Asiakastarina

Tume-Agri Oy


Särmäys on yksi Tume-Agrin ydintoiminnoista. Pullonkaulan eliminoimiseksi hankitulla Baykal APHS 41440 CNC-särmäyskoneella taivutetaan keskimäärin noin 1,5-vuorossa

Särmäys on yksi Tume-Agrin ydintoiminnoista. Pullonkaulan eliminoimiseksi hankitulla Baykal APHS 41440 CNC-särmäyskoneella taivutetaan keskimäärin noin 1,5-vuorossa

Baykal eliminoi Tume-Agrin tuotannon pullonkaulan

Tume-Agri Oy muokkaa vuositasolla 1,5 miljoonasta kilosta rautaa noin 600 maatalouskonetta. Yksi tuotannon ydinprosesseista on särmäys, johon pullonkaulojen eliminoimiseksi hankittiin Baykal APHS 41440 CNC-särmäyskone.

Tume-Agrin juuret ulottuvat vuoteen 1948, jolloin sokeritehtaan rakentamisen yhteydessä rakennettiin Turenkiin myös konepaja. Vaikka tehtaassa on vuosien saatossa valmistettu metallista tuotteita monelle eri teollisuuden haaralle, on pääpaino valmistuksessa ollut alusta alkaen maatalouskoneissa. 1960-luvun alussa otettiin käyttöön tuotenimi Tume (Turengin metalli), josta on vuosien saatossa muodostunut yksi tunnetuimmista merkeistä suomalaisten maatalouskoneiden keskuudessa. Tume-Agri Oy vaihtoi omistajaa vuonna 2006, jolloin toimiva johto osti yrityksen. Nykyään yhtiön omistajina ovat Eero Tommila, Patrik Jungarå ja Heikki Sola.

Tuotantopäällikkö Erkki Kainulainen ja Baykalin pääkäyttäjät Hannu Weck sekä Pertti Aitto-oja ovat tyytyväisiä uuteen koneeseen. Baykalin myötä tuottavuus ja työergonomia ovat parantuneet.

Tuotantopäällikkö Erkki Kainulainen ja Baykalin pääkäyttäjät Hannu Weck sekä Pertti Aitto-oja ovat tyytyväisiä uuteen koneeseen. Baykalin myötä tuottavuus ja työergonomia ovat parantuneet.

Vahva viime vuosi

Vastavirtaan yleisen talouden kulkua, Tume-Agri ylsi viime vuonna historiansa parhaaseen liikevaihtoon 13 M€. Tälle vuodelle Turengissa ei ole budjetoitu ihan vastaavia lukuja.

– Tuotteemme menevät maatalouteen ja EU:n tempoileva maatalouspolitiikka asettaa haasteita maatalousyrittäjille. Myös alhainen viljan tuottajahinta maailmalla asettaa omat haasteensa. Kolmannen haasteen muodostaa Venäjän epävakaa tilanne, jolla on moninaiset negatiiviset vaikutukset. Erikoisia aikoja eletään ja tämä asettaa erityisen vaikeaksi lähitulevaisuuden arvioimisen. Näiden haasteiden takia emme ainakaan budjettivaiheessa ennusta tälle vuodelle viime vuoden kaltaisia ennätyslukemia, mutta lähelle sitä tasoa tähdätään, pohtii Tume-Agri Oy:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Sola.

Vienti vahvassa osassa

Tume-Agrin tuotteet myydään täysin jälleenmyyjäverkoston kautta. Suomessa Tume-Agrin tuotteet myy Kesko. Tume onkin Keskon maatalouskonekaupan pitkäaikaisin toimittaja.
Viime vuonna 71 % Tume-Agrin liikevaihdosta muodostui viennistä.

– Aloitimme vientiponnistelut jo 1970-luvun alussa ja tänä päivänä meillä on vahva kansainvälinen jälleenmyyjäverkosto. Aktiivisia vientimaita on 14, joista tällä hetkellä merkittävimmät ovat Norja, Japani, Ruotsi, Baltian maat ja myös Unkari on nousemassa tärkeäksi vientimaaksi.

Osaaminen omissa käsissä

– Toimintamallimme poikkeaa monesta muusta valmistajasta siinä, että suurin osa valmistuksesta tapahtuu oman 55 henkilömme voimin. Tätä prosessia tukee 15 toimihenkilön panos. Meillä on siis 70 työntekijää, joiden ammattiosaaminen on korkealla tasolla. Osaava monipuolinen henkilöstö varmistaa, että pystymme valmistamaan kaikki ydinasiat omassa tuotannossa. Ainoastaan koneistus ja laserleikkaus on ulkoistettu. Tämä siksi, että näiden työvaiheiden kalliiden koneiden hankinta ei olisi järkevää niiden käyttöasteeseen nähden, sanoo Sola.

– Kun valmistus on täällä meillä omissa käsissä, voimme olla varmoja aikataulussa pysymisestä sekä korkeasta laadusta. Maatalouskonevalmistus on kuitenkin erittäin syklistä, jossa suurimmat kiireet ajoittuvat kevääseen. Kellomme on viritetty tähän aikaan ja erittäin joustavan henkilökunnan ansiosta tämä kello myös pysyy ajassa. Paikallinen sopiminen onkin meille arkipäivää.

Palvelukonseptiin panostetaan

– Tume- ja Hankmo-tuotemerkkimme ovat tunnettuja korkeasta laadustaan. Tämä on tärkeimpiä kilpailuvalttejamme. Korkealaatuisen tuotteen elinkaari on pitkä ja jälleenmyyntiarvo hyvä. Toinen tärkeä asia on palvelukonseptimme, joka takaa asiakkaille täydellisen huolto-, korjaus- ja varaosapalvelun. Palvelukonseptiin panostetaan myös jatkossa voimakkaasti. Sen osuus liikevaihdostamme on tällä hetkellä noin 15  % luokkaa, kertoo Sola.

Kylvölannoitin Jyrä Kombi 3000 kokoonpanolinjalla. Vuositasolla Tume-Agri valmistaa noin 600 erilaista laitetta, joiden tuomasta liikevaihdosta viime vuonna 71 % muodostui viennistä.

Kylvölannoitin Jyrä Kombi 3000 kokoonpanolinjalla. Vuositasolla Tume-Agri valmistaa noin 600 erilaista laitetta, joiden tuomasta liikevaihdosta viime vuonna 71 % muodostui viennistä.

Investoinneilla tehoa tuotantoon

Tume-tuotteet vaativat paljon käsin tehtävää asennustyötä, mutta koneilla tehtäviin töihin on panostettu ja panostetaan jatkossakin.

– Osaava henkilökunta, pitkäaikaiset maahantuontiverkostot ja jatkuva tuotekehitys ovat toimintamme tukipilareita. Tämä ei kuitenkaan pelkästään riitä. Myös koneiden on edustettava viimeisintä tekniikkaa. Muutaman vuoden sisällä on hankittu kaksi hitsausrobottia, joiden merkitys on ollut merkittävä valmistusaikojen nipistämiseksi. Tulemme lähivuosina myös uudistamaan pulverimaalaamomme täydellisesti. Hintakilpailu markkinoilla on kovaa ja tuotannosta on otettava kaikki löysät pois, valaisee Sola investointien taustoja.

Räätälöity Baykal varmistaa tuotannon

Tume-Agrin viimeisin investointi on Baykal APHS 41440 CNC-särmäyskone. Koneeseen räätälöitiin erikoissuuri kita ja CNC-etukannatintuki.

– Erikoissuuri kita varmistaa, että kaikki tuotevariaatiomme voidaan valmistaa uudella koneella. CNC-etukannatintuella haettiin työntekijöille parempaa työergonomiaa. CNC-etukannatintuen ansiosta suuren osan särmäyksistä pystyy tekemään yksi työntekijä aiemman kahden sijaan. Tämä luonnollisesti säästää kustannuksia, kertoo tuotantopäällikkö Erkki Kainulainen.

– Haimme Baykal-investoinnilla tuotantoon nopeutta ja ennen kaikkea luotettavuutta. Särmäys on valmistusprosessimme keskeisiä toimintoja eikä se saa muodostua pullonkaulaksi. Vanhassa 1980-luvun särmäyskoneessamme alkoi olla liikaa rikkoutumisesta johtuvia katkoksia ja tämä viivästyttää monia työvaiheita, kun alkupään tuotanto takkuaa. Viime syyskuussa hankitun Baykalin myötä nämä ongelmat ovat onneksi historiaa ja tuottavuus on koneen myötä selvästi noussut, jatkaa Kainulainen.
Kainulainen kehuu Baykalin CNC-ohjausta.

– Ohjelma on ketterä, aivan eri luokkaa kuin vanhassa Jarometissamme. Kestää kuitenkin jonkin aikaa, ennen kuin saamme kaikki hyödyt Baykalista irti. Erilaisia taivutettavia osia on lukematon määrä pääsääntöisesti ainevahvuuksilla 1 – 12 mm aina 4 000 mm leveyteen. Sarjatuotantoa tehdään paljolti 20 kappaleen erissä, mutta jotkut osat toistuvat vain kerran vuodessa. Mutta kun koko kierto on käyty läpi ja kaikki tarvittavat ohjelmat on tehty, pystymme mittaamaan tarkasti Baykalin mukanaan tuomat säästöt, arvioi Kainulainen.

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus