3DStep Oy

Suomen ensimmäinen teollinen metallitulostamo avasi ovensa yleisölle

Metallien tulostaminen on Suomessa päässyt käyntiin hieman viiveellä, mutta sen odotetaan nousevan todella merkittäväksi tuotannon alaksi tulevina vuosina. Ylöjärvellä viime syksynä avatussa 3DStep Oy:ssä järjestettiin 3D-vallankumouspäivät huhtikuun alussa. Järjestävinä kumppaneina mukana olivat myös laitetoimittaja Vossi Group, 3D-tulostettujen tuotteiden suunnitteluun erikoistunut Enmac Oy sekä 3D-tulostuksen etuja lopputuotteissaan hyödyntävä Avant Tecno Oy.


Uuden sukupolven tuotantoa

“3D-tulostus mahdollistaa aikaisempaa huomattavasti suorituskykyisempien tuotteiden valmistuksen, radikaalisti nopeamman reagointikyvyn markkinoiden muutoksiin sekä äärimmäisen joustavan tuotannon, jossa tuotteet syntyvät suoraan jauheesta ilman puolivalmistevarastoja, kokoonpanoja tai tuotantolinjojen ylösajoja, summaa Vossi Group Oy:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Vossi.

Maailmalla ollaan edellä

”Vaikka suomalaisella teollisuudella on ollut kaikki edellytykset lähteä tähän kisaan mukaan jo aiemmin, niin olemme tällä hetkellä pahasti takamatkalla kansainvälisesti. Kuvaavaa on, että kansainvälisessä ainetta lisäävien teknologioiden käyttäjätapahtumassa Chicagossa oli meiltä Suomesta paikalla kaksi henkilöä, kun kokonaisosallistujamäärä maailman johtavista yrityksistä sekä tutkimuslaitoksista oli 1 600 henkilöä.

Vallankumouspäivät starttina kasvulle

Vaikka metallien 3D-tulostus on vauhdittunut Suomessa viimeisen reilun parin vuoden aikana, niin on tämä teknologia valtaosalle teollisuutta ja laitevalmistajia vielä tuiki tuntematon alue. Maailmalla 3D-tulostus kasvaa erittäin lujaa ja sen markkinoiden arvon on arvioitu olevan vuonna 2020 jo 21 miljardia dollaria (Wohlers) ja vuonna 2025 peräti 180–490 miljardia dollaria (McKinsey).

”Uskomme vahvasti siihen, että trendi saadaan nousujohteiseksi myös täällä Suomessa tulevien vuosien aikana. Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että tietoisuus ja ymmärrys lisääntyvät metallien tulostuksen mahdollisuuksista. Tällä hetkellä osia valmistetaan esimerkiksi lentokoneisiin, avaruusraketteihin, autoihin, voimalaitoksiin, ruiskupuristustyökaluihin, kiinnittimiin sekä jigeihin, Marko Vossi jatkaa.

3D-vallankumouspäivä alkoi esityksillä, joista vastasi Vossi Group Oy, 3DSTEP Oy ja Enmac Oy. Ohjelmassa oli myös tuotantoon tutustumista niin 3DSTEP Oy:ssä kuin lopputuotteita käyttävän Avant Tecno Oy:n tiloissa.

3D-vallankumouspäivä alkoi esityksillä, joista vastasi Vossi Group Oy, 3DSTEP Oy ja Enmac Oy. Ohjelmassa oli myös tuotantoon tutustumista niin 3DSTEP Oy:ssä kuin lopputuotteita käyttävän Avant Tecno Oy:n tiloissa.

”Mahtavaa nähdä, että tämä uuden sukupolven valmistusmenetelmä on todella saanut pajamiehet liikkeelle. Tähän tapahtumaan osallistui reilut 150 metalliosaajaa ympäri Suomen.

Miksi tulostaa metallia?

Kolme suurinta 3D-metallitulostuksen etua ovat muotovapaus, materiaalivapaus ja innovointinopeus.

”Tulostamalla luodaan kappaleita, joita perinteisin valmistusmenetelmin ei edes pysty valmistamaan. Esimerkiksi, jos tarvitaan erittäin lujia, mutta silti kevyitä rakenteita, niin tulostamalla voidaan tehdä kappale, jonka sisäosa on verkkomainen. Tällöin osa materiaalista kappaleen sisällä jää pois, kuitenkaan menettämättä tuotteen ominaisuuksia.

”Toinen esimerkki on kappaleet, joissa voidaan optimoida ilman tai nesteiden virtausominaisuuksia. Tällaisissa tapauksissa voidaan täysin toiminnallisuuden ehdoilla suunnitella parhaat ominaisuudet tuottava lopputulos, joutumatta liikaa keskittymään valmistusteknologian haasteisiin. Esimerkiksi Avant-pienkuormaajissa on hydrauliikkalohko, joka perinteisin valmistusmenetelmin tehtynä vaati 33 osaa ja painoa kertyi 2 910 g. 3D-tulostamalla osia jäi jäljelle 1 kpl ja paino on nyt 370 g eli 87 % vähemmän, 3DSTEP Oy:n teknologiajohtaja Vesa Kananen valottaa suunnittelun ja tulostuksen yhteistyötä.

3DStep Oy, Vossi Group Oy, Enmac Oy ja Avant Tecno Oy järjestivät 3D-vallankumouspäivän huhtikuun lopussa, johon osallistui reilut 150 metalliosaajaa. Kuvassa Marko Vossi (vasemmalla), 3DSTEP Oy:n toimitusjohtaja Pekka Ketola sekä 3D-tulostimen toinen käyttäjä Tuomo Liukku.

3DStep Oy, Vossi Group Oy, Enmac Oy ja Avant Tecno Oy järjestivät 3D-vallankumouspäivän huhtikuun lopussa, johon osallistui reilut 150 metalliosaajaa. Kuvassa Marko Vossi (vasemmalla), 3DSTEP Oy:n toimitusjohtaja Pekka Ketola sekä 3D-tulostimen toinen käyttäjä Tuomo Liukku.

Metallitulostin työssä

3DSTEP Oy:n käytössä oleva kone on SLM Solutions 280HL TWIN (2x400W). Sen tulostusalue on kooltaan 280 mm x 280 mm x 365 mm. Toiminta perustuu 30 μm vahvuisen metallijauhekerroksen sulatukseen kerrallaan. Sulatuskierron jälkeen peti laskee 30 μm alaspäin, uusi jauhekerros levitetään tulostusalueelle ja laserit tekevät sulatuksen. 3D-tulostuksessa kaikki tapahtuu suojakaasun sisällä, jossa Argon suojaa tulostustapahtumaa sekä kaikkea metallijauheeseen liittyvää toimintaa alusta loppuun.

 

Palvelupaketti tarpeen mukaan

3DSTEP Oy tarjoaa kolmea eritasoista palvelupakettia yrityksille, jotka ovat kiinnostuneet tuotteidensa tai niiden osien valmistuksesta tulostamalla. Paketit sisältävät kunkin asiakkaan tarpeiden mukaisen kokonaisuuden, jolloin joko mennään kaikkein yksinkertaisimmin tai viedään tuote koko kehitysketjun läpi, jolloin kaikki teknologian tarjoamat tärkeimmät mahdollisuudet tulevat käyttöön.

Julkaistu Eurometalli 5-6- 2017

Jaa sivu:
Contact us

 

SALES
+358 (0)10 8200 500

Offer request

MAINTENANCE
+358 (0)10 8200 530

Service order

SPARE PARTS
+358 (0)10 8200 540

Spare parts order