Osaaminen entistä vankemmin omissa käsissä
Urjala Works Oy on kehittänyt määrätietoisesti konseptiaan keskiraskaan ja raskaan metallin tilauskonepajana. Yksi yrityksen vahvuuksista on korkea tuotannon omavaraisuusaste. omissa käsissä oleva tuotanto kattaa koko ketjun polttoleikkeistä aina maalattuihin kokonaisuuksiin saakka. Raskaan pään omavaraisuusastettaan yritys vahvisti vuoden 2014 syksynä hankitulla Fermat WRF 150 CNC-avarruskoneella.
Urjala Works Oy:n perustat valettiin 1971, jolloin alueelle perustettiin Laumek Oy. Sittemmin tehtaasta tuli osa kansainvälistä konepajakonsernia. Itsenäisenä yrityksenä Urjala Works Oy on toiminut vuodesta 2005. Yritys kulkee yleistä valtavirtaa vastaan halutessaan pitää oman tuotannon omavaraisuusasteen mahdollisimman korkeana.
– Kun valmistusprosessi on omissa käsissämme, pystymme reagoimaan nopeasti asiakkaiden tarpeisiin, kun turhaan logistiikkaan ei pala aikaa. Mikäli olemme riippuvaisia alihankkijoista, voi esimerkiksi iso toimitus myöhästyä yhden pienenkin alihankinnassa valmistetun osan myöhästymisen takia. Niin ikään hintataso pysyy kurissa, kun olemme itse kustannustehokkaita omassa tuotannossamme. Myös laatutason ylläpitäminen on varmempaa, kun koko prosessi on omissa käsissämme, linjaa toimitusjohtaja Jyrki Salo.
Isoja asiakkuuksia
Urjala Works ei ole laajentanut asiakasmääräänsä runsaslukuiseksi, vaan yrityksen politiikka on keskittyä vastaamaan laajasti muutaman ison asiakkaan tarpeisiin.
– Pystymme toteuttamaan monipuolisesti metallin alihankintatöitä aina 30 tonniin asti – osavalmistuksesta valmiisiin kokonaisuuksiin saakka. Omavaraisena yrityksenä kykenemme vastaamaan asiakkaidemme tarpeisiin muista riippumattomana toimijana, kun koko valmistusketjumme polttoleikkeistä isoon maalaamoon saakka on viritetty toimimaan kustannustehokkaasti.
– Keskittyminen isoihin asiakkuuksiin ei kuitenkaan tarkoita, ettemme olisi aktiivisia. Esimerkiksi meriteollisuuden piiristä olemme onnistuneet laajentamaan asiakaskuntaamme, valaisee Salo.
Urjala hyvä sijainti konepajalle
Salo kehuu Urjalan sijaintia.
– Sijaintimme Etelä-Suomessa lähellä isoja kaupunkeja on logistisesti hyvä. Etuja muodostuu
myös siitä, että tältä alueelta olemme löytäneet hyviä motivoituneita työntekijöitä, mikä suurissa kaupungeissa on monesti osoittautunut haasteeksi. Esimerkiksi lähiaikoina olemme palkanneet listoillemme kymmenkunta uutta osaajaa.
– Meillä on pitkiä työsuhteita ja haluamme pitää osaajistamme kiinni. Esimerkiksi vuoden 2009 romahduksen jälkeen emme juurikaan lomauttaneet työntekijöitämme, vaikka liiketaloudellisesti ajatellen se olisi voinut ollut järkevää, kertoo Salo.
Fermatin kokonaisuus vakuutti
Urjala Works investoi suunnitelmallisesti kilpailukykynsä kehittämiseksi. Viimeinen 2,5 M€ investointihanke käsitti hitsauskapasiteetin vahvistamista ja lattiamallisen avarruskoneen
hankinnan. CNC-avarruskoneeksi valikoitui määrätietoisen hankintaprosessin jälkeen Fermat WRF 150.
– Saimme Fermatin tuotantoon vuoden 2014 syksynä. Kokonaisuutena voidaan luonnehtia, että koneen hankinta oli iso projekti, joka saatiin tyylikkäästi maaliin. Meillä on kokemusta tämän kokoluokan hankkeista ja niihin liittyy aina haasteita. Tässä hankkeessa maahantuoja Vossin ja tehtaan tiiviin yhteistyön siivittämänä projekti saatiin hyvin päätökseen, sanoo Salo.
– Saimme Fermatin myötä kaksi metriä pystyliikettä lisää. Uusi kone tuo myös varmuutta
tuotantoon, tiivistää Salo koneinvestoinnin hyötyjä. Fermat ei ollut Urjala Worksille entuudestaan
tuttu merkki.
– Tarkistimme Fermatin tehtaalla koneen tekniset ratkaisut ja käytetyt komponentit, kun itsellämme siihen osaamista on ja teimme tutustumiskäyntejä yrityksiin, joissa merkki
oli käytössä. Mm. näiden seikkojen pohjalta Fermatin kokonaisuus vakuutti meidät. Kone
on vastannut hyvin siihen asetettuja odotuksia sekä tehokkuuden että tarkkuuden osalta. Koneen tarkkuus on todennettu mm. teettämillämme 3D-mittauksilla.
– Valintaprosessissa loppusuoralla oli kolme merkkiä. Hinta ei ollut ratkaiseva tekijä.
Kokemus on osoittanut, ettei näin isoissa investoinneissa kannata valita halvinta vaihtoehtoa,
jos on pienikin epäilys, ettei kone toimi. Konehankintojen kanssa täytyy kuitenkin elää aika pitkä aika, kertoo Salo.
Juttu julkaistu alunperin Pajamies-lehti 1-2015