Asiakastarina

VAMM Steel Oy


VAMM STEEL VAHVISTAA TUOTANTOAAN – MODERNIA SÄRMÄYSTEKNOLOGIAA TEHOKKAALLA AUTOMAATIOLLA

Uusi LVD Toolcell tehostaa tuotantoa VAMM Steelilla Vaasassa.

Uusi LVD Toolcell tehostaa tuotantoa VAMM Steelilla Vaasassa.

VAMM Steel jatkaa investointejaan tuotannon tehostamiseen. Uusi särmäyspuristin työkaluautomaatiolla ja kulmamittausjärjestelmällä nopeuttaa yrityksen taivutusprosesseja merkittävästi ja on samalla ensimmäinen LVD:n ToolCell Suomessa.

VAMM Steel on Vaasassa toimiva sopimusvalmistaja. Yrityksen tuotantoa ovat ohutlevyosat, prässiosat, hitsattujen osien koneistus sekä roottorien ja staattorien valmistus.

Yritys valmistaa komponentteja mm. laivamoottoreihin, koneisiin ja laitteisiin ja asiakkaina ovat esimerkiksi useat alueen kansainvälisesti toimivat suuryritykset.

VAMM Steel on perustettu vuonna 2014, mutta perinteet vievät pitemmälle.

Kymmenisen vuotta sitten tehtaan avainhenkilöt ostivat Incapin ohutlevy- ja staattori- ja roottorituotannon ja sujuvasti neljän uuden omistajan etunimien alkukirjaimista saatiin uudelle yritykselle nimi.

Samalla yrityksen palvelukseen siirtyi osaavien ja ammattitaitoisten työntekijöiden vuosikymmenten kokemus ja osaaminen ohutlevyjen työstöstä ja roottori- ja staattoriosien valmistuksesta.

Koneessa rakenteeseen kuuluva sormityppinen työkalunvaihtaja vaihtaa ylä- ja alatyökalut automaattisesti koneen rungon sisään integroidusta työkaluvarastosta.

Koneessa rakenteeseen kuuluva sormityppinen työkalunvaihtaja vaihtaa ylä- ja alatyökalut automaattisesti koneen rungon sisään integroidusta työkaluvarastosta.

VAMM Steel on kymmenessä vuodessa kasvanut vahvasti. Alun neljästä miljoonasta on kasvettu vuoden 2023 12,3 miljoonaa euron liikevaihtoon. Kasvua edellisvuodesta tuli viimeksi yli 20 prosentilla.

– Teemme tuotteet asiakkaan speksien mukaan valmistettuja ja sovitun laatuisia tuotteita kilpailukykyiseen hintaan, kehitämme jatkuvasti valmistusteknologiaamme ja työmenetelmiämme ja haemme aktiivisesti kasvua. Niillä mennään, kiteyttää toimitusjohtaja Vesa Tammela.

Vuodesta 2018 VAMM Steel on toiminut Vaasassa Strömbergin teollisuusalueella yhtenäisissä 7500 tiloissa. Kasvuyritys työllistää nyt noin 66 henkilöä.

"Tuotteet tulevat ensiluokkaisina taivutuksesta. Näitä osia on helppo hitsata tai kokoonpanna kun kaikki osat ovat samanlaisia. Valssauksen suunnalla ei ole merkitystä taivutuskulmaan", toimitusjohtaja Vesa Tammela kehuu koneen adaptiivista Easy-Form Laser (EFL) -kulmamittausjärjestelmää. Markkinoiden ainoana ratkaisuna se mittaa taivutuskulman yhdellä puristusliikkeellä ilman aikaa vievää takaisinjouston mittausta ja lisätaivutuksia. Toisin sanoen koneella särmätään erittäin tarkat kulmat nopeasti kertapainalluksella.

Aikaa säästävää automaatiota

Kasvu on merkinnyt ahkeria investointeja tehtaan konekantaan sen eri sektoreilla. 

Yritys valmistaa ohutlevytuotteita leikkaamalla, manuaalisärmäyksellä, taivutusautomaatilla, niittaamalla, prässäämällä sekä hitsaamalla.

Konekantaa ja tuotannon järjestelmiä on kehitetty tehokkuuden ja tuottavuuden näkökulmista.

Viime vuosien isoja investointeja talossa ovat mm. satsaukset mm. taivutusautomaattiin, kombilaseriin, kulmaleikkausteknologiaan sekä robotti- ja laserhitsaukseen.

Yritys on myös digitalisoinut tuotantonsa, materiaalivarasto ja oma logistiikka nopeuttavat toimituksia.

Tarkkoja särmäyksiä sujuvasti ja tehokkaasti. Uusi kone sopii piensarjatuotantoon hyvin, toteavat Vesa Tammela (oikealla) ja Marko Vossi.

Tarkkoja särmäyksiä sujuvasti ja tehokkaasti. Uusi kone sopii piensarjatuotantoon hyvin, toteavat Vesa Tammela (oikealla) ja Marko Vossi.

Tehokkuuden teemoja korostaa myös uusin investointi, yritys panosti hiljattain särmäyksen toimintoihinsa.

Uusi kone on samalla ensimmäinen LVD:n Toolcell Suomessa.

Koneessa on mukana ominaisuuksia, jotka tekivät siitä vertailussa mainion ratkaisun yrityksen särmäystoimintoihin pienillä kappaleilla ja vaihtuvilla sarjoilla, joita yrityksen särmäystöistä on suuri osa.

Keskeiset osat ovat särmäystyön erittäin nopea automaattinen offline-ohjelmointi ja työkalunvaihdon toteutus. Koneessa on suoraan sen rakenteeseen rungon sisään integroitu automaattinen työkalunvaihtaja ja työkaluvarasto. Sitä kautta valmistajan mukaan parhaimmillaan 95 prosentin ajansäästöt manuaalivaihtoihin verraten.

Etäohjelmointi ja LVD:n Cadman-ohjelmiston automaattinen uuden kappaleen ohjelmointi on erittäin nopeaa eli vain noin 2 minuuttia. Työnvalinta käynnissä ohjaukselta.

Etäohjelmointi ja LVD:n Cadman-ohjelmiston automaattinen uuden kappaleen ohjelmointi on erittäin nopeaa eli vain noin 2 minuuttia. Työnvalinta käynnissä ohjaukselta.

– Työkalunvaihdot ovat raskasta ja aikaa vaativaa työtä, ja niiden automatisointi on iso asia. Kun tässä koneessa vaihtaja ja varasto ovat osa itse konetta, ei niistä erillinen osa, mikä tekee vaihdoista nopeita. Meille tämä oli selkeä ratkaisu, Tammela kertoo.

Nopeutta ja laatua tuo myös koneen adaptiivinen Easy-Form Laser (EFL) -kulmamittausjärjestelmä, mikä markkinoiden ainoana ratkaisuna mittaa taivutuskulman yhdellä puristusliikkeellä ilman aikaa vievää takaisinjouston mittausta ja lisätaivutuksia. Toisin sanoen koneella särmätään erittäin tarkat kulmat nopeasti kertapainalluksella. Taivutusleveydeltään särmäyspuristin on nelimetrinen, tehoiltaan 220-tonninen.

– Uusi kone ohjelmistoineen digitalisoi itse asiassa koko särmäysprosessin ja vie särmäyksen toimintojamme, tuotantoamme ja kilpailukykyämme tietenkin jälleen monta askelta eteenpäin, Tammela sanoo.

Ensimmäinen Suomen konepajoilla

LVD:n Toolcell asennettiin VAMM Steelin käyttöön huhtikuussa.

Uusi teknologia korvaa jatkossa VAMM Steelin vanhempaa särmäysteknologiaa.

Koneen toimitti ja jatkossa sen huolloista vastaa Vossi Group, mille LVD on samalla uusi edustus.

LVD on belgialainen konevalmistaja, minkä palettiin kuuluvat mm. levytyökeskukset, combikoneet, taivutusautomaatit, särmäyspuristimet, leikkurit sekä ohjelmistot. Meille LVD on kiintoisa edustus, mikä vahvistaa tarjontaamme edelleen mm. automaatiosolujen alueella kone- ja laitetoimittajana, Marko Vossi kertoo.

Työnvalinta käynnissä ohjaukselta.

Työnvalinta käynnissä ohjaukselta.

– Koneen toimitus viivästyi meistä ja koneen toimittajasta riippumattomista syistä alkuperäisestä aikataulustaan parisen viikkoa kevään lakkojen takia, mutta sen jälkeen itse asennukset ja käyttöönotto sujuivatkin sitten todella moitteettomasti. Töiden alkuun olemme päässeet sujuvasti, täyteen tuotantoon edetään kesällä, Vesa Tammela sanoo.

VAMM Steelin uusi kone, minkä hankinta julkistettiin maaliskuisilla Konepaja-messuilla Tampereella, on Vesa Tammelan mukaan herättänyt kiinnostusta alan ihmisten keskuudessa. Kone asennettiin vasta, mutta vierailijoita uuteen koneeseen tutustumassa on käynyt runsaasti.

Julkaistu Konekuriiri 5/2024, Kari Harju

 

Lisää LVD-särmäyskoneista ja robottisoluista:
Vossi Group Oy
010 8200 500
www.vossi.fi/lvd-group

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus