Kilpailukykyä esivalmistukseen
Aikataulujen kiristyessä asennustöiden menestystekijät taotaan yhä enenevässä määrin esivalmistuksessa. Tähän tosiasiaan peilaten Putki- ja Levyrakenne Oy on panostanut voimakkaasti esivalmistuskonepajansa varusteluun.
Putki- ja Levyrakenteella on pitkät perinteet asennustoiminnasta. Lähes viidenkymmenen vuoden ajan toimineella perheyrityksellä on vankka projektiosaaminen säiliö- ja rautarakennetöistä, paineastoista ja -putkistoista sekä LVI-töistä.
Kolme toimipistettä
Putki- ja Levyrakenne toimii kolmesta toimipisteestä käsin. Pääkonttori sijaitsee Vantaalla. Mäntsälän Sälinkäässä on 1000 neliön esivalmistuspaja ja Pietarissa sijaitsevan tytäryhtiön, ZAO P.L.R. St. Petersburg, voimin hoidetaan Venäjän alueen projektitoiminta. Vientiä asennusprojektien tiimoilta on myös Baltian maihin.
Hiljaista tietoa
Aloitussanat tälle menestystarinalle lausuttiin vuonna 1962, jolloin Onni Komu ja Veikko Palosaari perustivat yrityksen. Tänä päivänä omistus on toisessa polvessa Reino ja Pekka Komulla. Yritystoiminnalle elintärkeää hiljaista tietoa projektitalossa jakaa edelleen aktiivisesti toiminnassa mukana oleva Veikko Palosaari. – Olen tehnyt talon ensimmäisen tarjouksen ja tarjoukset kulkevat edelleen kauttani. Ihminen on juuri niin nuori kuin haluaa ja minulla on yhä polte projektien pyörittämiseen, kertoo projektipäällikkö Veikko Palosaari.
Vahvuutena projektihallinta
Palosaaren mukaan Putki- ja Levyrakenteen valttina on projektiosaaminen.
– Vahvuutemme on tällä hetkellä noin 20 henkilöä, mutta se voi nousta projekteissa aina 160 työntekijään. Tässä joukossa on luonnollisesti myös runsaasti alihankkijoita ja aliurakoitsijoita mukana. Paletin pyörittäminen vaatii projektin ehdotonta hallintaa ja tämän sektorin hallinta on edellytys alalla menestymiseen.
PED-viidakko työllistää
Palosaari näkee asennuskentän hengen muuttuneen melko voimakkaasti vuosikymmenten saatossa. – Asennusväen keski-ikä on noussut huolestuttavasti. Näin etenkin suomalaisten työntekijöiden keskuudessa. Verottajan kanta asentajien päivärahojen ja kulukorvausten suhteen on vuosien saatossa muuttunut, eikä välttämättä parempaan suuntaan. Tämä vaikeuttaa entisestään uusien osaajien saamista alalle. Kentällä onkin entistä enemmän ulkomaalaisia työntekijöitä.
– Myös paineastia-asetukset ovat olleet muutoksen kourissa. Uusi PED-viidakko on aiheuttanut lisää paneutumista asiaan. Asetukset eivät ole vielä oikein kaikilta osin käytännön toimintaa tukevia, mutta on uusista asetuksista myös hyötyä; materiaalin- ja tekijäjäljitettävyys on nyt paremmalla tasolla.
– Kehitystä on tapahtunut myös työturvallisuuspuolella. Tulityökortit ja työturvallisuuskoulutukset ovat vähentäneet työtapaturmia oleellisesti, sanoo Palosaari.
Esivalmistuspajaan panostettu
– Kehitämme toimintaamme jatkuvasti kilpailukykymme yläpitämiseksi. Kentällä on laitteiden lisäksi kehitetty myös menetelmiä. Mm. säiliön asennuksissa tunkkaustekniikka on tullut uutena alalle.
Asennustyömailla edelleen suurin panos on ihmisen tuottamaa. Siksi investoinneissa onkin panostettu erityisesti esivalmistuskonepajan varusteluun. Hankitalistan merkittävimpinä Palosaari mainitsee kaksi viidentonnin siltanosturia ja järeän luokan rullataivutuskoneen. – Faccin hydraulinen rullataivutuskone RCMI on tärkeimpiä lähivuosien investointejamme. Se tuo meille kilpailukykyä putkien ja profiilein taivutuksissa. Hyödyt ovat moninaiset: koneen myötä työn laatu paranee, toteutus nopeutuu huomattavasti ja alihankinnan tarve pienenee.
– Faccinin myötä yllämme esimerkiksi putkien taivutuksessa aina 168,3 x 6 mm putkiin asti. Taivutusjälki on moitteeton, eikä muodonmuutoksia tapahdu. Lisäksi työvoimaa vapautuu, kun jatkossa yksi mies pystyy hallinnoimaan Faccinilla taivutuksia