Asiakastarina

ATA Gears Oy


Fermat-hiontateknologiaa ATA Gearsille

Fermat BHCR63 3000 CNC on investointi ATA Gearsin vaativan pyöröhionnan tarpeisiin.

Fermat BHCR63 3000 CNC on investointi ATA Gearsin vaativan pyöröhionnan tarpeisiin.

Huippuominaisuuksia vaativan pyöröhionnan tarpeisiin

ATA Gears Oy uudistaa tuotantoaan uusien investointien myötä. Tuore hankinta, ominaisuuksiltaan monipuolinen Fermat BHCR63 3000 CNC tuo lisäkapasiteettia ja uusia mahdollisuuksia vaativan pyöröhionnan toimintoihin.

ATA Gears on voimansiirron komponenttien toimittaja, mikä tunnetaan varsinkin kaarevahampaisten kartiohammaspyörätuotteiden valmistajana.

Tuotannosta noin kolme neljännestä on potkurilaitteistojen kulmalaitteita, joita yritys tekee maailman meriteollisuuden tarpeisiin Tampereella kahdessa tehtaassa.

Perinteensä aina vuoteen 1937 saakka ulottavaa yritystä pitkään palvellut punatiilitehdas on antanut nimensä tehdasta läheiselle kaupunginosallekin, uudempi vaativaan 5-akselikoneistukseen keskittyvä tehdas sijaitsee Hautalan alueella Tampereen Linnainmaalla. Lisäksi yrityksellä on raaka-ainevarasto Pälkäneellä. 

Markkinajohtaja

ATA Gears on globaali toimija ja alansa markkinajohtaja, mille pari viime vuotta ovat olleet muutaman välivuoden haastavamman jakson jälkeen huomattavan suosiollisia. Syynä on markkinoiden kansainvälinen kehitys sekä yrityksessä toteutettu toiminnan ja talouden tehostaminen.

– Markkinat meriteollisuudessa ovat elpyneet hiljaisemman jakson jälkeen. Lisäksi uudet investoinnit mm. merituulivoimaloihin ovat lisänneet osaltaan tuotteidemme kysyntää, kertoo Ata Gearsin Ville Viinanen.

Parin viime vuoden kehityksen myötä ATA Gearsin liikevaihto on 40 miljoonan euron tasolla, mikä merkitsee melkoista kasvua aiempaan noin 30 miljoona tasoon verraten. Yritys työllistää Tampereen toiminnoissaan nyt noin 140 henkilöä.

Monipuolinen kone laajalla optiopaketilla. Ohjauksen edessä Ville Viinanen oikealla ja koneenkäyttäjä Misa Lammio.

Monipuolinen kone laajalla optiopaketilla. Ohjauksen edessä Ville Viinanen oikealla ja koneenkäyttäjä Misa Lammio.

Kapasiteettia hiontaan

Viime aikojen kysynnän myötävaikutuksella ATA Gears vahvistaa parhaillaan voimakkaasti tuotannon toimintojaan kone- ja laiteinvestointien myötä.

Nykyisen kehitysohjelman kärkeen yritys investoi tänä vuonna nykyaikaiseen pyöröhiomateknologiaan, tsekkivalmistajan Fermatin BHCR63 3000 CNC -pyöröhiomakone aloittelee tuotannollista taivaltaan näinä päivinä ATA Gearsilla Hautalan tehtaalla.

Suomessa Fermat tunnetaan erityisesti avarrusja jyrsinkoneistaan, mutta yrityksen perinteiseen ja pitkäaikaiseen osaamiseen kuuluvat myös hiomakoneet. Fermat valmistaa CNC-pyöröhiomakoneita Ø 1200 mm kappalehalkaisijoihin, 6000 mm -pituuksiin ja 5000 kg kappalepainoihin saakka. Kokoonpanot räätälöidään asiakkaan tarpeen mukaan.

Hiomakoneiden valmistusta varten yrityksellä toimii tehdas Prahassa, avarrus- ja jyrsinkoneet koneet Fermat valmistaa Brnoon ja Lipnikin tehtailla.

Vossin toimittama Fermat BHCR63 3000 CNC on valmistajan uuden malliston kone, sen hankinta vastaus ATA Gearsin hiontatoimintojen modernisointitarpeisiin.

– Käytössämme on ollut aiemmin kaksi, ja nyt viime vuosina vain yksi pyöröhionnan tarpeita palvellut jo ikääntynyt kone, ja sen päivittämistä uuteen kalustoon olemme miettineet jo pitempäänkin. Nyt tämän uusimman investointikokonaisuuden puitteissa tarjoutui siihen sopiva mahdollisuus, kertoo Viinanen.

Vahva optiopaketti

Markkinavertailujen ja kilpailutuksen jälkeen käyttöön valikoitunut kone on huipputeknologiapaketti monipuolisen hionnan tarpeisiin.

ATA Gearsin koneessa työkappaleen maksimihalkaisija on 650mm, kärkiväli 3000mm ja maksimipaino 4000kg ja se soveltuu kärkien väliin tai istukkaan kiinnitettävien kappaleiden monentyyppisiin hiontoihin sekä ulko- ja sisäpuolisessa hionnassa.

Kone hioo työtarkkuudella IT 4, kahdella työkalulla varustettavan hiomapään automaattinen kääntyminen laajentaa hiomakoneen teknisiä mahdollisuuksia.

Työkappaleen maksimihalkaisija käsittelyyn on 650 mm, kärkiväli 3000 mm.

Työkappaleen maksimihalkaisija käsittelyyn on 650 mm, kärkiväli 3000 mm.

Automaattimittaus edistää tarkkaa käsittelyä.

Automaattimittaus edistää tarkkaa käsittelyä.

Ohjaus koneessa on uusi Siemens Sinumerik ONE.

Hyödyllisistä ominaisuuksista yksi keskeisimmistä on prosessinaikainen mittaus.

– Mittausautomaatioon ja monipuoliseen sensoritekniikkaan kiinnitimme projektissa isosti huomiota, ja oikeastaan kaikki olennaiset optiot ovat muutenkin mukana. Halusimme koneeseen mukaan myös mm. vakuumifiltterijärjestelmän, mikä kuivattaa hiontapölyn ja mahdollistaa sen talteenoton. Sen myötä saamme ongelmajätteen määrää pienemmäksi ja tehokas kierrätys mahdollistuu. – Fermat-investointiin kannustivat myös suorat yhteydet tehtaalle ja myös suomalaisedustus ja huolto tässä lähellä Tampereella, Viinanen sanoo. Suomessa Fermatin teknologioita edustaa Vossi Group Oy.

Panostusta tulevaisuuteen

ATA Gearsin Suomessa pioneeriteknologiaa edustava Fermat BHCR63 3000 CNC tehdashyväksyttiin Fermatin Prahan tehtaalla elokuussa, samassa yhteydessä tehtiin kahden vaativan tuotteen testihionnat ja mittaukset.

Kone asennettiin Hankkion tehtaalle loka-marraskuun vaihteessa.

ATA Gearsin kehitys jatkuu, yritys panostaa tulevaisuuteen mittavalla investointiohjelmalla. Sen myötä uudistetaan ja vahvistetaan yrityksen konekantaa monipuolisesti.

Lisää Fermat hiomakoneista:
Vossi Group Oy
010 8200 500
Fermat hiomakoneista

Koneen oheen hankittu vakuumifiltterijärjestelmä mahdollistaa hiontapölyn talteenoton ja kierrätyksen.

Koneen oheen hankittu vakuumifiltterijärjestelmä mahdollistaa hiontapölyn talteenoton ja kierrätyksen.

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus