Asiakastarina

Koja Oy


Koja Group tehostaa viimeistelyn toimintojaan – tuottavuus, työturvallisuus ja ergonomia

Koneella voidaan käsitellä kappaleita 1600 mm leveyksiin saakka. Puhaltimen kehä käsittelyssä, operaattorina Ville Haapalehto.

Koneella voidaan käsitellä kappaleita 1600 mm leveyksiin saakka. Puhaltimen kehä käsittelyssä, operaattorina Ville Haapalehto.

Koja Group jatkaa investointejaan nykyaikaiseen tuotantoon ja teknologiaan. Osana uutta investointikokonaisuutta Kojan Tampereen yksikköön hankittu uusi viimeistelyteknologia tehostaa yrityksen purseenpoiston ja reunanpyöristysten toimintoja ja on myönteinen panostus myös työympäristön kannalta.

Koja on suomalainen ilmanvaihdon teknologiayritys. Vuonna 1935 perustettu perheyritys on vuosikymmenien mittaan tehnyt mittavan matkan paikallisesta tamperelaistehtaasta globaaliksi alan toimijaksi, joka on läsnä laajasti maailman markkinoilla.

Viime vuosia yrityksen toimia on luonnehtinut vahva kasvu. Liikevaihtoa Koja Group teki vuonna 2023 noin 130 miljoonaa, töissä konsernissa on noin 500 henkilöä.

– Päämarkkinamme ovat Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, mistä on viime vuosina tullut myös suurin kasvu. Eurooppa on perinteisesti meille keskeinen alue, uusia markkinoita ovat mm. Etelä-Amerikka ja Indonesia, kertoo liiketoimintajohtaja Pasi Lähteinen.

Timesavers 42 WRB 1600 automatisoi hiontaa Kojan Tampereen yksikössä.

Timesavers 42 WRB 1600 automatisoi hiontaa Kojan Tampereen yksikössä.

Panostuksia tuotantoon

Kojan tehtaat sijaitsevat Tampereella ja Jalasjärvellä. Tampereella Koja valmistaa prosessipuhaltimia mm. energia-, paperi ja selluteollisuuteen, Jalasjärvellä kiinteistöjen ja laivojen ilmankäsittelykoneita.

Kummassakin yksikössä on investoitu viime vuosina jatkuvasti, ohjaavina tekijöinään työturvallisuuden parantaminen, tuotannon laajentaminen, tehostaminen prosesseja automatisoimalla sekä vastuullinen ja turvallinen tuotanto.

Panostukset kestävään moderniin tuotantoon näkyvät mm. uusissa tuotantotiloissa niin Tampereella kuin Jalasjärvelläkin. Tampereelle rakennettiin viitisen vuotta sitten uusi tehdas ja tutkimuskeskus, Jalasjärvelle uusi tehdas valmistui tämän vuoden alussa.

– Investoinnit ovat vastaus kasvuun, markkinoiden kehitykseen ja vastuullisen tuotannon tarpeisiin. Yksi iso teema tässä kokonaisuudessa on työturvallisuus, mihin liittyviin asioihin olemme kiinnittäneet huomiota kovasti viime aikoina, ja sen kautta olemme myös päässeet hyviin tuloksiin, Lähteinen sanoo.

Käsinhionnasta automaatioon

Pasi Lähteisen mukaan satsaukset tuottavuuteen, työturvallisuuteen ja ergonomiaan jatkuvat parhaillaan uuden investointikokonaisuuden myötä.

Yhtenä osana kehityskokonaisuutta Tampereella panostetaan parhaillaan levykappaleiden leikkuunjälkeisen purseenpoiston ja reunanpyöristyksen tarpeisiin.  

Vossin kautta hankittu Timesavers 42 WRB 1600 automatisoi tuoreena hankintana yksikön viimeistelytoimia.

Tampereen yksiköllä uusi kone muuttaa viimeistelyprosesseja melkoisesti.

– Leikkaamme kappaleita täällä plasmalla ja leikkauksen jälkeen hiontaprosessit ovat välttämättömiä. Kun aiemmin viimeistelytyöt on tehty täällä täysin käsinhionnalla, uusi kone automatisoi ja tehostaa prosesseja ja yksi iso tekijä tässä kohtaa ovat jälleen työympäristöön liittyvät tekijät, kertoo tuotantopäällikkö Tomi Koivu.

– Käsinhionta on raskasta työtä ja tärinästä aiheutuva rasitus käsille on iso. Timesavers hoitaa hionnat ja levyjen reunojen pyöristykset automaattisesti ja vähentää tärinätyötä sekä melua läpi koko tehtaan, Koivu sanoo.

Uusi kone hioo kappaleet, pyöristää reunat ja on vastuullinen ratkaisu myös työympäristön kannalta, toteavat Pasi Lähteinen ja Tomi Koivu.

Uusi kone hioo kappaleet, pyöristää reunat ja on vastuullinen ratkaisu myös työympäristön kannalta, toteavat Pasi Lähteinen ja Tomi Koivu.

Hiontatyön koneessa tekevät kahdeksan pyöröharjaa. Lisäksi mukana on nauhahiontaoptio.

Hiontatyön koneessa tekevät kahdeksan pyöröharjaa. Lisäksi mukana on nauhahiontaoptio.

Tehokas, helppokäyttöinen paketti

Hiontatöihin hollantilaisvalmisteinen Timesavers 42 WRB 1600 on suunniteltu tehokkaaksi paketiksi. Hionnan koneessa tekevät kahdeksan työalueella pyörivää pikavaihtoharjaa ja sitä täydentää nauhahionta. Reunanpyöristys koneessa on mahdollinen R2:een saakka.

Säädöt tapahtuvat selkeältä näytöltä.

– Laaduntuotto ja käytettävyys ohjasivat konevalintaa. Tietenkin koneen toimittajan tuki on konehankinnoissa tärkeä asia. Näin löydetään käyttötarpeeseen sopivin ratkaisu, toteaa Pasi Lähteinen.

Käsiteltäviä kappaleita Kojalla on laaja kirjo, ne voivat olla kooltaan hyvinkin pienistä koneen maksimiin eli 1600 mm saakka, sitä suuremmat kappaleet hiotaan edelleen käsin.

Kappaleiden maksimivahvuus koneelle on 100 mm.

– Uusi kone on tuotannossamme askel eteenpäin. Koneelle parhaiten sopivien kappaleiden ja säätöjen optimointi on käynnissä ja se ottaa oman aikansa, Koivu sanoo.

Kappaleenkäsittelyä koneen yhteydessä tehostaa nyt jo asennettuna poistoa helpottava kuulapöytä, jatkossa uusi yksikkö saa pöydän myös syöttöpäähän.

Kojan kehitysprojektit jatkuvat uuden teknologian käyttöönoton, tuotteiden ja tuoterakenteiden kehityksen, että uusien tuotesarjojen myötä.

Julkaistu Konekuriiri 4/2024, Kari Harju

Lisää Timesavers hiomakoneista:
Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi/timesavers

Määrittelyt ja säädöt tapahtuvat selkeältä paneelilta.

Määrittelyt ja säädöt tapahtuvat selkeältä paneelilta.

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus