Asiakastarina

Järvensivun Konepaja Oy


TEHO, MOMENTTI JA TYÖALUE – UUTTA KONEISTUSKAPASITEETTIA JÄRVENSIVUN KONEPAJALLE

Järvensivun Konepaja vahvistaa koneistuskapasiteettiaan. Yksi uusi työalueeltaan reilu koneistuskeskus oli hakusessa alan pitkän linjan toimijan tarpeisiin viime vuonna, ja sellainen Pirkkalaan myös hankittiin, Akira-Seiki Performa HV 10A.

Järvensivun Konepaja Pirkkalassa on raskaan alihankinnan koneistaja. Tekemisen ytimen ohikulkija huomaa ulospäinkin hyvin Pirkkalan lentokentän tielle hyvin näkyvästä valohammaspyörästä tuotantohallin seinässä.

– Sen asettaminen hallin seinään oli oma ajatukseni. Alan ihmiset tunnistavat, mikä se on, muille sitä on tietysti saanut välillä selittää, toteaa perheyrityksen toimitusjohtaja Mikko Järvensivu.

Raskaampaa alihankintaa

Kuten valomainoskin viestii, talon tuotteita ovat ketju- ja hammaspyörät, voimansiirron akselikappaleet sekä nosturien osat. Asiakkaat puolestaan ovat koneenrakennuksen ja raskaan puunjalostusteollisuuden yrityksiä ja valmistetut tuotteet päätyvät loppukäyttöön eri puolille maailmaa.

Alalla Järvensivun Konepaja on pitkän linjan toimija. Työt käynnistyivät vuonna 1962, eli tasaiset 60 vuotta täyttyvät ensi vuonna.

– Isäni aloitti aikanaan yhden miehen ja yhden sorvin yrityksenä, ja tällä tontilla yritys on toiminut aina. Olimme ensimmäinen yritys alueella ja ympäristö oli silloin pelkkää metsää. Sen jälkeen maisema onkin muuttunut täysin. Lentokenttä ja uusi tie toivat alueelle yritystoimintaa, joka kehittyy edelleenkin koko ajan. Samaan aikaan oman toimintamme on laajentunut ja tonttitilakin kasvanut, sanoo toimitusjohtaja Mikko Järvensivu.

Nyt yrityksen käytössä on useita tuotantohalleja eri aikakausilta. Uusin, minkä seinässä on myös se valomainos, on vuodelta 2013.

Uusi Akira-Seiki Performa HV 10 A on Järvensivun Konepajan tuore konehankinta. Mittaustöissä Ilari Pajunen.

Uusi Akira-Seiki Performa HV 10 A on Järvensivun Konepajan tuore konehankinta. Mittaustöissä Ilari Pajunen.

Kookas työalue oli hankinnan keskeinen tekijä. Koneessa X-liike on 2600 mm, Y-liike 1030 mm, Z-liike 815 mm.

Kookas työalue oli hankinnan keskeinen tekijä. Koneessa X-liike on 2600 mm, Y-liike 1030 mm, Z-liike 815 mm.

Uusi koneistuskeskus

Järvensivun Konepaja tekee raskasta alihankintaa, ja alallaan se on vuosien mittaan jalostunut monipuoliseksi toimijaksi.

Yrityksen tekemistä ovat sorvaukset, jyrsinnät, poraukset, kiilaurien teot ja hammastukset. Koneistusten lisäksi tehdään myös vahvemman puolen levytöitä.

Konekanta talossa on mittava, käytössä on monia kymmeniä työstö- ja levytyökoneita eri aikakausilta, ja toki konekanta uudistuu ajan myötä. Viime vuosina yritys on uudistanut mm. avarruksen, pystysorvauksen ja pitkien kappaleiden sorvauksen kalustoaan. Myös koneistuskeskuskalusto eri kokoluokissa on vahvistunut. Siihen segmenttiin liittyy myös talon tuorein konekannan lisäys, yritys hankki viime vuoden loppuvuodesta yhden kookkaan koneistuskeskuksen.

-Kun raskaampaa tavaraa teemme, olemme kaivanneet tänne uutta ja isoilla dimensioilla eli yli kahden ja puolen metrin X-liikkeellä varustettua pystykaraista koneistuskeskusta. Koneen hankintaan tuli mahdollisuus, kun vanhalta puolelta poistimme käytöstä yhden ikääntyneen karusellisorvin. Näin uudelle koneelle vapautui sille sopiva paikka. Markkina-analyysin jälkeen ratkaisuksi löytyi Akira-Seikin kone, missä X-liike on 2600 mm, Y-pystyliikettä on noin metri ja Z-liikettä 815 mm, Mikko Järvensivu kertoo.

-Hankinnan taustalla oli ihan yksinkertaisesti se, että meillä on sellaisia töitä, jotka vaativat työalueeltaan tämän kokoisen koneen, eikä niitä tunnetusti kovasti markkinoilla ole. Aiempi vaakakarainen koneistuskeskuksemme on vielä myös käytössä, mutta tällä pääsemme samoille mitoille ja etuna toki on koneen uusi teknologia, sanoo Järvensivu.

Mikko Järvensivun mukaan kone on pätevä lisä ensi vuonna kuudenkymmenen vuoden ikään ehtivän Järvensivun Konepajan kapasiteettiin. Moottorivalinta ja vahvistetut johderatkaisut lisäävät suorituskykyä edelleen.

Mikko Järvensivun mukaan kone on pätevä lisä ensi vuonna kuudenkymmenen vuoden ikään ehtivän Järvensivun Konepajan kapasiteettiin. Moottorivalinta ja vahvistetut johderatkaisut lisäävät suorituskykyä edelleen.

Tehoa ja momenttia

Vossin toimittama Akira-Seiki Performa HV 10A on juhta raskaan koneistuksen tarpeisiin. Sarjansa kookkain kone tarjoaa avaran työalueen ja muutenkin tukevaa suorituskykyä koneistuksen toimintoihin.

Ominaisuuksia on sovellettu vielä edelleen Järvensivun tarpeisiin.

– Koneessa ovat mukana vahvistetut johdejärjestelmät ja mahdollisimman tehokas moottori. Otimme mukaan myös alennusvaihteen, jolla saadaan momentti varmasti riittämään. Jos normaalisti saadaan esimerkiksi 24 mm:n kierretappi pyöritettyä reikään, niin tällä päästään se vielä tuplaamaan, tiivistää Järvensivu.

– Tärkeää meille on myös vaikkapa se, että koneessa ovat mittasauvat X/Y/Z-akseleilla, mikä mahdollistaa aidosti reaaliaikaisen mittauksen perinteisen pulssianturimittauksen sijaan. Seurauksena on parempi tarkkuus.

Tietyissä töissä etua tuo koneen lisävaruste 4. akseli. Se on koneeseen toteutettu matovaihdetyyppisenä pyöröpöydällä 400 mm:n kiinnityslaikalla ja varustettuna Heidenhainin servo- ja 4.akselin lisäfunktiojärjestelmällä. Työkalumakasiini koneessa on 28-paikkainen.

Raskaisiin töihin soveltuva Akira-Seiki on jo mukana yrityksen tuotannossa, ja osin yrityksessä pohdinnassa ovat jälleen uudetkin investointikuviot. Lähiaikoina Mikko Järvensivun mukaan uudistetaan yrityksen leikkauskalustoa.

Viime vuosi oli tunnetusti hankala ajanjakso, mutta Järvensivun Konepaja selvisi vuodesta lievin kolhuin. Yritys kirjasi vuonna 2020 noin 4,5 miljoonan euron liikevaihdon ja kasvuakin tuli muutama prosenttia edellistilikaudesta.

– Toimimme usean eri teollisuuden sektorin palvelijana, mikä tasapainottaa vaihteluita. Se auttoi myös viime vuoden osaltakin toimintaa. Eri toimintojemme sisällä vaihtelua toki oli, ja sen myötä jouduimme asioita jonkin verran sopeuttamaan. Varsin positiivisin tunnelmin tätä vuotta kuitenkin edetään, sanoo Mikko Järvensivu.

 

Julkaistu Konekuriiri 3/2021, Kari Harju

INFO

Järvensivun Konepaja Oy
Mikko Järvensivu
toimitusjohtaja
Puh. 0400 548 703
www.jarvensivunkonepaja.fi

Akira Seiki työstökeskuksista:
Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi/akira-seiki

 

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus