Asiakastarina

Ojala Group Oy


Sievissä siirryttiin kotkan siiville

Ojala Group muokkaa tuotantoaan Sievin tuotantolaitoksillaan. Sen osana laserleikkauksen toiminnot jalostuvat. Sievissä investoitiin hiljattain suomalaisten laserleikkauskonemarkkinoiden yhteen tuoreimmista tulokkaista eli Eagleen. Ojalan Eagle Inspire leikkaa 6 kW:n tehoilla ja 6 G kiihtyvyydellä.

Leikkaustyöt käynnissä. Konetta käyttää Janne Kukkola.

Leikkaustyöt käynnissä. Konetta käyttää Janne Kukkola.

Eaglen laserit ovat saapuneet näyttävästi Suomen markkinoille viime aikoina. Merkki on ollut meillä markkinoilla runsaat kaksi vuotta ja koneita on täällä toiminnassa pian kymmenkunta.

”Asiallinen teknologia ja asiat osaava maahantuoja, siinä olennaista perustaa vahvalle alulle”, tiivistää Ojala Groupin Sievin yksikön tehtaanjohtaja Marko Niskanen.

Eaglen maahantuoja on Vossi Group, Ojala Group Sievi puolestaan yksi viimeisistä meillä Eaglen teknologiaan investoineista.

Yhdistyneet kohtalot

Sievistä vuonna 1963 käynnistynyt Ojala Group on ohutlevyalan sopimusvalmistaja. Toimintaa on Suomen Sievin lisäksi Virossa, ja asiakkaat ovat kone- ja laitevalmistajia.

Erityisen vahvasti ovat asiakkaissa olleet edustettuina elektroniikan alueen laitevalmistajat, jatkuvasti kasvava alue Marko Niskasen mukaan on mm. rakennusteollisuus.

Ojala työllistää noin 380 henkilöä toiminnoissaan, liikevaihtoa syntyy 40 miljoonaa vuosittain.

Syy siihen, miksi Ojalan ja Eaglen kohtalot investoinnin kautta yhdistyivät, liittyy Sievin tehtaan tuotannon järjestelyihin ja tehtaan leikkauskapasiteetin kehittämiseen.

Työaluetta. Kone leikkaa jopa 150 m/min, paikoitusnopeus on 350 m/min sekä kiihtyvyys 6 G.

Työaluetta. Kone leikkaa jopa 150 m/min, paikoitusnopeus on 350 m/min sekä kiihtyvyys 6 G.

”Olemme tehneet tehtaalla järjestelyitä, jotka liittyvät siirtymiseen aiemmasta solutyyppisestä tuotannossa funktionaaliseen suuntaan. Uusi tuotantoa tehostava ryhmitys on tuonut uutta tilaa myös uusille investoinneille tehtaan lattialla, ja yksi viime aikoina yhdeksi kehityskohteeksi olemme mieltäneet laserleikkauksen”, sanoo Niskanen.

”Lisääntynyt kysyntä on tuonut tarvetta leikkauksen tehostamiselle, ja uusi Eagle tuo sitä rutkasti lisää.”

Käytännössä koeteltu

Materiaalinkäsittelyssä Ojalalla auttavat nosturit. Koneella leikataan talon linjauksen mukaan enintään 12 mm vahvuisia materiaaleja.

Materiaalinkäsittelyssä Ojalalla auttavat nosturit. Koneella leikataan talon linjauksen mukaan enintään 12 mm vahvuisia materiaaleja.

Uuden laserkoneen hankinta Ojalalla taustoitettiin perusteellisesti, ja se tarkoitti sekä markkinoiden tarjontaan tutustumista että käytännön testauksiakin. Huomio Marko Niskasen mukaan kiinnittyi aika pian juuri pian Eagleen.

Eaglen tausta laserleikkauskoneiden valmistajana ulottuu kymmenen vuoden taakse ja kuitulaserteknogian kehittymiseen. Eagle keskittyy vain kuitulasereihin ja tiukkaan teknologiaosaamiseensa pohjaava puolalaisyritys valmistaa koneita eri sarjoina, kärkimalli on Eagle Inspire, jota toimitetaan nykyisin aina 15 kW:n teholuokkiin saakka.

Yksi avaintekijä laserin valinnassa Ojalalle olivat Marko Niskasen mukaan testit eri materiaaleilla. Ojala käsittelee vuosittain lähes 1000 tonnia kuparia, ja sen leikkausta testattiin erityisesti.

”Tehdastestien perusteella valintaa kallisti Eaglen suuntaan kuparin leikkauksessa saadut hyvät tulokset. Siinä löysimme suorituskyvyssä selviä eroja eri merkkien välillä. Meille se oli iso erottava tekijä”, kertoo Marko Niskanen.

Toki muutkin syyt vahvistivat valintaa. Koneen rakenteelliset tekijät olivat Niskasen mukaan tärkeitä, samoin sen leikkaus- ja paikoitusnopeudet. Eaglen koneissa polymeeribetonirunko vähentää värinää ja koneen siltarakenne kevyt ja hyvin tuettu. Eaglen mukaan Inspire-koneiden maksimi leikkausnopeus on 150 metriä minuutissa, ja paikoitusnopeus jopa 350 metriä minuutissa. Lisäksi kiihtyvyys on 6G, joka mainitaan konetyypinkin yhteydessä.

”Nopeus on tuotannossa tärkeä tekijä, ja kun se yhdistyy harkittuun materiaalinkäsittelyyn, tuo se ilman muuta lisäetuja tuotantoon. Koneessa on nopea vaihtopöytä ja me hankimme koneen yhteyteen nosturit, jotka nopeuttavat levynkäsittelyä”, Niskanen sanoo.

Tehtaan kiintopiste

Teholtaan Ojalan Eagle on InSpire-sarjan 6 kW:n kone, ja se sijoittuu tehtaalla täsmätöihin.

”Näillä tehoilla voidaan käsitellä esimerkiksi terästä 25 mm saakka, mutta olemme tehneet päätöksen, että maksimivahvuus koneelle on 12 mm. On järkevää tehdä asiat laitteilla, mitkä kuhunkin tehtävään ja kohteeseen parhaiten sopivat. Vahvoille levyille on omat koneensa, kuitulaserit ovat parhaimmillaan ohuilla materiaaleilla”, sanoo Niskanen.

Uusi kuitulaser on saatu Sievissä nopeasti tuotantoon.

”Uuden koneen kanssa kuluu tietty aika, ennen kuin sen eri piirteet saadaan tuottavaan toimintaan. Asiat tapahtuvat vähitellen, ohjauksen automaatiotoiminnot edistävät asioita.”

Tehokas uusi teknologia tuo suorituskykyä ja vastaa tuleviin henkilöstöhaasteisiin, toteaa Marko Niskanen.

Tehokas uusi teknologia tuo suorituskykyä ja vastaa tuleviin henkilöstöhaasteisiin, toteaa Marko Niskanen.

Tehtaalla uusi kone on kerännyt kovasti kiinnostusta.

”Onhan tuo näyttävä ja erottuva kone, jota on tehtaan vierailijoillekin mukava näyttää. Se on saanut runsaasti huomiota osakseen”, toteaa Niskanen.

Tehtaalla tuotannon teknologian kehittäminen on jatkossakin keskeinen kehityskohde.

”Automaatio on yksi keskeinen virtaus ja se kuulu painopistealueisiimme. Automaatio lisää tuottavuutta ja kilpailukykyä ja on yksi asia, mikä helpottaa asioita myös henkilöstöpuolella. Henkilökunnan saanti tulee tulevaisuudessa edelleen vaikeutumaan, ja siihen on hyvä varautua jo ennakolta myös tätä kautta”, Marko Niskanen kertoo.

Julkaistu Konekuriiri 4/2019


Videot

Eagle Inspire 6kW 6G -laserleikkauskone toiminnassa. Ojala Group, Sievi

Jaa sivu:
Ota yhteyttä

 

MYYNTI
010 8200 500

Tarjouspyyntö

HUOLTO
010 8200 530

Huoltotilaus

VARAOSAT
010 8200 540

Varaosatilaus