Asiakastarina

Dinolift Oy


Nostinvalmistaja jalostaa tuotantoaan

Uusi koneistuskeskus tuo nopeutta Dinoliftin tuotantoon. Petri Hämäläinen koneistaa.

Uusi koneistuskeskus tuo nopeutta Dinoliftin tuotantoon. Petri Hämäläinen koneistaa.

Dinolift Oy on tuttu nimi henkilönostimistaan niin meillä kuin muualla. Suomalainen nostinten maailmanmerkki vie tuotannostaan yli 85 prosenttia yli 40 maahan. Kaikki Dino-nostimet valmistetaan Loimaalla. Koneistustoiminnoissa tuore hankinta on järeä Akira-Seikin koneistuskeskus isolla makasiinilla.

Dinolift edustaa yrityksenä sitä suomalaista teollisuusosaamisesta, joka tunnetaan paitsi kotimaassa, laajalti maan rajojen takanakin. Vuodesta 1974 nostimiin keskittyneen yrityksen toiminta painottuu yli neljän viidenneksen panoksella vientiin.

Päämarkkinat ovat Pohjoismaissa ja Pohjois-Euroopassa, ja sen lisäksi merkki tunnetaan kymmenillä markkinoilla ympäri maailmaa.

”Päävientimaita ovat Norja, Ruotsi ja Saksa. Baltian alue kasvaa parhaillaan vahvasti, ja toki kauemmaskin nostimia toimitamme. Myynti tapahtuu kaikkialla jälleenmyyjien kautta”, sanoo valmistuspäällikkö Tuomas Heilala Dinoliftiltä.

Laaja tuotepaletti

Dinoliftin tekee hinattavia nostimia, hinattavia nivelteleskooppinostimia sekä teleskooppinostimia. Niin ikään kuukulkijat, tela-alustaiset nostimet, kevyet nivelpuolinostimet sekä nostimet auto-alustalle ovat ohjelmassa.

Pääasiakkaina ovat niin konevuokraamot kuin yksityisetkin. Suomessa Dinoliftin valmistamat nostimet myydään Rotatorin kautta.

Dinoliftin toiminta käynnistyi yhtenä nostinalan uranuurtajana 1970-luvulla Kurpan Konepajan hankittua oikeudet hinattavien nostimien tuotantoon. Pääpaino on edelleen hinattavissa nostimissa, kuukulkijat ja autoalustaiset nostimet ovat tuoreempaa mallistoa. Eri malleja on noin 25.

Dinolift vie tuotteistaan yli 85 prosenttia. Nostimia valmistuu Loimaalla markkinoille lähes tuhat vuodessa, kertoo Tuomas Heilala.

Dinolift vie tuotteistaan yli 85 prosenttia. Nostimia valmistuu Loimaalla markkinoille lähes tuhat vuodessa, kertoo Tuomas Heilala.

Tuotekehitystä tukee isoin panoksin oma suunnittelu, ja sen myötä yritys lanseeraa tuoteuutuuksiaan säännöllisesti.

”Mallisto kehittyy jatkuvasti. Panostamme laatuun ja esittelemme uusia nostinmalleja ja kehitämme tuttuja malleja eteenpäin. Tässä työssä asiakaspalaute on keskeinen tekijä, kehityksen suuntaviivat tulevat usein sen kautta”, summaa Heilala.

Erilaisia nostimia valmistuu Loimaalla noin 1000 vuodessa. ”Keväällä tehdään viikkotasolla 25 nostinta, syksyllä 18.”

Tuotanto Loimaalla

Akira-Seiki Performa HV8A on pystykarainen kookas kolmiakselinen keskus, missä X/Y/Z -akselien liikkeet ovat 2060/850/815 mm.

Akira-Seiki Performa HV8A on pystykarainen kookas kolmiakselinen keskus, missä X/Y/Z -akselien liikkeet ovat 2060/850/815 mm.

Dinolift toimiikansainvälisillä markkinoilla, mutta tuotanto on kokonaan kotimaassa.

Yrityksen suunnittelu ja valmistus tapahtuvat kokonaisuudessaan Suomessa kolmessa tehtaassa Loimaalla. Yritys kuuluu paikkakunnan suurimpiin työnantajiin.

Yrityksen palveluksessa työskentelee nyt noin kaksisataa henkilöä. Lisäksi toki yritys työllistää myös suomalaisalihankkijoita. Oma henkilömäärä kasvaa vuosittain noin kymmenellä henkilöllä.

”Pyrimme tekemään asiat tuotantoketjussa suurelta osin itse. Täällä Suomessa ovat alan osaaminen ja mahdollisuudet, joita töihin tarvitsemme. Kilpailukyky säilyy tuotteita ja tuotantoa kehittämällä”, sanoo Heilala.

Performa HV-8A -koneistuskeskus. Se asennettiin Loimaan päätehtaalle alkukesällä.

Juuri sopiva kone

Heilalan mukaan Performa HV-8A oli täsmälleen sopiva kone siihen, mitä korvausinvestoinnilla yrityksessä haettiin.

”Koneen edeltäjällä on pitkä tuotantotaival takana, ja etsimme sen tilalle uutta ratkaisua.  Edellytimme kneelta tiettyä kokoa, ja sen lisäksi tehostusta työkalujen hallintaan”, kertoo Tuomas Heilala.

”Aiemman koneen ongelma oli sen pieni työkalumakasiini. Teemme tällä keskuksella vain muutamaa tiettyä komponenttia, ja halusimme päästä nyt uuden koneen myötä eroon manuaalisista työkalunvaihdoista työvaiheiden aikana. Koneessa piti siis olla makasiini, mihin mahtuisivat kaikki tarvittavat työkalut.”

Olennainen seikka: kookas ATC-makasiini kuuluu Performa HV-A:n vakiovarustukseen.

Olennainen seikka: kookas ATC-makasiini kuuluu Performa HV-A:n vakiovarustukseen.

Dinoliftin tuotantoon viime aikojen isoja investointeja ovat uudet satsaukset mm. hitsauksen automaatioon, kokoonpanon toimintojen kehittäminen sekä päätehtaalle toteutetut maalaamoinvestoinnit mm. uuden raepuhalluslinjan ja sisälogistiikan muutosten myötä.

”Akira-Seiki pystyi tarjoamaan antamillamme kriteereillä juuri sopivan paketin. Uusi kone on suorituskyvyltään tämän päivän tasoa ja se on varustettu isolla 50 työkalun automaattimakasiinilla, johon mahtuvat myös pisimmät 500 mm pituiset työkalut. Näin säästyy aikaa”, sanoo Heilala.

”Koneessa on Mitsubishin ohjaus, ja mukana on myös mahdollisuuden etäohjelmointiin. Se merkitsee osaltaan tehostuvaa tuotantoa.”

Karan kierrokset koneella ovat max. 8000 1/min. Nostimen A-tukivarsi valmistumassa.

Karan kierrokset koneella ovat max. 8000 1/min. Nostimen A-tukivarsi valmistumassa.

Akira-Seikin Performa HV8A on kolmiakselinen keskus, missä X/Y/Z -akselien liikkeet ovat 2060/850/815 mm. Työalueen koko on 2150 x 800 mm ja maksimipaino pöydälle 2700 kg. Kara koneessa kiertää max. 8000 1/min.

Akira-Seiki tekee HV-A-sarjaan koneita viiteen kokoluokkaan ja Dinoliftin hankkima HV-8A on sen toiseksi isoin malli. Taiwanilaisvalmistajan palettiin kuuluu useita sarjoja pystykaraisia keskuksia, sekä vaakakaraiset ja 5-akseliset koneistuskeskukset.

Vossin ja Alira-Seikin yhteistyö saavutti tänä vuonna 10 vuoden rajapyykin ja koneita on toiminnassa runsaasti ympäri maan.

Lisätilat suunnitelmissa

Dinolift jatkaa tuotantotoimintoihinsa liittyvää kehitystyötä Loimaalla eteenpäin. Liikevaihtoa yritys teki viime tilikaudellaan noin 34 miljoonaa euroa. Tämä ja ensi vuosikin näyttäisivät olevan kasvun vuosia.

”Perinteisesti tilauskantamme ei ole kovin pitkä, mutta ennusteet näyttävät edelleen varsin hyviltä.”

Iso tuore investointi Dinoliftilla oli satsaus maalaamon toimintoihin.

Iso tuore investointi Dinoliftilla oli satsaus maalaamon toimintoihin.

”Kasvua haemme parhaillaan perinteisempien vientialueidemme lisäksi mm. eteläisen pallonpuoliskon markkinoilta. Se tuo lisää volyymia ja tasoittaa osaltaan myös nostintuotannon kausivaihteluita. Sesonkituotteitahan nämä nostimet ovat”, Tuomas Heilala sanoo.

Tuotannon kasvun myötä konekantaa Loimaalla kehitetään ja uudistetaan lähivuosina eteenpäin. Sen lisäksi tapahtuu jatkossa Heilalan mukaan pian myös toimitilojen suunnalla. Lisätilaa tarvitaan niin Loimaalla niin päätehtaan kuin sivupisteidenkin toimintaan.

Julkaistu Konekuriiri 7/2018


Videot

Nostimen A-tukivartta koneistetaan Dinoliftillä. Akira-Seiki Performa HV-8A

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus