Asiakastarina

Konepaja Litzen Oy


Konepaja Litzen investoi järeään koneistuskapasiteettiin

Konepaja Litzen vahvistaa koneistuskapasiteettiaan. Uusi koneistuskeskus lisää mahdollisuuksia kookkaiden kappaleiden käsittelyssä. Kesällä hankittu keskus on samalla konevalmistajan Akira-Seikin V-mallisarjan liikealueiltaan kookkain konemalli, Suomessa ensimmäinen kaltaisensa.

Konepaja Litzen käsittelee alumiinia, muoveja sekä terästä. Käytännön toimintoja luotsaavat toimitusjohtaja Aleksi Litzen (oikealla) ja tuotantopäällikkö Miika Pohjola.

Konepaja Litzen käsittelee alumiinia, muoveja sekä terästä. Käytännön toimintoja luotsaavat toimitusjohtaja Aleksi Litzen (oikealla) ja tuotantopäällikkö Miika Pohjola.

Halikossa toimivan Konepaja Litzen on taustansa 1980-luvun alkuun ulottava yritys, jonka keskeistä toimialaa on alumiinin käsittely, usein levytyyppisistä aihioista. Lisäksi yritys käsittelee erilaisia muovimateriaaleja, sekä teräksiä.

Yrityksen koneistustöiden perusta on Salon seudun elektroniikkateollisuudessa, mutta nykyisin pääasiakkaat ovat muilla sektoreilla. Yritys toimittaa tuotteitaan esimerkiksi logistiikan automaatiojärjestelmien valmistukseen sekä koneenrakennukseen.

Viime vuodet vahvasti kasvanut yritys työllistää nyt Halikossa Salon naapurissa 13 henkilöä.

Mittavalla konekannalla

Uusi Akira Seiki on valmistajansa V-mallisarjan liikealueiltaan kookkain kone. Litzenillä matalarakenteinen kone sopi korkeudeltaan täsmällisesti tuotantotilaan.

Uusi Akira Seiki on valmistajansa V-mallisarjan liikealueiltaan kookkain kone. Litzenillä matalarakenteinen kone sopi korkeudeltaan täsmällisesti tuotantotilaan.

Käytännön töihin Halikkoon vuosien mittaan rakentunut asiallinen konekanta.

”Koneistustöitä olemme tehneet 1990-luvun alkupuolelta, ensimmäinen työstökeskus hankittiin vuonna 1991. Sen jälkeen konekanta on uudistunut ja kasvanut, nyt konekantaamme kuuluu kymmenkunta koneistuskeskusta ja toki runsaasti muuta alan kalustoa”, kertoo toimitusjohtaja Aleksi Litzen.

Hän jatkaa isänsä Kari Litzenin perustamaa perheyritystä yhdessä yrityksessä tuotannossa toimivan veljensä Jyri Litzenin kanssa.

”Alumiini materiaalina vaatii koneilta tiettyjä ominaisuuksia. Koska työkappaleiden koot vaihtelevat runsaasti, olemme hankkineet kalustoa eri kokoluokkiin. Laaja konekanta tuo myös tuotantoon joustavuutta ja nopeutta, ja samaa tekee laaja materiaalivarastomme”, Litzen toteaa.

Tällä vuosikymmenellä on koneistuskeskushankintoja yrityksessä tehty aiemmin vuosina 2014 ja 2017, ja koko on ollut kasvamaan päin.

”Asiakkaidemme työt ovat yhä kookkaampia, ja se vaatii tiettyjä ratkaisuja myös koneiden suhteen. Samaan aikaan sarjakoot nousevat, mikä kokonaisuutena on tuonut meille suotuisaa kehitystä myös yrityksen kasvun myötä. Toki usein tyypilliset sarjakokomme lasketaan kymmenissä, mutta nykyisin yhä enemmän sadoissa”, Litzen kertoo.

Mitoiltaan sopiva koneistuskeskus

Yrityksen uusin investointi jatkaa osaltaan käsittelykapasiteetinkehitystä kookkaampaan asuuntaan. Yritys hankki keväällä käyttöönsä Vossin kautta Akira-Seikin pystykaraisen koneistuskeskuksen V10XP:n, mikä samalla on valmistajansa V-mallisarjan työalueeltaan kookkain kone ja myös ensimmäinen Suomessa.

Akselien liikkeet koneessa ovat X:n suunnassa 2600 mm, Y 1030 ja Z 815 mm. Pöytäkoko on 2750×950 mm ja sen kantavuus jopa 4500 kg.

Kuten tiedossa on, tuotantokoneiden hankinnassa pitää ottaa huomioon toki monenlaisia suorituskykyyn, kustannustasoon ja huollon toimintoihin liittyviä asioita. Yhdessä mielessä Akira-Seikin hankinta Halikkoon oli kuitenkin helppo.

”Tämä kone oli ainoa tämän kokoluokan kone, mikä sopi korkeudeltaan tiloihimme, joten ratkaisu oli sikäli notkea. Akira-Seikin kone on rakenteeltaan hieman koneiden yleislinjasta poikkeava, se on ulkoisilta mitoiltaan varsin matala, joten se sopii myös tänne meille. Muutama senttimetri taisi jäädä vielä käyttämättäkin koneen ja sisäkaton väliltä”, Aleksi Litzen hymyilee.

”Koneen siirtämiseen täytyi hieman pariovea kyllä pikaisesti suurentaa. Myös yksi tukipalkki jouduttiin sen yläpuolelta katkaisemaan. Koska kone saapui pikaisessa aikataulussa, myös koneen alle tulevan lattiaperustan kanssa tuli hieman kiire. Valmiiksi se kuitenkin saatiin ennen koneen saapumista.”

Koneistustilaa kookkaille kappaleille. X/Y/Z-akseliliikkeet koneessa ovat 2600/1030/815 mm, pöytäkoko 2750x950 mm.

Koneistustilaa kookkaille kappaleille. X/Y/Z-akseliliikkeet koneessa ovat 2600/1030/815 mm, pöytäkoko 2750x950 mm.

Suorituskykyä kookkaille kappaleille

Koneessa on nopea Mitsubishin ohjaus, yritykselle perustaltaan tuttu myös muista yhteyksistä. Koneistamassa Jyri Litzen.

Koneessa on nopea Mitsubishin ohjaus, yritykselle perustaltaan tuttu myös muista yhteyksistä. Koneistamassa Jyri Litzen.

Vaikka uuden koneen ulkoiset dimensiot olivat poikkeuksellisenkin tärkeitä, toiveet täyttyivät Litzenin ja tuotantopäällikkö Miika Pohjolan mukaan myös muissa suhteissa.

”Käsittelyn kokoluokka oli keskeinen, ja onhan tämä niin rakenteeltaan kuin ominaisuuksiltaan jämerä kone. Kaikilla kolmella akseleilla ovat esijännitetyt kuularuuvit ja johdejärjestelmä mahdollistaa raskaan kuormituksen. Läpijäähdytetyn kartioltaan BT40-karan max. 12 000 kierrosta minuutissa riittää hyvin alumiinin käsittelyyn. Lastunpoistossa auttavat työalueen huuhtelujärjestelmät ja kaksi Y-suunnan ruuvikuljetinta”, tuotantopäällikkö toteaa.

Työkalujen määrä koneen vaihtajassa on 36, mikä edistää osaltaan yrityksen usein vaihtuvaa tuotantoa. Koneessa on Mitsubishin nopea ohjaus, mikä on perustaltaan tuttu yritykselle myös aiemmista yhteyksistä. Ohjelmat yritys tekee Surfcamilla.

Uusi Akira Seiki on Halikossa vahvassa tuotantokäytössä.

”Töitä on mukavasti ja tilauksia pitkälle ensi vuoteen. Myös tämän uuden koneen tarjoamalle kookkaalle kapasiteetille on vahvasti kysyntää”, Aleksi Litzen toteaa.

Julkaistu Konekuriiri 9/2019

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus