Asiakastarina

Vexve Oy


Vexve investoi Laitilassa

Monipuolinen päänmuovaus yhdellä koneella ja yhdessä syklissä – siinä tavoite, jota Vexven Laitilan yksikössä lähdettiin toteuttamaan uuden investoinnin yhteydessä. Onnistuneessa projektissa hankittu kone on jatkossa tärkeässä osassa uuden integroiduin puristuspäin varustetun venttiilisarjan tuotannossa, minkä Vexve lanseerasi kotimaan markkinoille viime syksynä.

Crippa S2166 on kooltaan kompakti, mutta vahva kone. Voimaa työkaluille on tarjolla 16 tonnia.

Crippa S2166 on kooltaan kompakti, mutta vahva kone. Voimaa työkaluille on tarjolla 16 tonnia.

Päänmuovaus yhdellä koneella ja yhdessä syklissä

Tuosta tuollaiseksi. Oikealla aihio, vasemmalla valmis puristuspää.

Tuosta tuollaiseksi. Oikealla aihio, vasemmalla valmis puristuspää.

Vexve on suomalainen venttiilienvalmistaja, jonka tuotteet ovat tuttuja esimerkiksi kaukoenergiaverkoista, voimalaitoksista sekä rakennusten lämmitysjärjestelmistä. Kaukolämpöverkot ovat erityisvahvuusalue.

Vexve on globaali toimija, mutta juuret ovat tanakasti Sastamalassa. Merkittävät virstanpylväät vuonna 1960 aloittaneen energia-alan yrityksen tuotannon osalta ovat palloventtiilien valmistuksen aloitus 1970-luvulla ja laajennus läppäventtiileihin 2000-luvulla.

Noiden vuosikymmenten väliin mahtuu vahva kansainvälistyminen. Vienti alkoi 1980-luvun vaihteessa ja sen osuus on toiminnassa keskeinen. Kotimaahan menee toimituksista neljäsosa. Vientiponnistuksistaan yritys sai tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon vuonna 2013. Vexven vahvoja vientialueita ovat Kiina ja Venäjä. Kaikkiaan vientiä on yli 30 maahan.

Viennin voimaa

Viime vuosina Vexve on kasvanut vahvasti, myös yritysostoin.

Keskeinen yrityskauppa tehtiin vuonna 2014, kun Vexve osti tuotannossaan kaukolämpölaitosten kokoonhitsattuihin palloventtileihin keskittyneen ja Venäjän markkinoilla aktiivisen aiemman kilpailijansa Naval Oy:n.

Kauppa täydensi Vexven valikoimaa kaukolämmön ja -kylmän laiteratkaisujen toimittajana ja kehitti edelleen myös markkinoita idän suunnalla.

Myös toimipaikkojen määrä kasvoi samassa yhteydessä. Yrityksellä on nyt toimintaa Suomessa Sastamalan lisäksi myös Laitilassa. Sastamalassa toimii päätoimipiste ja myös kookkaimpien palloventtiilien ja läppäventtiilien valmistus tapahtuu Sastamalan kahdessa tehtaassa.

Kaksi toiminnan miestä. Pertti Kulma ja Jari Rantala ovat vievät uuden venttiilituotteen kehitys-, tuotanto- ja lanseerausprojektia Vexvellä eteenpäin.

Kaksi toiminnan miestä. Pertti Kulma ja Jari Rantala ovat vievät uuden venttiilituotteen kehitys-, tuotanto- ja lanseerausprojektia Vexvellä eteenpäin.

Laitilan toimipiste on pienten sulku- ja säätöpalloventtiilien tuotantoyksikkö.

Viime vuosien toinen iso muutos oli se, kun perheyhtiön omistajuus vaihtui ja Vexven omistajaksi tuli kehitysyhtiö DevCo Partners Oy. Tämä tapahtui vuonna 2016.

DevCo Partners on suomalainen kehitysyhtiö ja oston yhteydessä se ilmoitti tavoitteekseen vahvaan suomalaiseen osaamisen perustavan yrityksen kasvun edelleen kiihdyttämisen, ja näin on myös käynyt. Viime vuodet yritys on viihtynyt melkoisessa nosteessa.

Vexven nykyliikevaihto on noin 50 miljoonan euron tasolla, ja se työllistää toiminnoissaan puolentoistasataa henkilöä.

Uusi tuote -uusi tekniikka

Crippan S2166 muokkaa puristuspään valmiiksi viidellä pistolla. Lataamassa Pertti Kulma.

Crippan S2166 muokkaa puristuspään valmiiksi viidellä pistolla. Lataamassa Pertti Kulma.

Omistajanvaihdoksen myötä Vexven uusien tuotteiden kehitys ja investoinnit saivat uusia kierroksia. Yhtenä osoituksena siitä yritys lanseerasi viime syksyn Finnbuild-messuilla täysin uuden talotekniikan tuotesarjan. Se käsittää ohutseinämäisille putkille sopivia sulku- ja säätöventtileitä joko teräksestä tai haponkestävästä teräksestä valmistettuna.

Erikoisen sarjan tuotteista tekee se, että perinteisten liitostekniikoiden, kuten hitsaamisen tai laipoittamisen sijaan niiden liitokset tehdään kokonaan puristamalla.

Tekniikan iso etu on, että liitoksia tarvitaan vain muutama, kun perinteisissä ohutseinämäisille putkille tarkoitetuissa ratkaisuissa tarve on liudalle komponentteja, mm. sisäkierteellisiä messinkiventtiileitä ja erillisiä puristusliitosadaptereita. Osien määrä ja tuotannon työvaiheet vähenevät sekä vuotoriski pienenee.

Puristusliitosten tekemiseen tehtaalla tarvitaan oma tekniikkaansa, ja sellaista Laitilaan hankittiin juuri tätä kyseistä tehtävää varten.

”Keskeisenä ideana projektissa oli se, että puristusliitosten valmistus voitaisiin toteuttaa niin tehokkaasti kuin mahdollista nykyaikaisen päänmuovaustekniikan avulla. Ajatuksemme oli hankkia kone, joka tekee muovausvaiheet yhdellä koneella ja yhdessä tuotantojatkossa”, kertoo tuotepäällikkö Pertti Kulma.

Ja ratkaisu toki löytyi. Konemarkkinoita tutkittaessa ratkaisuksi valikoitui Vossin kautta hankittu putkentaivutuskoneiden ja päidenmuovauslaitteiden italialaisvalmistajan Crippan teknologia. Tehtävään sopiva kone saapui Laitilan tuotantoyksikköön alkusyksyllä.

”Löytyi juuri meille sopiva Crippa, mikä saatiin Suomeen meille isona asiana vieläpä hyvin rivakalla aikataululla. Eikä Vossin kautta saadussa palvelussa projektin varrella ollut valittamista, se oli todella asiantuntevaa”, Kulma sanoo. Uuden tuotesarjan tuotannon valmistelu on nyt parhaillaan käynnissä.

Päät valmiiksi sujuvalla tavalla

Crippan S2166-päidenmuovauskone on paketti pätevää teknologiaa.

Kone on ensinnäkin vahva, se tarjoaa työkaluille 16 tonnin liikevoiman ja työkappaleiden vaakakiinnittimelle 20 tonnin puristusvoiman.

Ja mikä tuotannon ja Vexven tavoitteiden kannalta keskeisintä, se tekee kuusi erilaista päänmuovausoperaatiota yhdessä syklissä nopeasti, sulavasti ja taloudellisesti.

”Tämä kone tekee liitoksen valmiiksi yhdessä jaksossa. Kone voidaan varustaa kaikkiaan kuuteen muovaukseen eli pistoon, mutta meillä se tekee niitä viisi. Mukana on neljä puristus- ja muokkaustoimintoa ja lisäksi yksi koneistus- eli sorvauspisto. Kokonaisaikaa työhän kuuluu korkeintaan kymmenen sekuntia per jakso”, sanoo pääsuunnittelija Jari Rantala.

Uuden venttiilisarjan nimi on Vexve X. Sarjaan kuuluu monipuolisesti venttiileitä varustettuna komposiittikahvalla ja -säätimellä, jotka voidaan irrottaa helposti ilman erillisiä työkaluja. Sarja tulee myyntiin tämän vuoden alkupuoliskolla.

Uuden venttiilisarjan nimi on Vexve X. Sarjaan kuuluu monipuolisesti venttiileitä varustettuna komposiittikahvalla ja -säätimellä, jotka voidaan irrottaa helposti ilman erillisiä työkaluja. Sarja tulee myyntiin tämän vuoden alkupuoliskolla.

Putken maksimi ulkomitta koneen käsittelyyn on 76 mm, ja sen etuihin käytössä kuuluvat myös kompakti koko ja ulkoisesti avoin rakenne.

Kompakti koko mahdollistaa tarvittaessa helpon liikutettavuuden, avoin rakenne taas tuo koneen käyttöön helppoutta ja mahdollistaa myös sujuvan automaation. Kone on helposti automatisoitavissa vaikkapa kappaleenkäsittelyrobotilla. Se on yksi mahdollisuus jatkossa myös Vexvellä.

”Kone toimii nyt manuaalisyötöllä, mutta suunnitelmat ovat olemassa myös koneen automatisointiin myynnin ja uusien venttiilien tuotannon päästessä toden teolla vauhtiin. Robotteja täällä Laitilassakin on käytössämme ennestään mm. koneistusyksiköiden yhteydessä lukuisia, joten myös tämän yksikön automatisointi on jatkossa hyvinkin todennäköinen siirto. Se lisää tuotannon nopeutta ja sujuvuutta edelleen”, Pertti Kulma kertoo.

 

Julkaistu Konekuriiri 2/2019


Videot

Päänmuovauskone Crippa S2166 toiminnassa. Vexve Oy, Laitila

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus