AUTOMAATIOTA KOOKKAIDEN JA RASKAIDEN KAPPALEIDEN SÄRMÄYKSEEN – UUSI BAYKAL-SÄRMÄYSSOLU VAHVISTAA TUOTANTOA SIEVISSÄ
Ojala-Yhtymä Oy jatkaa investointeja tehtaallaan Sievissä. Viime vuosina tuotantoonsa ahkerasti investoinut yksikkö investoi hiljattain uuteen robotisoituun särmäyssoluun, joka tukee varsinkin raskaampaa taivutusta. Yksikössä voidaan käsitellä kappaleita aina 55 kilogrammaan painoon saakka.
Ojala-Yhtymä on Sievissä toimiva, 1963 aloittanut ohutlevyalan yritys, joka palvelee sopimusvalmistajana mm. elektroniikan sähkönvarmennusalueen laitevalmistajia. Viime vuosina rakennus- ja raskasajoneuvoteollisuus on ollut jatkuvasti kasvava asiakasryhmä.
Ojala-Yhtymä Oy on osa vasta muodostettua Leden Group Oy:tä.
Leden Group syntyi maaliskuussa, kun Favor AS, LAsercomp ja sen tytäryhtiö Celermec sekä Ojala Group yhdistyivät alkuvuodesta kattavat tuotantopalvelut, koko prosessin syvää osaamista ja älykkäitä lisäarvopalveluja yhdeltä taholta tarjoavaksi sopimusvalmistajaksi.
Uusi kokonaisuus palvelee ohutlevy- ja kisko-osamekaniikassa, koneistuksessa ja kokoonpanossa.
”Lisäksi tuemme asiakkaita esimerkiksi tuotannollistamisessa, logistiikassa ja tuotetiedon hallinnassa. Yhtiöllä on myös teräspalvelukeskus ja omaa profiilituotantoa”, sanoo Sievin yksikön tehtaanjohtaja Marko Niskanen.
Tehokkuutta automaatiolla
Ojala on alan pitkän linjan valmistaja ja yritys on viime vuodet kehittänyt tuotantoa Sievissä määrätietoisesti. Keskeinen suunta on ollut automaation lisääminen.
Se suunta jatkuu edelleenkin ja uusia investointeja tehdään edelleen liittyen mm. juuri automaatiotason nostoon.
”Automaation lisäämisellä voidaan varmentaa tekemistä ja vähentää vaihteluja ja näin vahvistaa myös tehokkuutta ja laatua”, Marko Niskanen kertoo.
Erilaisia automaatioyksikköjä Sievissä toimii tänä päivänä runsaasti. Sen lisäksi investointeja on tehty myös muuhun toiminnan tehostukseen.
”Usein investoinnit ovat lähtökohtaisesti korvausinvestointeja, mutta hyvän uuden koneen, laitteen tai kokonaisuuden mukana kasvaa myös kapasiteetti ja siten niiden kautta saamme lisämahdollisuuksia tuotantoon.”
Viime vuosien satsauksia on mm. satsaus leikkauksen toimintojen tehostamiseen ja sen myötä parin vuoden takainen investointi Eagle iNspire 6kW 6G -kuitulaserteknologiaan.
”Nykyaikaisen kuitulaserin hankinta vahvisti tuolloin leikepuoltamme entuudestaan. Koneen valinta oli testien jälkeen helppo. Syksyllä yrityksen kuituleikkauskapasiteettimme vahvistuu jälleen uuden kuitulaserin ja sen ohessa varastolinjan osalta”, sanoo Niskanen.
Hiljattain Sieviin on tehty tuoreita investointeja myös mittauspuolelle. Ne liittyvät paitsi mittausvarmuuden kehittämiseen, mm. raportoinnin automatisointiin.
”Asiakkaiden tuotteet ovat muodoiltaan yhä vaativampia ja siten haasteet myös niiden mittauksissa kasvavat. Haluamme olla tässäkin kehityksessä mukana ja joudumme huomioimaan tämän myös uusissa koneinvestoinneissa. RPS EVO 4000 mm 3D-skannerivarrella pystymme kehittämään ja varmentamaan mittausprosessia ja samalla vähentämään merkittävästi mm. mittausepävarmuutta ja automatisoimaan raportteja mm mittapöytäkirjoista”, Niskanen sanoo.
Uusi särmäysinvestointi
Sievissä prosessit kehittyvät ja yksi viimeisimmistä tehtaalle asennetuista uusista tuotantoyksiköistä liittyy särmäykseen. Alkuvuodesta Sievin tehtaalle hankittiin maahantuojan Vossin kautta Baykal APHS 41300-särmäyspuristin Delemin DA66T ohjauksella yhdistettynä Yaskawan MH180 -robottiin TSL2000SD-radalla.
”Erityisesti halusimme tällä uudella kokonaisuudella kehittää isojen ja painavien kappeleiden käsittelyä. Ne on perinteisesti tehty useamman operaattorin voimin ja usein myös useamman koneen eri asetuksilla, jotta kaikki vaiheet saatiin toteutettua.”
”Uusi kokonaisuus tuo melkoisesti helpotusta raskaiden kappaleiden käsittelyyn. Uusi solu voi käsitellä painoltaan jopa 55 kg:n tuotteita. Isolla puristusvoimalla ja pitkällä teräalueella voimme toteuttaa kaikki aiemmat useammat vaiheet yhdessä ja näin säästää henkilö- ja konetunteja.”
Niskasen mukaan paketin hankinnassa ratkaisevia seikkoja olivat monipuolisuus, mitta-alue, puristusvoima ja helppokäyttöisyys. Uuden kokonaisuuden piti tukea olemassa olevaa konekantaa, mutta samalla tuoden uutta ajattelua ja käyttömahdollisuuksia.
”Muutaman kuukauden käyttökokemuksen jälkeen olemme todenneet valintamme olleen onnistunut ja käyttäjiltäkin tullut positiivista palautetta koneen helposta ohjelmoinnista. Kokonaisuus vastaa hyvin tarpeisiimme”, Niskanen sanoo.
Kuten muuallakin, myös Sievissä viime vuosi oli haastava, mikä näkyi Ojala-Yhtymässäkin. Nyt kuitenkin mennään taas paljon valoisemmissa tunnelmissa.
”Nyt tilanne on huomattavasti parantunut ja pystymme keskittymään jälleen ns. päivän asioihin. Uusi yritysjärjestely ja vahvistunut sopimusvalmistuksen kokonaispalvelu tuovat osaltaan myös lisäiskua toimintoihimme”, Marko Niskanen sanoo.
Viime vuoden luvuin Favor AS:n, Lasercompin, Celermecin sekä Ojala-Yhtymän yhteenlaskettu liikevaihto oli 70 miljoonaa euroa. Yritykset työllistivät viime vuonna yhteensä noin 470 henkilöä.
Julkaistu Konekuriiri 4/2021 Kari Harju
Lisätiedot:
Ojala Yhtymä Oy
Tehtaanjohtaja
Marko Niskanen
puh. +358 50 3509914
www.ojalagroup.com
Vossi Group Oy
Baykal särmäyskoneet
RPS-mittavarret
Eagle kuitulaserleikkausjärjestelmät
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi