12.6.2019

5-akselista koneistusteknologiaa innovatiivisella otteella


5-akselista koneistusteknologiaa innovatiivisella otteella

Grob on Suomessa uusi tulokas, mutta tausta alan valmistajana on pitkä. Auto- ja lentokoneteollisuuden perinteikäs konevalmistaja suuntaa tuotteitaan tänä päivänä vahvasti myös muille tuotantosektoreille. Suomessa ensimmäinen Grob toimii Pro Estorella Nivalassa.

Tuotannonvalmistelut käynnissä Pro Estorella Nivalassa. Taustalla G550T, näyttöjen äärellä Kai Tölli.

Tuotannonvalmistelut käynnissä Pro Estorella Nivalassa. Taustalla G550T, näyttöjen äärellä Kai Tölli.

Grob on Saksan Mindelheimissa päämajaansa pitävä konevalmistaja. Globaalin perheyrityksen perinteet ulottuvat vuoteen 1926 saakka, ja pitkään yritys on keskittynyt tuotannossaan auto- ja lentokoneteollisuuden tarpeisiin. Tuotantolinjoja on käytössä useilla keskeisillä autovalmistajille ympäri maailman.

Vaikka autoteollisuus on keskeinen yrityksen toimintakenttä, yritys on autoteollisuuden muutosten myötä suunnannut täysillä jo reilut kymmenen vuotta konemallejaan yleisempäänkin konepajakäyttöön.  Alueen tuotteita ovat vaakakaraiset 5-akseliset koneistuskeskukset ja automaatiojärjestelmät. Koneita tehdään neljään kokoluokkaan, mallit ovat G350, G550, G750 ja G1110.

Grobin koneet ovat markkinoilla tänä päivänä myös Suomessa ja ne kuuluvat Vossi Groupin edustuspalettiin.

”Grob on edistyksellinen eurooppalaisvalmistaja, ja sen koneet sopivat tehokkaaseen tuotantokäyttöön myös suomalaisille konepajoille. Ainutlaatuinen 5-akselikonsepti mahdollistaa kilpailukykyloikan ottamisen verrattaessa perinteisiin 5-akselikoneisiin”, sanoo Vossi Groupin liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Vossi.

Älykkään rakenteen koneita

Koneita tehdään kappalekokojensa puolesta suurimmillaan 1600 mm halkaisijoille ja 1500 mm korkeuksille, palettikoot ovat 400×400, 630×630, 800×800 sekä 1250×1000 mm. Lisäksi niissä voidaan hyödyntää myös HSK-63 tai 100 kiinnitykseen perustuvia paletteja koneistettaessa pienempiä kappaleita. Tähän on yhdistettävissä myös kompakti robottiautomaatio ja varastopalettivarasto. Grobilta löytyy myös pöytäratkaisu, jossa on kaksi itsenäisesti toimivaa CNC-lisäakselia.

Valmistajan kokonaisvaltaiseen lähestymiskulmaan kuuluu, että myös karavaihtoehtoja on runsaasti eri tarpeisiin, enimmillään aina 100 kW:n tehoihin ja 2500 Nm vääntöön saakka.

Grob G550T:n työaluetta. Grobin tunnuspiirteitä on täysin ylösalaisin käännettävissä oleva sorvauspöytä, millä voidaan vapaasorvata missä tahansa astekulmassa.

Grob G550T:n työaluetta. Grobin tunnuspiirteitä on täysin ylösalaisin käännettävissä oleva sorvauspöytä, millä voidaan vapaasorvata missä tahansa astekulmassa.

Koneen yhteyteen Pro Estore hankki myös tehokkaan palettiratkaisun ja 340-paikkaisen työkaluautomaation tuotantoa edelleen tehostamaan.

Koneen yhteyteen Pro Estore hankki myös tehokkaan palettiratkaisun ja 340-paikkaisen työkaluautomaation tuotantoa edelleen tehostamaan.

Koneiden rakenteen osalta Grob tunnetaan osin mm. auto- ja lentokoneteollisuudesta periytyviin kokemuksiin pohjaavista teknologia- ja palveluratkaisuistaan, jotka ovat kehitetty suorituskykyä ja vahvaa luotettavuutta silmällä pitäen. Kaikkien asiakkaiden käytössä on lisämaksutta aina auki oleva asiakasetätuki sekä ohjauksesta toimiva verkkokauppavaraosille.

5-akselisten koneiden rakenne perustuu kolmeen lineaariakseliin ja kahteen pyöritysakseliin samanaikaisella interpolaatiolla, ja pyöritysakselit A ja B mahdollistavat myös vapaasorvauksen missä tahansa astekulmassa. ”Suomessa on erittäin paljon B-akselisorveja, joiden jyrsinominaisuudet eivät ole kovinkaan suorituskykyiset, jos jyrsittävää on suhteellisesti paljon. Tällöin Grobin ratkaisu voi tarjota erittäin merkittävän kappaleajan laskun”, Marko Vossi kertoo.

Vaakasuuntainen kara lisää osaltaan koneistuksen tukevuutta ja mahdollistaa pitkien työkalujen käytön ilman maksimisi kappalekoon pienentymistä.

Kaksi kiintoisaa, omintakeista ja tuotannossa näppärää rakenteellista piirrettä ovat akselivapautta lisäävä ja vapaasorvauksen mahdollistava ylösalaisin kääntyvä sorvauspöytä sekä Z-akselin liike tunneliin rungon sisään.

”Pöydän ylösalaisin kääntymisen etu on sen mukanaan tuoma hyvä lastunpoisto myös kuivakoneistuksessa ja karan liikkuminen tunneliin mahdollistaa täysimittaisten työkalujen käyttämisen myös kookkaammilla työkappaleilla. Lisäksi koneella onnistuu sisä- ja ulkopuoliset hammastukset power skiving -toiminnolla. Koneella pystytään käyttämään myös Conical Barrel -työkalu, joilla 3D-pintojen viimeistelyajoista voi saada jopa 90 % pois. Älykkäitä rakenneratkaisuja, jotka tarjoavat ainutlaatuista kilpailuetua”, sanoo Marko Vossi.

Lisää sujuvuutta töihin tuo myös nopea kiekkotyyppinen työkalunvaihtaja, mikä lyhentää lastusta-lastuun aikoja tuotannossa.

Grob valmistaa itse koneiden ja omien automaatiojärjestelmiensä pääkomponentit, jotka koneistetaan valmistajan omilla koneilla. Automaatioratkaisuja on tarjolla paljon myös yhteistyökumppanien kanssa räätälöidyt robottisolut, joissa voi olla mm. mittausta, pesua, jäysteenpoistoa sekä niissä voidaan vaihtaa automaattisesti myös kappaleita ja kiinnittimiä. Toisaalta tarjolla on FMS ja AGV-ratkaisuja. Tehtaita Grobilla on kaikkiaan neljä, pääkonttori ja päätehdas on Saksan Mindelheimissa, joka on Euroopan suurin työstökonetehdas. Siellä toimii tehtaan teknologiakeskus, jossa on aina noin parikymmentä konetta testauskäytössä sekä esillä on myös paljon automaatiota.

Grob työllistää Mindelheimissa 4000 henkilöä, ja kaikkiaan yrityksen palveluksessa globaalisti on lähes 7000 henkilöä. Liikevaihto ylittää 1,5 miljardia euroa.

Suomen ensimmäinen

Suomen konepajoilla Grob on yhä uusi tuttavuus, mutta valmistajan teknologiaa on täällä tuotantokäytössä. Grob G550T asennettiin vuoden lopulla Pro Estore Oy:n käyttöön Nivalaan.

Pro Estore on sopimusvalmistaja, joka palvelee mm. ase- ja kaivosteollisuudessa kansainvälisesti toimivia asiakkaitaan.

Yrityksen ominta aluetta ovat erityisesti suuremmat sarjat, sarjakoot ovat muutamista sadoista 10 000 kappaleen kokoluokkiin saakka.

Konekanta Nivalan teollisuuskylän alueella toimivalla ja nyt noin 40 henkilöä työllistävällä yrityksellä on sarjatöihin viritetty: sorvauskeskuksia, koneistuskeskuksia, automaatiota.

Grobin odotetaan tuovan merkittävän mm. lisän Pro Estoren tuotannon nopeuksiin, kertoo toimitusjohtaja Tommi Löytynoja.

Grobin odotetaan tuovan merkittävän mm. lisän Pro Estoren tuotannon nopeuksiin, kertoo toimitusjohtaja Tommi Löytynoja.

Koneeseen päädyttiin kuitenkin tarkan markkina-analyysin jälkeen.

Osana kasvuyrityksen tuotantomahdollisuuksien kehittämistä taloon viime vuonna hankitussa Grobissa yritystä kiinnostivat uudentyyppiset rakenneratkaisut ja niiden edut yrityksen tuotantoon.

”Teknologialtaan Grob kyllä vakuutti varsin nopeasti. Saksassa tehtaalla tehtiin koneistustestit, jotka sujuivat mallikkaasti. Teknologiaa hyödynnettiin testeissä älykkäästi ja Grob teki myös yrityksenä vahvan vaikutuksen. Tehtaan teknologiatilat ovat mainiot, siellä on mahdollisuus tutustua käytännön toiminnassa koko tehtaan konetarjontaan.”

”Grob tekee läheistä kehitysyhteistyötä Siemensin kanssa ohjausten puolella, ja pääsimme myös sitä tarkastelemaan. Se oli hyvin mielenkiintoista”, sanoo Löytynoja.

Grob G550T asennettiin Nivalaan vuodenvaihteen tienoilla ja koneen yhteyteen yritys hankki tehokkaan palettiratkaisun ja 340-paikkaisen työkaluautomaation tuotantoa edelleen tehostamaan. CAM-järjestelmä on NX. Tuotanto koneella on Nivalassa aloitettu.

”Kun kyseessä on suorituskykyinen ja hyvin monipuolinen teknologia, sen eri mahdollisuuksien täysi hahmottaminen ja edelleen hyödyntäminen vie aikansa. Asiat ovat edenneet asiallisesti, ja odotamme koneelta tuotantoomme vahvaa panosta jatkossa.”

”Vahva suorituskyky yhdistettynä omintakeisiin innovatiivisiin piirteisiin tuovat joustavuutta tuotantoon. Odotamme koneen myötä mm. tuotantoaikojen merkittävää nopeutumista”, sanoo Tommi Löytynoja.

 

Julkaistu 11.6.2019 Konekuriiri

Grob G550T:n liikkeitä. Pro Estore Oy, Nivala

Grob-Werke GmbH & Co KG

Perustettu 1926
Perheyritys, tuotteet vaakakaraiset 5-akseliset koneistuskeskukset ja autoteollisuuden tuotantolinjat
Liikevaihto 1,5 Mrde (2017)
Päätehdas: Mindelheim Saksa, tehtaat USA, Kiina, Brasilia

Pro Estore Oy

Perustettu 2000
Sopimusvalmistaja. Koneistus, hienomekaniikka, kokoonpanot
Liikevaihto 6,8 Me (2017)
Toimipaikka Nivala

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus