Petäjäveden Metalli muokkaa valmiuksiaan säiliönpäätyjen valmistuksessa. Uudet investoinnit lisäävät automaatiota ja siten tehokkuutta yrityksen säiliönpäätyjen valmistuksessa ja varmistavat kilpailukykyä kansainvälisesti toimivan yrityksen markkinoilla.
Keskisuomalaisen Oy Petäjäveden Metalli Ab:n keskeistä tuotantoa ovat säiliönpäädyt, muototerästen taivutus, syvävetotuotteet ja muut raskaat levytyöt. Yritys käynnistyi vuonna 1980, joten tänä vuonna vietetään tasavuosien merkkivuotta.
Yrityksen perustaja ja nykyinen hallituksen puheenjohtaja Markku Salminen täytti tänä vuonna myös 70 vuotta, ja hän toimii yrityksen toiminnoissa mukana aktiivisesti edelleen. Toimitusjohtaja on Markus Salminen, ja kolmaskin sukupolvi on jo osuudellaan mukana yrityksessä.
”Viisitoistavuotias Miklas-poika oli täällä viime kesän kesätöissä. Kävimme läpi monia tehtäviä, esimerkiksi hitsauksen saloja. Intoa alalle tuntuu nuorelta mieheltä löytyvän, ja siitä olen tietysti kovin iloinen”, Markku Salminen kertoo.
Vahvalla otteella
Petäjäveden Metalli on monipuolinen valmistaja. Kun Norjan ja Ruotsin työmaita pitkän tovin kiertänyt Markku Salminen laittoi oman yrityksen pystyyn Suomessa, tehtiin alkuun varaajia ja kattiloita. Siitä toiminta laajeni vähitellen monimuotoiseen alihankintaan niin Suomen, Ruotsin kuin Norjankin markkinoille.
Monet asiakassuhteet ovat olleet pitkiä, ja yksi sellainen taho on Muurikka.
Viime aikoina juuri Muurikan pannujen tuotanto on yllättävästi korostunut Petäjäveden toiminnoissa.
”Koronavirus on tuonut tuotantoomme sillä kohdin melkoisen lisäpiikin. Kun ihmiset ovat olleet enemmän kotona, myös hankinnat koteihin ovat lisääntyneet. Se on näkynyt esimerkiksi Muurikka-pannujen kysynnän kasvuna. Teemme niitä eri kokoluokkiin, ja vahvalla tasolla mennään. Mielenkiintoinen tämän poikkeusajan ilmiö”, sanoo Markku Salminen.
Isompia tuotteita eli säiliönpäätyjä Petäjävedellä on tehty niin ikään pitkään, alkuun itse suunnitellulla ja rakennetulla laitteistolla, sittemmin alan erikoiskoneilla.
Muutama vuosi sitten hankittiin kahdeksanmetrinen säiliönpäätylinja, mikä edusti loikkaa yrityksen säiliönpäätyjen kokoluokassa. Linjalla voidaan tehdä säiliönpäätyjä kahdeksaan metriin saakka ja sillä valmistettuja tuotteita on toimitettu esimerkiksi Äänekosken uuden biotuotetehtaan tarpeisiin. Valtaosin markkinat ovat kuitenkin ulkomailla.
”Palvelemme asiakkaitamme niin Ruotsissa kuin laajemmin Euroopan alueella. Baltia on yksi iso toimialueemme”, Markku Salminen kertoo.
Kilpailukykyä automaatiolla
Säiliönpäätyjen valmistukseen ja juuri yrityksen kansainväliseen toimintaan liittyy niin ikään yrityksen uusin investointikokonaisuus. Kokonaisuudessaan noin miljoonan euron linja- ja konesatsaus lisää kapasiteettia tuotannossa ja lisää erityisesti valmistuksen automaatioastetta. Kokonaisuuteen kuuluva kalottipuristin saapui yrityksen käyttöön nyt elokuussa.
”Tämän uuden puristimen ansiosta voimme automatisoida valmistusta ja siten luoda uusia mahdollisuuksia tämän alan erittäin kovassa tarjouskilpailussa pärjäämiselle. Kisa on kovaa ja hinta sanellaan pitkälti ostajan puolelta. Tässä menossa ratkaisuna on vain automaation lisääminen, ja sitä tämän koneen myötä tavoittelemme”, kertoo Salminen.
”Kone on tuotannossa kolme kertaa aiemmin käyttämäämme nopeampi. Iso etu on se, että se mahdollistaa myös miehittämättömän tuotannon.”
Italialaista Faccinin teknologiaa edustavan PPM-sarjan koneen kitakoko on viisi metriä kone ja puristusvoimaa koneessa on 300 tonnia. Myöhemmin tänä vuonna, toki jos epidemiatilanne Italiassa sallii, yrityksen käyttöön saapuu niin ikään nykyajan teknologiaa edustava saman valmistajan reunantaivutuskone.
”Faccinin koneista meillä on kokemusta jo kahdenkymmenen vuoden ajalta, joten konetoimittajaa emme tässä kohdin kovin pitkään miettineet. Tunnettu luotettavien koneiden alan valmistaja on kyseessä”, sanoo Salminen.
Monipuolisesti omin voimin
Uuden päätylinjan niin kuin myös saapuvan reunantaivutuskoneen toimitti Faccinin Suomen edustaja Vossi. Isot koneet vaativat alleen myös kunnon perustukset ja ne Petäjäveden Metallilla tehtiin yrityksen tontin uusimpaan halliin tälläkin kertaa itse.
”Rakennushommia on tullut vuosien myötä tehtyä monenlaisia, ja hallilaajennuksetkin teimme aikanaan pääsääntöisesti omin voimin. Tämä työ oli töille sujuvaa jatketta, eläkeläisellä on aikaa. Kahdeksanmetrin päätyjä tekevä kone vaati muutama vuosi sitten ympärilleen uuden hallin ja alleen kuusimetrisen perustuksen, jotka teimme paljolti itse. Nyt sijoituimme jo olemassa olevaan halliin eikä ihan niin syvälle tarvinnut mennä, mutta toki pitkälle kuitenkin”, nauraa Markku Salminen.
Nyt varsin tuore kone on aloittanut Petäjävedellä jo tuotannon.
”Kone saapui hieman myöhässä juuri näiden koronaan liittyvien haasteiden takia, mutta asennukset sujuivat hyvin ja nopeasti. Vaikka uuden koneen, ohjelmoinnin ja kaikkien ominaisuuksien haltuunotto vie tietenkin aikaa, olemme päässeet koneella jo hyvin tuotantoon eikä alkuhankaluuksia ole juuri ollut. Siitä olemme tyytyväisiä”, sanoo Salminen.
Petäjäveden Metalli on investoinut viimeisen kuuden vuoden aikana tiloihin ja koneisiin yhteensä noin kuusi miljoonaa euroa. Yritys toimii Petäjävedellä useiden laajennusten jälkeen kokonaisalaltaan nyt noin hehtaarin tiloissa. Yritys työllistää noin seitsemän henkilöä ja liikevaihto on viime vuodet vaihdellut 2,5-3 miljoonan euron tasolla. Vahva tekeminen ja myös investoinnit Petäjävedellä jatkuvat.
”Tehokas teknologia ja automaatio mahdollistavat pärjäämisen. Kehitysprosessi on pysyvä”, sanoo Markku Salminen.
Julkaistu: Konekuriiri 7/2020
Lisätiedot:
Markku Salminen
Puh. 0400 634 356
Oy Petäjäveden Metalli Ab
Teollisuustie 15
41900 Petäjävesi
www.petajavedenmetalli.fi