Asiakastarina

Stairon Oy


3D-plasmaleikkaus sekä tehokas jyrsintä, poraus ja kierteitys yhdessä työkierrossa

Turkulainen Stairon Oy muokkaa tuotantoprosessejaan investoimalla monipuoliseen plasmaleikkausjärjestelmään. Kyseessä on samalla saksalaisen Zinserin valmistamien yhdistelmäjärjestelmien Suomen ensiasennus.

Teollinen palveluyritys Stairon kehittää ja valmistaa prosessilaitteita teollisuuteen.

Valmet Paperikoneet aloitti paperikoneiden ilmajärjestelmien suunnittelun, valmistuksen ja tuotekehityksen Pansion tehtaalla 1960-luvulla, nykyisin tuotantoa Pansiossa pyörittää toimitusjohtaja Timo Kylä-Nikkilän ja Canelco Capitalin omistama Stairon Group Oy.

Yrityksen käytössä Pansion sataman lähellä on 15 000 neliötä korkeata tuotantotilaa.

– Sellu- ja kartonkiteollisuus on edelleen merkittävä asiakasryhmä, teemme esimerkiksi kuivaimia, lämmönvaihtimia ja puhaltimia, mutta palvelemme nykyisin monia muitakin teollisuuden sektoreita, kuten kaivos- ja elintarviketeollisuutta, puolustusteollisuuttakin. Sen myötä tuotannon nykyskaala on laaja. Tuotannossa tarjoamme koko ketjun 3D-mallista tapahtuvasta valmistussuunnittelusta valmistukseen, pintakäsittelyyn ja tarvittaessa tuotetestaukseen saakka, kertoo Staironin tuotantojohtaja Hannu-Pekka Peräntie. Laitevalmistuksen ohella myös modernisaatiot kuuluvat yrityksen toimenkuvaan.

Staironin järjestelmä leikkaa, jyrsii, poraa ja kierteyttää tehokkaasti. Ohjauksella Aki Raappana.

Staironin järjestelmä leikkaa, jyrsii, poraa ja kierteyttää tehokkaasti. Ohjauksella Aki Raappana.

Vankka rakenne. Mm. kuvan viistepään mekaaniset komponentit on tehty täysikokoisista alumiiniblokeista koneistamalla. Yhden blokin tekeminen kestää noin seitsemän tuntia.

Vankka rakenne. Mm. kuvan viistepään mekaaniset komponentit on tehty täysikokoisista alumiiniblokeista koneistamalla. Yhden blokin tekeminen kestää noin seitsemän tuntia.

Vahva kasvuyritys

Stairon toimittaa tuotteitaan kotimaahan ja laajasti myös ulkomaille ja on alallaan melkoinen kasvuyritys. Vahvasta vauhdista kertoo yrityksen vuosittaisen liikevaihdon kehitys.

Vuoden 2021 noin 8,5 miljoonasta eurosta vaihto kasvoi viime vuonna 16 miljoonaan.

– Viimeisen omistajavaihdoksen jälkeen yritys on uudistunut voimakkaasti. Kasvua selittää erityisesti juuri markkinoiden monipuolistuminen ja uudet asiakkuudet. Muutoksen eteen olemme tehneet viime vuodet kovasti töitä, Peräntie kertoo.

Kasvua nyt noin 140 henkilöä työllistävä yritys hakee yhä. Uusasiakashankintaa tehostetaan myynnin toimintoja kehittämällä ja samaan suuntaan vievät tuotantoa vahvistavat investoinnit.

Yhden ison loikan viimeksi mainitulla sektorilla yritys teki hiljattain investoimalla ensimmäisenä Suomessa saksalaiseen Zinserin teknologiaan.

