Asiakastarina

Raahen konepajatyö Oy


Raahen Konepajatyö Oy investoi tiloihin ja koneisiin

Fermat WFT 13 lisää Raahen Konepajatyön mahdollisuuksia järeän kokoluokan koneistuksessa. X-liike koneessa on 5000 mm, Y 2500 mm ja Z 1500 mm.

Fermat WFT 13 lisää Raahen Konepajatyön mahdollisuuksia järeän kokoluokan koneistuksessa. X-liike koneessa on 5000 mm, Y 2500 mm ja Z 1500 mm.

Pitkät perinteet

Raahen seudun metalliteollisuudella on pitkät perinteet ja yksi näiden perinteiden nykymuokkaajia on Raahen Konepajatyö Oy. Yritys uudistaa parhaillaan toimintansa edellytyksiä mittavalla investointikokonaisuudella, mikä sisältää niin uutta tuotantotilaa kuin koneitakin.

”Kehittyä pitää ja vision tulee olla kirkas”, kertoo yrittäjä Pertti Kastell.

Raahen seudulla metallialan toimijoita on runsaasti, yrityksiä on teräksen valmistuksesta sen monipuoliseen muokkaukseen.

Kahden polven Kastelleja. Keskellä Pertti Kastell, vasemmalla Jussi Kastell, Miikka Kastell oikealla.

Kahden polven Kastelleja. Keskellä Pertti Kastell, vasemmalla Jussi Kastell, Miikka Kastell oikealla.

Raahen Konepajatyö on yksi alan pitkäaikaisia toimijoita. Yrittäjäsuvun vesa Pertti Kastell kasvoi konepajaympäristössä pienestä pitäen ja perusti vartuttuaan ja koulut käytyään Raahen Konepajatyön vuonna 1984.

Yritys toimii raskaassa teräsrakenne- ja teollisuusputkistovalmistuksessa ja palvelee omin voimin ja yhteistyöverkostonsa kautta mm. Raahen seudun kansainvälisiä teräs-, paperi- ja kaivosteollisuuden toimijoita. Toimitilat ovat Raahen keskustan välittömässä läheisyydessä ja henkilöstöä on töissä nyt alun neljäkymmentä henkilöä. Liikevaihtoa syntyi viime kaudella 4,3 miljoonaa euroa.

Energiaa ja ideoita

Pertti Kastell on tehnyt pitkän uran yrityksen peräsimessä. Takana olevat rapiat 30 vuotta yrittäjän elämää ovat omat opetuksensa antaneet.

”Monessa on tullut oltu mukana, hyvinä ja haastavina aikoina, ja sanotaanko vaikka niin, että lamat kouluttavat. Hankalin aika oli 1990-luvun alku. Silloin tuntui, että kaikki pysähtyi, mutta toisaalta, kun siitä sitten aikanaan selvisi, kovaa itseluottamustahan se antoi eteenpäin”, sanoo Pertti Kastell.   

Raskasta koneistusta Raahesta. Pertti Kastellin apuna tarjouslaskennassa on paitsi iso näyttö, vuosikymmenen kokemus.

Raskasta koneistusta Raahesta. Pertti Kastellin apuna tarjouslaskennassa on paitsi iso näyttö, vuosikymmenen kokemus.

Kun on ollut haastavia aikoja, Kastellilla on ollut kuitenkin mielessään koko ajan myös lääkkeet niistä yli pääsemiseksi. Ne taitavat tiivistyä parhaiten sanoihin sisu, innovatiivisuus ja visio.

”Pitää olla energiaa ja ideoita siihen, miten eteenpäin päästään. Juuri näkemys asioista eteenpäin on tärkeä asia, ja minun mielestäni sen vision pitää ulottua vuosien päähän. On oltava tarvittaessa myös rohkea ja omata kykyä päätöksiin. Ja tietenkin tehdä rankasti töitä, koko ajan, ei näistä asioista muuten mitään tule”, kiteyttää Kastell.

Raahen Konepajatyö toimii lähellä Raahen keskustaa. Kuvassa lähinnä on levytyöhalli, taaempana näkyvät uudet koneistustilat.

Raahen Konepajatyö toimii lähellä Raahen keskustaa. Kuvassa lähinnä on levytyöhalli, taaempana näkyvät uudet koneistustilat.

Uutta iskua avarrukseen

Raahen Konepajatyön vuosikymmenet ovat esimerkkejä siitä, mitä innovatiivisuus ja visio saavat aikaan. 1990-luvulla se merkitsi mm. sitä, että kun Suomessa ei töitä yritykselle ollut, ne haettiin Ruotsista. Yhteydet Ruotsin suuntaan toimivat hyvin tänäkin päivänä ja töitä asiakkaille tehdään myös sinne kotimaisten asiakkaiden lisäksi.

Tänä päivänä näkemystä toteuttaa se, että yritys investoi parhaillaan 2,5 miljoonan euron panostuksella uusin tiloihin ja koneisiin.

Työ ovat vielä osittain kesken, mutta tulokset näkyvät jo. Sen tuloksena yrityksen tontille Raahen Pajakadulle rakennettiin hiljattain yksi uusi 1200 neliömetrin halli koneistuksen tarpeisiin. Lisäksi aiempia toimitiloja muokataan parhaillaan asennushalliksi ja henkilöstön sosiaali- ja ruokailutiloiksi.

”Kappalekoot ovat niin isoja, että lisätilan saaminen oli ehdottoman välttämätöntä. Tämä uusi halli ovat ratkaisu tähän probleemaan”, sanoo Pertti Kastell.

Samassa investointikokonaisuudessa yritys viilaa kilpailukykyään ja jalostaa järeän pään konekapasiteettiaan.

Tästä ensimmäisenä osoituksena saapui yrityksen vastavalmistuneeseen koneistushalliin alkuvuodesta kookas avarruskone, Fermat WFT-13 Vossi Groupin toimittamana.

”Raskaan valmistuksen lisäkapasiteetti ja tuotannon kehittäminen olivat tietenkin tähtäimessämme. Tässä Fermatissa ulottuvuutta riittää ja Vossin toimittamista koneista meillä on hyviä kokemuksia, joten konevalinta kallistui kilpailutuksen jälkeen heidän suuntaansa. Myös aiempi vierailu Tsekin tehtaalla vakuutti”, sanoo Pertti Kastell.

”Tämä on paketti, mikä mahdollistaa kookkaiden kappaleiden käsittelyn sujuvalla tavalla, ja saimme sen myös nopeasti toimitetuksi. Hieman kiirekin nimittäin koneen tänne saamiselle lopulta tuli, kun saimme tilauksen niin kookkaista kappaleista, että emme olisi saaneet niitä ilman tätä uutta konetta valmistettua”, Kastell toteaa. 

Raahen Vuoden yritys 2016

Fermat tekee lattia- ja pöytätyypin avarruskoneita sekä pitkäjyrsinkoneita. WFT 13 kuuluu yrityksen pöytätyypin koneiden nykymallistoon. Konetta valmistaan liikealueiltaan eri kokoluokkiin, Raahen Konepajatyön koneessa X-liike on 5000 mm, Y 2500 mm ja Z 1500 mm. Pinoolin W-akseli tekee lisäksi 730 mm:n liikkeen. Pöydän koko on 2600×1800 mm

”Meille keskeisen tärkeänä ominaisuutena koneessa on mukana automaattinen universaali mikroindeksoiva jyrsinpää. 0,001 asteen asemointi mahdollistaa huipputarkat työt”, sanoo Kastell.

 

Raahen Konepajatyön tuotanto on pääasiassa kookkaan kokoluokan tavaraa. Tämä yksilö lähtee pian SSAB:n Raahen terästehtaalle.

Raahen Konepajatyön tuotanto on pääasiassa kookkaan kokoluokan tavaraa. Tämä yksilö lähtee pian SSAB:n Raahen terästehtaalle.

Raahen Konepajatyön investointiohjelma jatkuu parhaillaan edelleen kahdella mittavalla konehankinnalla.

”Investoimme jokin aika sitten myös järeään sorvaukseen ja lisäksi ensi keväänä käyttöömme saapuu moderni jauhekaari- ja Mag-hitsausautomaatti. Haemme lisää kilpailukykyä tuleviin koitoksiin ja luotamme, että töitä koneille ja meidän porukallemme riittää. Lomautuksiin ei meillä ole tarvinnut turvautua 1990-luvun alun jälkeen ja tarkoituksena on pitää tästä linjasta kiinni jatkossakin”, sanoo Pertti Kastell.

Pertti Kastellin ja Raahen Konepajatyön vuosikymmenten ura raahelaisessa yrityselämässä palkittiin muutama viikko sitten yrittäjäpalkinnolla. Raahen Konepajatyö on Raahen vuoden 2016 yritys.

”Palkinto on iso kunnianosoitus. Mukava, että työmme on seudulla huomattu”, sanoo Pertti Kastell, joka valmistelee investoinneilla osin myös yrityksen vetovastuun siirtoa jatkossa perheen nuoremman polven edustajille. Jussi Kastell toimii Raahen Konepajatyössä tuotantopäällikkönä. Miikka Kastell on yrityksen laatuinsinööri.

 

Julkaistu 13.12.2016 Konekuriiri 10/2016

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus