Reponen Works

Reponen Works


Reponen Works notkisti leuantekoa - Apulaitteita tulostamalla

Tulostaminen on helppo ja nopea tapa tuotannon apuvälineiden valmistukseen. Koneistuksen konekantaa voidaan käyttää senkin ajan varsinaiseen tuotantoon, kertoo Ville Reponen.

Tulostaminen on helppo ja nopea tapa tuotannon apuvälineiden valmistukseen. Koneistuksen konekantaa voidaan käyttää senkin ajan varsinaiseen tuotantoon, kertoo Ville Reponen.

Kun tuotannon apuvälineitä tarvitaan, yksi vaihtoehto on tehdä ne tulostamalla. Reponen Works on yksi uuteen mahdollisuuteen tarttuneista. Markforgedin komposiittitulostin on ollut käytössä muutaman kuukauden.

Reponen Works on hämeenlinnalainen sopimusvalmistaja, joka palvelee asiakkaitaan moninaisin koneistusosin.

Kone- ja laitevalmistajille, kuten Agco-konsernille komponentteja ja koneenosia toimittavan Reposen tuotantoteknologia on tiiviisti tätä päivää, yritys on viime vuosina investoinut runsaasti mm. robottiteknologiaan ja yleensä tuotannon automatisointiin.

Kun kappale kiinnitetään robottiin, tarvitaan robottileukoja, jotka sijoitetaan työkappaleen ja tarttujan väliin. Reposella on tehty ne tähän saakka koneistamalla.

”Se on aikaa vievää touhua. Leuat ovat yksinkertaisia kappaleita, mutta niiden tekeminen vaatii oman rupeamisensa. Kiinnittimiä vaaditaan vielä paljon ja monenlaisia.”

”Usein on aiemmin ollut pienten sarjojen kanssa tilanteita, joissa kappaleet olisi voinut panostaa robotillakin, mutta kun sitten olisi pitänyt tehdä niille ensin leuat, on koneistettu kuitenkin muilla tavoin”, kertoo tuotantoinsinööri Ville Reponen.

Yritys hankki tulostimen lähinnä robottileukojen tuotantoon.

Yritys hankki tulostimen lähinnä robottileukojen tuotantoon.

Toinen keskeinen sovellusalue ovat mittakoneen kiinnittimet. Markforgedilla on tulostettu myös monenlaisia muita pieniä kappaleita.

Toinen keskeinen sovellusalue ovat mittakoneen kiinnittimet. Markforgedilla on tulostettu myös monenlaisia muita pieniä kappaleita.

Leukoja ja kiinnittimiä kätevästi

Viime vuoden lopulla Reponen lähti kehittämään leukojen ja muiden pienten apulaitteiden tuotantoa. Taloon hankittiin sitten Markforgedin Mark Two -komposiittitulostin.

”Asiaa harkittiin ja mietimme vaihtoehtoja eri näkökulmista. Päädyimme tähän laitteeseen mm. siksi, että saamme tehtyä sen myötä jäykkiä ja suhteellisen pitkiäkin kappaleita. Parin kuukauden aikana olemme tulostaneet juuri robotin leukoja ja esimerkiksi mittakoneen kiinnittimiä, ja myös muita tuotannon apuvälineitä”, sanoo Ville Reponen.

”Monenlaistahan voidaan tulostaa. Kuten tulostusasioissa muutenkin, kekseliäisyydestä on kiinni, mitä sillä voidaan tehdä. Olemme koettaneet kokeilla monenlaiseen, mihin konetta vain voisi kuvitella käytettävän. Minä ja talon laatuinsinööri olemme piirtäneet mallit cadilla.”

”Laite on varsin yksinkertainen ja sen käytön oppii nopeasti, muutaman käyttökerran jälkeen oivaltaa, miten homma toimii. Lisäksi tulostimen ohjelmisto neuvoo käyttäjää asetuksissa ja myös mahdollisissa ongelmatilanteissa.

”Näin käyttöönoton kynnys koneelle oli hyvin matala, ja koska kone neuvoo käyttäjää, kynnys laski edelleen. Näin aloitus kävi sujuvasti.

 

Varma ja nopea

Materiaaleina Reponen on tulostanut sidosmateriaalina Onyxia ja pitkänä lujitekuituna hiilikuitua. Muita saatavilla olevia pitkiä lujitekuituja ovat mm. kevlar ja lasikuitua.

”Laite sinänsä on käytössä hyvin varma. Sen voi jättää tulostamaan kappaletta itsekseen yön ajaksi. Kun aluksi katsoo, että kappale tarttuu kunnolla pöytään, niin sen jälkeen tulostus on aina mennyt ongelmitta maaliin saakka. Robotinleuan tulostus vie ehkä vuorokauden, me tulostamme aina kolme niitä kerralla, joten se nopeuttaa tuotantoa.”

”Yhteenvetona voisi todeta, että yksinkertaisempaa tapaa näiden apuvälineiden valmistukseen tuskin löytyy. Helppouden lisäksi tulostaminen on järkevää siksi, sillä se mahdollistaa konekannan käytön senkin ajan varsinaiseen tuotantoon”, toteaa Ville Reponen.

Kasvatusalustan koko Markforged Mark Twossa on 320x132x154 mm. Tulostimen toimitti Vossi Group.

 

Julkaistu Konekuriiri 3/2020

 

Jaa sivu:
Contact us

 

SALES
+358 (0)10 8200 500

Offer request

MAINTENANCE
+358 (0)10 8200 530

Service order

SPARE PARTS
+358 (0)10 8200 540

Spare parts order