Zinser on Stuttgartin lähellä toimiva konevalmistaja ja perheyritys, millä on teollisia valmistusperinteitä pitkälti toistasataa vuotta. Yrityksen nykytuotteita ovat laser-, poltto- ja plasmaleikkauskoneet. Maailmalla valmistajan portaaleja on teollisuudessa käytössä yli 3000 yksikköä, Suomen markkinoilla Zinser on kuitenkin tuore tapaus. Zinzer on kuulunut Vossi Groupin edustuksiin keväästä 2022 lähtien.

– Tehdas halusi vauhdittaa markkinoitaan Suomessa ja otti asiassa yhteyttä. Meille uusi konevalmistaja oli palettiimme tervetullut. Koneet ovat tukevarakenteisia, helppokäyttöisiä ja erityinen vahvuus on monipuolisuus, kokonaisuudet voidaan muokata varustukseltaan ja myös pöytäkokojen osalta hyvin pitkälle asiakkaan tarpeisiin. Kokoluokkien yläpäässä levein valmistettu portaali on 18 metriä leveä, pisin on 96 metriä. Viisteleikkausspesialistina valmistaja tunnetaan erityisesti, kertoo myyntipäällikkö Perttu Lankinen Vossilta.

Kapasiteettia, vaiheita pois

Staironin uusi kone, ja samalla nyt ensiasennus Suomeen, on Zinser 4125B. Kyseessä on yhdistelmä, mikä on varustettu tekemään yhdessä työkierrossa sekä 3D-plasmaleikkausta, porausta, jyrsintää että kierteytystä. Lisäksi koneessa ovat valmiudet toiminnallisuuksien lisäämiseen tulevaisuudessa.

Yksi optio on putkenleikkaus. Kone on varustettu kooltaan 3000×13000 mm pöydällä.

Hannu-Pekka Peräntien mukaan Staironille kone tuo lisää ison annoksen lisäkapasiteettia, tehokkuutta ja joustavuutta.

– Olemme tähän saakka leikanneet levyt 16 mm vahvuuksiin saakka laserilla ja ostaneet vahvemmat leikkuut sekä jyrsinnät ja kierteitykset alihankinnasta. Uudella koneella voimme käsitellä myös huomattavasti aiempaa vahvempia materiaaleja, mikä on apu uusasiakashankinnassa, ja samalla yhdistelmäkoneen myötä työvaiheet vähenevät ja prosessit tehostuvat edelleen. Kaikki se kehittää asiakaspalveluamme.

Esimerkiksi näitä. 3D-leikkauspää leikkaa viisteet sujuvasti, toteavat Hannu-Pekka Peräntie (oikealla) ja Vossin Perttu Lankinen.

Esimerkiksi näitä. 3D-leikkauspää leikkaa viisteet sujuvasti, toteavat Hannu-Pekka Peräntie (oikealla) ja Vossin Perttu Lankinen.

Zinserin avaus Suomen markkinoille sattui Staironin kannalta sopivaan saumaan.

– Halusimme tehostaa toimintojamme ja tämä pitkälle käyttöön räätälöitävä yhdistelmämahdollisuus vaikutti heti mielestämme tuotteidemme kannalta potentiaaliselta vaihtoehdolta. Maahantuojan huoltotoimintojen toteutukseen tutustuminen vahvisti asiaa ja varmistuksen valintaan toi vierailu valmistajan tehtaalle Saksaan. Se teki vaikutuksen, kertoo Hannu-Pekka Peräntie.

Staironille kone asennettiin tuotantoon vuodenvaihteessa ja tuhansia porauksia koneella on jo tehty. Kokonaisuuden täydensi tammi-helmikuussa viimeistelty nosturiasennus.

Suomen markkinoilla Zinser on herättänyt runsaasti kiinnostusta. Lisää valmistajan teknologiaa on Suomeen tulossa pian tuotantokäyttöön.

Julkaistu Konekuriiri 2/2024, Kari Harju

 

Lisää Zinser plasmaleikkausjärjestelmistä:
Vossi Group Oy
010 8200 500
www.vossi.fi/zinser

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus