Asiakastarina

Lankapaja Oy


Lankapaja uudisti kalustoaan – uusi koneistuskeskus pikatoimituksena

Uusi kone hankittiin nopein liikkein. Kone saapui välipäivänä, käyttöön se asennettiin tammikuun alussa.

Uusi kone hankittiin nopein liikkein. Kone saapui välipäivänä, käyttöön se asennettiin tammikuun alussa.

Kun vanhan koneen aika tulee täyteen, on uuden hankinta edessä. Ja mitä nopeammin, useimmiten sen parempi. Lankapajan koneistamoon löytyi vuodenvaihteessa nopein liikkein Vossilta Akira Seiki V4.5 XP- koneistuskeskus aiempaa tekniikkaa korvaamaan.

Lankapaja monipuolinen metallin toimija. Töitä ovat ohutlevy- ja lankatyöt ja asiakkaat tulevat eri teollisuuden sektoreilta. Yksi merkittävä sektori ovat huonekaluvalmistajat.

Yritys on kasvattanut ohutlevykonekantaansa 1990-luvun alusta saakka. Tänä päivänä se on monipuolinen, koneita on käytössä lävistyskoneista lasereihin, suurissa sarjoissa palvelee automaattinen ohutlevylinja. Ohutlevytöiden lisäksi Lankapaja leikkaa myös putkia laserilla.

Akira Seiki V4.5 XP korvaa Lankapajalla aiempaa koneistusteknologiaa. Koneistamassa Elina Virtanen.

Akira Seiki V4.5 XP korvaa Lankapajalla aiempaa koneistusteknologiaa. Koneistamassa Elina Virtanen.

Ohutlevytöitä ja teräslankaa

Lankapajan toinen talon toimiala on teräslangan käsittely ja siinä perinteet ovat pitkät.  Yrjö Kuloahon vuonna 1935 perustama, silloinen Lankapaja Oy teki alkuun lampunvarjostimia. Edelleen yritys valmistaa kaikki teräslankatuotteet teollisuuden, laitevalmistajien ja myymälöiden tarpeisiin.

Taivutetut langat jatkojalostetaan verkoiksi, koreiksi, hyllyiksi, ritilöiksi, piikeiksi, kahvoiksi, telineiksi tai vaikkapa design-tuoleiksi, ja lankatuotteet yhdistetään tarvittaessa levy- ja putkituotteisiin höystettynä koneistusosilla ja lopuksi maalattuna, kokoonpantuna ja pakattuna. 

Yritys palvelee koko Suomen alueella suunnittelusta toteutukseen saman katon alla. 

Lankapajan toimitila sijaitsi alkuun Helsingissä Punavuoressa, tämän päivän Lankapajan tehtaat sijaitsevat Nummelassa ja Lahdessa. Lisäksi konserniin kuuluvat tytäryhtiöt Lankapaja Industri AB, Reifer Oy ja Kiikala Steel Works Oy

Oma koneistamo osana palveluvalikoimaa

Osana palveluvalikoimaamme Lankapaja palvelee asiakkaitaan koneistusosien valmistamisessa. Yrityksen koneistamo toimii osana Nummelan tehdaskokonaisuutta.

Omaa koneistusta Lankapaja on tehnyt vuosituhannen alusta lähtien.

Koneistaminen on konsernin sisäinen palvelu. Lankapaja ei tee alihankintakoneistusta, vaan toiminnot hyödyttävät talon tuotantokokonaisuutta ja ovat osa palveluvalikoimaa. Koneistusosaamista hyödynnetään myös omassa työkaluvalmistuksessa. Taivutustyökalut syntyvät talon omassa tuotannossa.

– Perustavana ideana on ollut siirtää koneistukseen liittyvät toiminnot ostopalvelusta omaan toimintaamme ja tänne saman katon alle, kertoo Estate Manager Andres Sarapuu, joka on ollut mukana kehittämässä Lankapajan koneistustoimintoja niiden alusta saakka. Koneistamon konekanta ja myös henkilökunta on kasvanut töiden mukana, nyt käytössä on pitkälle toistakymmentä työstökonetta, henkilökunnankin määrä ulottuu toiselle kymmenelle.

– Tuotepalettimme on laaja, koneita tarvitaan useita ja niiden pitää sopia monenlaisiin tehtäviin. Työt tehdään enemmänkin sillä koneella, mille tilaa on, Sarapuu sanoo.

Koneessa X-liike on 1150 mm, Y 640 mm ja Z 660 mm, pöydän koko on 1300×600 mm ja sen maksimi kuorma 1950 kg. Kappale kuvassa huonekalusektorin tuote.

Koneessa X-liike on 1150 mm, Y 640 mm ja Z 660 mm, pöydän koko on 1300×600 mm ja sen maksimi kuorma 1950 kg. Kappale kuvassa huonekalusektorin tuote.

Uusi kone aiemman tilalle

Lankapajan koneistamon konekantaan kuuluu useamman konevalmistajan sorvi- ja koneistuskeskuskalustoa, pääosin runsaasti uutta teknologiaa.

Vuodenvaihteen tienoilla koneistamoon hankittiin jälleen yksi uusi pystykarainen koneistuskeskus, tällä kertaa selkeänä aiemman kaluston korvausinvestointina. Siinä yksi asiaa määrättävä tekijä oli toimitusaika.

Tilanne oli nopea, uusi korvaava kone piti löytää vauhdilla.

– Yksi keskeinen pitkään käytössä ollut koneemme meni nopeasti siihen kuntoon, että sen korjaaminen ei ollut mielekästä. Pohjustimme uuden hankintaa, mutta haasteeksi tuli pitkä toimitusaika, Sarapuu sanoo.

Ratkaisu kuitenkin löytyi kuitenkin lopulta notkeasti.

– Vossi Group tarjosi meille konetta, joka oli mahdollista toimittaa tänne nopein liikkein, päivissä, koska kone oli heillä itsellään varastossa. Sehän sopi paremmin kuin hyvin. Nyt käytössämme on kaksi Akira Seikin konetta aiemman yhden sijaan ja tuotanto toimii, Sarapuu sanoo.

Nykyajan teknologiaa

Pystykaraisessa Akira-Seiki V4.5 XP-mallissa X-liike on 1150 mm, Y 640 mm ja Z 660 mm.

– Mm. pitkä Y-akseli on hyödyksi meille, eräs tällä koneella usein tehtävä kappale jouduttiin aiemmin kääntämään valmistuksessa neljästi, tällä selvitään kahdella käännöllä, mikä tietysti nopeuttaa tuotantoa.

Pöydän koko on 1300×600 ja sen maksimi kuorma 1950 kg.

BT40-kartion kara pyörii 12 000 1/min ja makasiiniin mahtuu 28 työkalua.

Lankapajalle uutuutena koneessa on mukana mm. 35 bar karanläpijäähdytys.

Ohjaus on Mitsubishi-pohjainen Akira Seiki Mi/845.

– Toimitusnopeus ratkaisi, saimme uuden tämän päivän teknologiaa edustavan peruskoneen nopeasti aiempaa tekniikkaa korvaamaan. Kone on valmis paketti ja ratkaisu oli sikälikin luonteva, sillä Akira Seikin teknologia on meille myös entuudestaan tuttua, koska käytössämme on ennestäänkin valmistajan kone ja olemme olleet siihen tyytyväisiä.

Töitä uudellakin koneella on runsaasti, Lankapaja on vahvassa vauhdissa. Konsernin liikevaihto nousi kaudella 2022 jo 33,9 miljoonaan euroon.

Julkaistu Konekuriiri 1/2024, Kari Harju

 

Lisää Akira Seiki työstökeskuksista:
Vossi Group Oy
010 8200 500
www.vossi.fi/akira-seiki

Estate Manager Andres Sarapuu on toiminut Lankapajalla pitkään koneistamon vastuuhenkilönä. Taustalla Vossin aikaisemmin toimittama Biglia B565YS CNC-sorvi.

Estate Manager Andres Sarapuu on toiminut Lankapajalla pitkään koneistamon vastuuhenkilönä. Taustalla Vossin aikaisemmin toimittama Biglia B565YS CNC-sorvi.

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus