Osana LaserComp-konsernia toimiva Celermec keskittyy ohutlevymekaniikkaan, koneistukseen, maalaukseen ja kokoonpanoihin. Koneistuskapasiteettiaan yritys tehosti viime vuonna hankitulla Biglia B 438 Y2 -sorvauskeskuksella, jonka myötä yrityksen kilpailukyky monimuotoisten kappaleiden työstäjänä vankistui. Biglian ansiosta Celermec on laajentanut tarjontansa myös isojen sarjojen koneistukseen, jossa hyödynnetään miehittämätöntä ajoa kolmannessa vuorossa.
LaserComp-konserniin kuuluvat Celermec Oy sekä emoyhtiö LaserComp Oy. Yhtiöt toimivat Sievissä ja Nivalassa. Konserni syntyi yrityskaupan seurauksena loppuvuodesta 2015, jolloin mukaan kuvioihin astui myös Arvo Sijoitusosuuskunta rahoittajan ja omistajan roolissa. Aktiivisesti mukana toiminnassa on myös kolme henkilöomistajaa. Konsernin liikevaihto on noin 9 miljoonaa euroa ja se työllistää yhteensä noin 70 henkilöä. Yhtiöiden toiminnat täydentävät hyvin toisiaan ja yhteistyötä tehdään molempiin suuntiin. Konsernin tavoitteena on kasvaa lähitulevaisuudessa merkittäväksi palveluntarjoajaksi. Suunnitelmissa on myös kasvattaa vientiä ja kehittää kansainvälistymistä. Vientiponnistelut ovatkin tuottaneet tulosta ja tänä päivänä suoraa vientiä on Puolaan, Baltiaan ja Kaukoitään.
Nivalassa ja Sievissä
LaserComp Oy on perustettu vuonna 2001. Yhtiö on erikoistunut laserleikkaukseen, plasma- ja polttoleikkaukseen, särmäykseen ja hitsauskokoonpanoihin. Yrityksen asiakaskuntaa ovat isot ja pienet kone- ja laitevalmistajat. LaserComp toimii Nivalassa vuonna 2018 valmistuneissa nykyaikaisissa 3400 m2:n tuotantotiloissa.
Sievissä toimiva Celermec Oy on perustettu vuonna 1997 ja se on keskittynyt ohutlevymekaniikkaan, koneistukseen, maalaukseen ja kokoonpanoihin. Yhtiön tuotantotilat ovat nykyaikaiset ja modernit, kooltaan noin 4600 m2.
Koko valmistusketju omassa tuotannossa
Konsernin valmistusteknologiat ovat siis poikkeuksellisen laajat, joiden ansiosta koko valmistusketju onnistuu omassa tuotannossa. – Haluamme tarjota asiakkaillemme prosessin, joka ei nojaudu alihankintaketjuihin. Kun kaikki valmistustekniikat löytyvät omasta talosta, toimitusajat ja laatu pystytään lupaamaan asiakkaille. Esimerkiksi levyntyöstökapasiteettia meillä on ainevahvuuksille 0,3–90 mm. Hallitsemme laajasti eri materiaalit muoveista värimetalleihin. Pystymme joustavasti ja tehokkaasti toteuttamaan asiakkaiden työt sarjakokokoon tuijottamatta aina yksittäiskappaleista tuhansien kappaleiden valmistuseriin saakka, kertoo toimitusjohtaja Pertti Haataja.
Laaja asiakaskunta
Monipuoliset valmistusteknologiat ovat mahdollistaneet LaserCompille laajan asiakaskunnan. Asiakaskunta muodostuu lääketeollisuuden laitevalmistajista, muista kone- ja laitevalmistajista, elektroniikkateollisuuden toimijoista sekä lvi-alan laitevalmistajista. – Aktiivisten asiakkaidemme määrä on vuositasolla noin sata, joista aktiivisia merkittäviä asiakkaita on noin 30. Kymmenkunta suurinta asiakastamme tuo meille noin 90 % liikevaihdostamme, valaisee Celermec Oy:n toimitusjohtaja Pertti Haataja yrityksen asiakaskenttää.
– Tuotantomme painopisteet vaihtelevat suhdanteiden mukaan, mutta laajan asiakaskunnan ansiosta toimintamme seisoo monen tukijalan varassa. Esimerkiksi tällä hetkellä koronan vaikutukset näkyvät myös meillä. Kuluttajavetoisia tuotteita valmistavilta asiakkailtamme tilauksia on tullut vähemmän, kun taas medikaalipuolta edustavien asiakkaiden tarpeet ovat lisääntyneet, mikä näkyy isompina tilausmäärinä ja nopeampina toimituksina. Samoin koronan aiheuttama epävarmuus näkyy myös siinä, että tilaus-toimitus-sykli on tällä hetkellä vielä normaaliakin lyhyempi.
LaserComp tähtää strategiansa mukaisesti harkittuun, hallinnassa olevaan kasvuun yhteistyössä asiakkaidensa kanssa.
– Kasvuun tähtäämme palvelemalla nykyistä asiakaskuntaamme entistä laajemmin sekä pyrimme löytämään uusia kehittyviä asiakkuuksia. Laatu ja toimitusvarmuus ovat tänä päivänä itseisarvo. Asiakasyhteistyössä keskitymme pitkäjänteiseen yhteistyöhön, jossa keskiössä on kaupankäynnin sujuvuus, kiteyttää Haataja.
Biglialla uusia töitä
Harkitun kasvun tiellä LaserComp panostaa voimakkaasti jatkuvaan kehitykseen. – Kehitämme kokonaisvaltaisesti toimintojamme; menetelmiä ja tekemisen tasoa, mikä perustuu Lean-pohjaiseen tekemiseen, valaisee Haataja.
Viime aikojen suurimmat koneinvestointipanostukset Celermec on tehnyt koneistuspuolelle. Noin vuoden tuotannossa pyörinyt Biglia B 438 Y2 -sorvauskeskus hankittiin Celermecille uusinvestointina vahvistamaan koneistusosaston kustannustehokkuutta. – Bigila on avannut meille uusia töitä – nyt pystymme kilpailukyisesti tuottamaan myös keskisuuret- ja suuret sarjat. Tälläkin hetkellä Biglialla työstetään 800 kappaleen sarjaa. Tämän kokoluokan sarjoja emme aiemmilla koneillamme pystyneet kilpailukykyisesti tuottamaan. Myös monimuotoisten ja haastavien kappaleiden tekemiseen Biglia loi meille uusinta teknologiaa sisältävänä koneena lisää kilpailukykyä, kertoo Haataja.
Celermecin Bigliassa on kaksi C-akselilla varustettua karaa, joista vastakarassa on sekä pituus- että poikittaissuuntaiset akselit Z3 ja X3 (X3 = ±85 mm liikkeellä), kaksi Y-akselilla varustettua 12-työkalun pyörivien työkalujen revolveria. – Vossi vastasi koneen kokonaistoimituksesta, johon kuului valmis kalustettu kokonaisuus syöttöholkkeineen ja työkaluineen. Koneeseen integroitu TOP Automazioni Fusion -tankoautomaatti mahdollistaa isojen sarjojen tuotannon myös miehittämättömänä kolmannessa vuorossa. Biglian ominaisuuksista saadaan kaikki tehot irti nopealla Mitsubishin ohjauksella, sanoo Haataja.
– Pohdimme tätä koneinvestointia kolmen eri merkin kesken. Biglia haarukoitui valinnaksemme sen teknisten ominaisuuksien ja kilpailijoitaan paremman hinta-laatusuhteensa ansiosta. Valintamme on osoittautunut oikeaksi, kone on vastannut odotuksiimme.
Nuoria uusia osaajia
– Saimme Vossin toteuttaman koulutuksen ansiosta koneen nopeasti tuotantoon. Konetta operoivat yhden vanhan työntekijämme lisäksi uudet nuoret osaajat. Satsaamme paljon nuoriin ja teemme tämän puitteissa yhteistyötä ammattioppilaitosten kanssa. Etenkin koneistuspuolelle olemme löytäneet hyviä nuoria, joilla on halu oppia, myös CAM-puolen asioita. CAM-puolen hallinta on tärkeää, koska yleinen suuntaus on, että kappaleet monimutkaistuvat ja eräkoot pienenevät. Tähän haasteeseen yksi täsmäaseemme on Biglia ja sitä käyttävät nuoret osaavat operaattorimme, päättää Haataja.
Julkaistu: Eurometalli 7/2020
Lisätiedot:
Celermec Oy
Pertti Haataja
toimitusjohtaja
puh. 050 551 2639
www.celermec.fi
Biglia-sorveista:
Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi/biglia