Kun Ecopal suunnitteli tuotantonopeuden kasvattamista ja muovilankatulostuksen korvaamista nopeammalla tekniikalla, harkinnassa oli varsinkin muovijauhetulostus. Tampereen Alihankinta-messuilta löytyi kuitenkin asiaan nopea vaihtoehto. Sen ympärille voi rakentua jatkossa kokonaan uusi toimintasegmentti, tulostuspalvelu.
Myös tulostuspalvelun käynnistäminen kiinnostaa
Ecopal on Lahdessa toimiva yritys, joka on vuodesta 2014 kehittänyt uudentyyppisiä perinteisiä kauko- tai maalämpöratkaisuja korvaavia vaihtoehtoja kiinteistöjen lämmitykseen. Tuotteissa hyödynnetään mm. jätevesien energiaa tai rakennusten perustusten maalämpöä lämmityksen tarpeisiin. Yritystä pyörittävät Jonna ja Jouni Helppolainen, pitkän muoviteknologiataustan omaava pariskunta.
– Muutama vuosi sitten luin artikkelin, missä ihmeteltiin, miksi näitä vaihtoehtoisia menetelmiä ei paremmin hyödynnetä lämmityksen tarpeisiin. No, niinpä innostuimme uudesta asiasta ja sen jälkeen taival on ollut teknologian kehittelyä ja lanseerausta markkinoille, yrityksen tuotemyynnistä Jouni Helppolainen vastaa.
Kymmeniä referenssejä yrityksellä on jo plakkarissaan. Varsin yrityksen toimittamia jäteveden lämpöä hyödyntäviä järjestelmiä on käytössä taloyhtiöissä useilla paikkakunnilla eri puolilla eteläistä Suomea.
– Niistä aloitettiin, ja sittemmin tarjonta on laajentunut muihin ratkaisuihin. Näiden järjestelmien etuna on se, että niiden avulla voidaan säästää huomattavassa määrin energiaa. Näinä aikoina ja näillä energiahinnoilla se on tietenkin monen mielestä merkittävä asia, Ecopalin hallintopuolen asioita hoitava Jonna Helppolainen sanoo.
Komponenttien teko omaan haltuun
Ecopal toimittaa järjestelmiä tällä hetkellä kolmena kohteen mukaan sovellettavana pakettiratkaisuna erilaisiin tarpeisiin. Ne ovat lämmönvaihdin jätevesien ja muiden hukkalämpöjen sekä uusiutuvan energian talteenottoon, kiinteistön teräspaaluperustuksia hyödyntävä maalämpöratkaisu lämmitykseen ja viilennykseen uudisrakentamisessa ja kolmas koko paketti kerralla, hybridi, mikä yhdistää jäteveden lämmöntalteenoton, energiapaalut, lämpöpumput, sekä muut lämmityksen ja viilennyksen ratkaisut samaan järjestelmään. Kätevä lisä järjestelmiin on oma etäseurantasovellus, millä saadaan dataa tuotteiden ja järjestelmien toiminnasta, lämpötiloista sekä tuotetusta energiasta.
Yritys suunnittelee ratkaisut itse ja osien valmistukseen ja kokoonpanoon käytössä on alihankintaverkosto, jossa toimii mm. metallin konepajoja ja muovikomponenttien tuottajia. Osia ja komponentteja on runsaasti, ja jokin aika sitten yrityksessä alettiin toimintojen laajentuessa mm. yritysoston kautta tosimielellä harkita, että muutamia ydinkomponentteja laitteistoihin voisi valmistaa itse ja siten välttyä ulkoisen tuotantoketjun haasteista varsinkin venyviin aikatauluihin liittyen.
Erityisesti asia koski komponenttia nimeltä paaluputken energiakeräimen kääntöpesä, mikä on järjestelmissä käytössä perustusten lämmönsiirtoon liittyen. Kyseessä on monimuotoinen perinteisesti ruiskupuristusmenetelmällä valmistettu komponentti, joten yrityksessä harkittiin jopa oman muotin ja ruiskupuristuslaitteiston hankintaa.
Todennäköisempänä vaihtoehtona pohdittiin kuitenkin nopeampaa SLS-muovijauhetulostinta, koska yrityksellä oli jo kokemusta FDM-muovilankatulostuksesta. Tilanne kuitenkin muuttui, kun viime syksynä lähdettiin reissulle Alihankinta-messuille.
– Vähän kuin sattumalta tutustuimme siellä Vossin osastolla tähän Nexa3D-tulostimeen, jonka edut meidän käyttöömme avautuivat aika lailla välittömästi. Nyt Nexa on käyttöönotossa, sanoo Jouni Helppolainen.
Nopea ja tarkka laite 3D-muovitulostukseen
Nexa3D NXE400 on muovitulostin, jonka etuna on erityisesti tulostusnopeus. Kone tulostaa käytännössä ruiskupuristuslaatuisia osia senttimetrin minuuttivauhdilla, mikä on muihin tulostusvaihtoehtoihin tottuneille vauhdikasta puuhaa.
– Siitä kertoo nyt vaikkapa se, että tuo meidän nyt tulostukseen tulevan kappaleemme valmistaminen vie lankatulostimella laskennallisesti aikaa jopa kahdeksan tuntia per kappale, tämä tulostaa muutamissa kymmenissä minuuteissa ja vielä useita kappaleita kerralla, sanoo Helppolainen.
Nexa on amerikkalaisvalmistaja ja se nimittää tulostimissaan käyttämäänsä teknologiaa nimellä LSPc (Lubricant Sublayer Photo-curing), siinä LED-lähde ja nestekidejärjestelmä kovettavat resiininestettä suurella tarkkuudella ja nopeudella. Materiaalivalikoima laitteelle on laaja, ja konetta käytetään NexaX-ohjelmistolla, mikä mahdollistaa valmistajan mukaan helpon ohjauksen niin koneelta kuin etänä. Tulostustilavuus koneessa on 275x155x400 mm. Uutta konetta otetaan käyttöön Lahdessa parhaillaan.
– Asiat etenevät pikkuhiljaa. Laite mahdollistaa jatkossa niin kääntöpesien tulostuksen ja muutkin alan työt. Yksi tähtäin on jatkossa 3D-muovitulostuksen palvelutarjonta laajemmallekin teollisuuteen, kätevästi ja nopeasti tulostettuja muovikomponentteja tarvitaan monilla aloilla niin prototarpeisiin kuin tuotantoonkin. Se kiinnostaa jatkossa kovasti. Tunnusteluja olemme tähän suuntaan jo tehneetkin, Jouni Helppolainen sanoo.
Julkaistu Konekuriiri 4/2022, Kari Harju
Lisätiedot:
Ecopal Oy
Jouni Helppolainen
044 097 3111
www.ecopal.fi
Vossi Group Oy
Marko Vossi
010 8200 502
www.vossi.fi/valmistajat/nexa3d
Videot
Nexa3D NXE400