poisti tämän tarpeen. Myös kappaleaika putosi Irmcon myötä merkittävästi.


Satojen tuhansien kappaleiden pesutarve poistuu

Vexve valmistaa vuositasolla noin 300 000 venttiiliä. Suurimmat volyymit tästä muodostuu kokoluokkien DN15 – DN150 venttiileistä. Näiden venttiilien puristuksessa Irmcoa tullaan käyttämään. ­– Emme osaa vielä tarkkaan arvioida kuinka suuren säästön Irmco meille tuo. Puhutaan kuitenkin huomattavista summista. Automatisointia, joka oli impulssi Irmcon käyttöön, on helpompi miettiä, kun pesuvaihe jää pois ja sadat tuhannet venttiilit kurvaavat suoraan puristimelta kokoonpanohitsaukseen. Pesuprosessi on aiheuttanut merkittävästi kustannuksia kuten työvoima-, energia-, vesi-, kemikaali-, jätevesi-, pääoma-, kunnossapito- ja välivarastointikustannuksia. Lisäksi kappaleajat putoavat merkittävästi, kun yksi työvaihe jää pois.

– Täytyy myöntää, että yllätyin itsekin kuinka hyvin Irmco toimii. Testauksissa venttiilit puristettiin Irmcoa hyödyntäen ja vietiin suoraan hitsaukseen, ilman ennen tässä vaiheessa toteutettua pesua. Saumojen osalta tehtiin kuvaukset eikä mitään huokoisuutta tai muita ongelmia esiintynyt, kertoo Vexve Oy:n pääsuunnittelija Jari Rantala.

 

Kaikki 300 000 vuositasolla valmistettavaa Vexve venttiiliä testataan ennen asiakkaalle lähtöä.

Kaikki 300 000 vuositasolla valmistettavaa Vexve venttiiliä testataan ennen asiakkaalle lähtöä.

– Tällä hetkellä meillä on pesukoneita käytössä paljon. Osaa tullaan tarvitsemaan jatkossakin, mutta aika näyttää kuinka paljon säästöä tällä sektorilla saavutetaan. Kun yksi automatisoitu solu saadaan täysin toimimaan, nähdään paremmin kokonaishyödyt.

– Ympäristöystävällinen Irmco sopii arvoihimme muutenkin loistavasti. Käytössämme on ISO 14001 ja ympäristön kuormituksen minimointi on meille erittäin tärkeää, sanoo Rantala.

Globaalia kilpailua

Vexve valmistaa sulku- ja palloventtiileitä kokoluokissa DN15 – DN1200. Suunniteltuna on myös DN1400 läppäventtiili.

80 % venttiileistä päätyy vientiin. Suurimmat vientimaat ovat tällä hetkellä Venäjä ja Kiina. – Suurin osa kilpailijoistamme on ulkomaisia toimijoita, vain yksi kilpailijoistamme tulee Suomesta. Tuotteemme tunnetaan korkeasta laadusta ja se erottaa meidät eduksemme mm. halpatyömaiden tuotteista.

– Hintakilpailu on kovaa. Tämän vuoksi meidän täytyy panostaa automatisointiin. Meillä täytyy olla myös kilpailukykyinen ja luotettava alihankintaverkosto. Alihankkijoita meillä on tällä hetkellä muutamia Suomessa, pääosa heistä tulee Euroopasta ja Aasiasta. Kokoonpanotyöt ja ydinosaamista tarvitsevat kohdat teemme itse, jotta laatu säilyy korkeana.

Vexven laadusta kertoo mm. se, että jokaiselle venttiilille tehdään koeponnistus.

Vexve panostaa voimakkaasti tuotannon automatisointiin. Koneinvestointeihin käytetään 7 % liikevaihdosta.

Vexve panostaa voimakkaasti tuotannon automatisointiin. Koneinvestointeihin käytetään 7 % liikevaihdosta.

Nopeat toimitusajat

Siinä missä monet valmistajat olivat ongelmissa kuluneen laman aikana, pääsi Vexve siitä yli vain 7 % liikevaihdon pudotuksella. – Vaikka välillä oli vähän hiljaisempaa, emme lomauttaneet työntekijöitämme, vaan valmistimme täysillä tuotteita varastoon. Kun nousu taas vuonna 2010 alkoi, meillä oli suuret varastot valmiita venttiileitä, siinä kun moni kilpailijamme myi ”ei oota”. Prosessimme on muutenkin rakennettu vastaamaan nopeasti suuriinkin volyymitarpeisiin.

 

 

Vexve valmistaa pallo- ja läppäventtiileitä kokoluokissa DN15 – DN1200. Suunnitteilla on myös DN1400 läppäventtiili.

Vexve valmistaa pallo- ja läppäventtiileitä kokoluokissa DN15 – DN1200. Suunnitteilla on myös DN1400 läppäventtiili.

Yhteistyö ammattioppilaitoksen kanssa tärkeää

Keski-ikä Vexvellä on alhainen, vain reilut 30 vuotta. Tämä on osittain saavutettu tiiviillä yhteistyöllä ammattioppilaitosten kanssa. – Olemme mm. suunnitelleet tuotantoamme vastaavan automaattisolun rakentamisesta ammattioppilaitokseen. Näin saisimme valmiimpia tekijöitä koulusta tuotantoomme, visioi Jari Rantala.

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus