Asiakastarina

SASKY Koulutuskuntayhtymä


3D-metallitulostusta yrityksille

Osana 3D Boosti ja Invest-hankkeita SASKY-koulutuskuntayhtymän Vammalan ammattikoulun tiloihin hankittiin 3D-metallitulostin, jonka ykkösprioriteettina on tarjota suomalaisyritysten ulottuville materiaalia lisäävän teknologian antamat mahdollisuudet nyt myös metallilla toteutettuna. SLM Solutions 125HL 3D-metallitulostimen luomia mahdollisuuksia opinahjot TAMK, SASKY ja TTY tarjoavat ensi kesään asti yrityksille hankkeen turvin, ainoastaan materiaalikustannukset jäävät yrityksien itsensä kustannettavaksi.

”3D Boosti ja Invest-hankkeiden tarkoituksena on demota menetelmien ja laitteiden mahdollisuuksia yritysten tarpeiden pohjalta. Tarjoamamme 3D-palvelut soveltuvat esimerkiksi prototyyppien ja jigien toteuttamiseen nopeasti ja kustannustehokkaasti. Meillä on tarjota huipputason laitteistot ja toimintaympäristöt, alueellinen asiantuntijaverkosto ja uusin tieto 3D-tulostusteknologiassa, kertoo projektipäällikkö Salla Kotakorva.

"SLM on monipuolinen teollisuuskone. Sen avoin parametripolitiikka ja laaja tulostusmateriaalivalikoima miellyttää sekä valitsemassamme SLM Solutions 125 HL -mallissa on riittävän suuri tulostusalueen koko: 125 x 125 x 125 mm, luettelee Laaksonen SLM:n ominaisuuksia.

Laaja kattaus 3D-tulostuspalveluita

”Pystymme tarjoamaan yrityksille todella laajan kattauksen erilaisia 3D-tulostuspalveluita. TTY:llä on keraamitulostin ja metallisuorakerrostulostuslaite sekä laserskannaus. TAMKin tiloista puolestaan löytyy mahdollisuus 3D-tulostaa eri värisiä ja kovuuksisia polyymeereja polyjet-teknologialla. SASKYn Ikaalisten yksikössä on käytössä polymeerien pursotus- ja SLA-tekniikka ja nyt Vammalan ammattikoulussa myös 3D-metallitulostus. Näiden lisäksi voidaan hyödyntää useita pienempiä käytössämme olevia 3D-tulostimia erilaisissa projekteissa, listaa konetekniikan lehtori Harri Laaksonen, TAMK.

Yhteistyöllä vältettiin kompromissi

Uusi SLM Solutions 125 HL 3D-metallitulostin on SASKYn ja TAMKin omistuksessa. Kolmantena osapuolena hankkeessa on mukana TTY. – Vain yhdistämällä SASKYn ja TAMKin käytössä olevat rahat saimme juuri sellaisen laitteen kuin tarvitsimme. Mikäli jompikumpi omistajaosapuoli olisi hankkinut oman 3D-metallitulostimensa, olisi hankinnan kohteeksi päätynyt huomattavasti vaatimattomampi konekompromissi, kertovat Kotakorva ja Laaksonen.

SLM – paras vastine rahalle

3D-tulostushankkeiden laitteiden hankesuunnitelma laitettiin alulle vuonna 2014 ja jauhepetimetallitulostimen hankinta saatiin päätökseen tänä vuonna viikolla 43. Tällöin viisi koneen pääkäyttäjää saivat SLM:n asiantuntijoiden antaman käyttökoulutuksen.

”Puntaroimme hankintaa neljän 3D-metallitulostimen välillä. Valintaprosessi ei ollut helppo, kaikki koneet olivat laadukkaita merkittävien valmistajien laitteita. Valinnan painopisteemme olivat: 30 % hinta, 30 % laitteen tekninen valmius ja 40 % käyttäjävaatimus. Kaikki valinnan loppusuoralla olleet koneet olivat vakuuttavia, joista SLM Solutions 125 HL mielestämme parhaana laitteena valikoitui haaviimme, arvioi Laaksonen.

”Iso merkitys meille oli myös sillä, että koneen toimittajana oli suomalainen Vossi Group. Kotimaisen yhteistyökumppanin kanssa on notkeaa toimia mm. teknisten kysymysten ja huoltoasioiden tiimoilta, näkee Kotakorva.

SLM heti tositoimissa

Vaikka SLM Solutions 125 HL on ollut Vammalassa käytössä vasta reilun kuukauden, on sillä tehty jo useampia projekteja eri yrityksille.

”Kysyntä 3D-metallitulostukselle on ollut vilkasta. Olemme tehneet yhteistyötä sekä isojen että pienien yritysten kanssa. Erityisesti start-up-yritykset ovat olleet kiinnostuneita 3D-metallitulostamisen mukanaan tuomista uusista mahdollisuuksista, kertoo Laaksonen.

”SLM Solutions 125 HL 3D-metallitulostin tuo aivan uusia mahdollisuuksia valmistukseen, joissain kohteissa se on ylivoimaisesti paras valmistusmenetelmä kuten erilaisissa onkalo- ja tukirakenteissa. Meidän tehtävämme on tuoda 3D-metallitulostus yrityksille tutuksi ja annamme myös mahdollisuuden demokappaleiden valmistukseen kehityssuunnitelmiemme pohjalta, valaisee Kotakorva.

Myös 2.asteen ulottuville

”Tällä hetkellä 3D-tulostamisen operaattorit ovat pääsääntöisesti insinööri- ja DI-tason osaajia. Arvioni mukaan tulevaisuudessa kuitenkin 3D-metallitulostimien operaattorit tulevat olemaan 2. asteen oppilaitoksen käyneitä osaajia, arvioi Laaksonen.

”SASKY haluaa olla eurooppalainen edelläkävijä tällä sektorilla ja meillä onkin mahdollisuus opiskella 3D-tulostusta ja mallintamista myös metallia tulostaen. Näin meiltä valmistuu 3D-metallitulostuksen hallitsevia 2. asteen käyneitä ihmisiä työelämään ja näistä taidoista saattaa olla hyötyä myös jatko-opiskeluja silmällä pitäen, uskoo Kotakorva.

Julkaistu 17.12.2016 Eurometalli 10/2016

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus