Varkaudessa toimivalla MetalMix Oy:llä on juhlavuosi. Yritys täytti tänä vuonna 70 vuotta. Vähän kuin juhlavuoden kunniaksi yritys laittoi laserleikkauksen toimintonsa kesällä uuteen muottiin, uusi 10 kW:n ja 2×6 m pöydällä oleva Eagle-kuitulaser aloittelee parhaillaan tuotannollista taivaltaan yrityksen käytössä.
Seitsemän vuosikymmentä on mittava taival. Pitkällä matkalla pärjäämiseen uudistuminen ja kehitys ovat tärkeitä asioita. MetalMixillä kilpailukyvystä pidetään huolta, siitä uuden kuitulaserin hankinta on hyvä esimerkki.
Pienestä pajasta teollisuuden alihankkijaksi
MetalMixin juuret ovat vuodessa 1951, tuolloin kolme Asikaisen veljestä perustivat auto- ja konekorjaamon suvun maille Varkauden Könönpeltoon.
Vanhin Asikaisen veljeksistä, viilarin koulutuksen saanut Valpas Asikainen, kävi sodan aikana aseseppäkoulun ja toimi aseseppänä rintamalla. Siitä vauhdittui metallialan ura, joka tempaisi myös muut veljekset alalle ja alan yritystoimintaan.
Asikaisten paja toimi pitkään Varkaudessa Könönpellon Metallin nimellä ja teki omia tuotteita, esimerkiksi kippikoneistoja kuorma-autoihin, lumilinkoja ja tielanoja.
Kovin pitkään ei kuitenkaan mennyt, kun toimelias yritys pääsi vuonna 1960 isoon kyytiin ja Ahlströmin alihankkijaksi.
Sen jälkeen talossa on tehty töitä ennen kaikkea prosessilaiteteollisuuden sekä voimalaitos- ja energiasektorien suuntaan ja niillä mennään yhä. Tuotteet ovat monenlaisia, varsin kookastakin tavaraa tehdään usein.
Vuodesta 1989 lähtien vetovastuussa yrityksessä ovat olleet Esko Asikaisen tytär Ritva sekä puolisonsa, nykyinen toimitusjohtaja Markku Auvinen. Nimi on tuosta samasta vuodesta 1989 ollut MetalMix ja yritys on laajentunut sekä myös kansainvälistynyt. Yrityksen asiakkaat toimivat globaalisti ja yrityksen valmistamia tuotteita on kulkeutunut lähes kaikkiin maanosiin vuosikymmenten varrella.
Monipuolista osaamista
MetalMix panostaa pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin ja siinähän auttavat kova osaaminen ja monipuolisuus. Materiaaliosaaminen on talossa laajaa, tuotteita tehdään rakenneteräksistä tulenkestäviin ja ruostumattomiin teräksiin.
Talon tekninen osaaminen kattaa valmistuksen sektorit monenlaisista levytöistä hitsauksiin ja koneistuksiin saakka.
”Ajanmukaiset koneet ja investoinnit ovat tärkeitä, ne auttavat pitämään kilpailukykyä yllä. Konekantaamme olemme pyrkineet vuosien mittaan uudistamaan säännöllisesti”, Markku Auvinen kertoo.
Levynleikkaus ja levyjen jatkokäsittely ovat MetalMixille ydintoimintaa. Talossa leikataan plasma- ja laserleikkausmenetelmillä.
”Alkuun leikkasimme ainoastaan hiiliteräksiä polttoleikkaamalla ja sittemmin kuvaan astuivat myös ruostumattomat teräkset, jolloin oli aika siirtyä plasmaleikkaukseen. Omassa käytössämme on nykyisin hienosädeplasma 12 metrin pöydällä ja viistepäällä. Sen hankkiminen muutama vuosi sitten edisti leikkausasioita melkoisesti. Aiemmin viisteet piti koneistaa leikkauksen jälkeen”, Markku Auvinen kertoo.
Taloon vasta asennettu, Vossin toimittama kuitulaser on Eagle eVision 2060 10 kW:n tehoin 2×6 metrin pöydällä varustettuna, kuten talon tekemisten kokoluokka sanelee.
”Mitenkään emme kuitenkaan tähdänneet konehankintaa erityisesti tähän vuoteen, tarvitsimme uuden koneen ja tähän kohtaan se nyt sattui. Ei siinä mitään, sopiihan se”, Auvinen toteaa.
Tehokas paketti nykyteknologiaa
MetalMixin Eagle on paketti ajanmukaista ja tehokasta leikkausteknologiaa. Suorituskyky lämmittää erityisesti.
”3G-kone on silminnähden aiempaa 4 kW:n konettamme vauhdikkaampi ja onhan selvää, että leikkauksen tuottavuus kasvaa nopeuden lisääntyessä”, Auvinen sanoo.
”Kokonaistuottavuutta lisää koneen monipuolisuus. Käsityötä on vähemmän, kone tekee leikkauksen lisäksi hyvin reikiä syrjäyttäen erillisen porauksen. Koneella voidaan suunnitella valmiiksi useita eri laatuja ja töitä, kun aiemmin ne piti tehdä kerta kerralta erikseen. Yksi huomioarvoinen asia on koneen hieman aiempaa leveämpi leikkausrailo, jolloin kappaleiden irrotus käy aiempaa sujuvammin”, Auvinen sanoo.
”10 kW:n teho mahdollistaa myös sen, että voimme leikata koneella hieman vahvempaakin tavaraa 25 mm:iin saakka. Pääsääntöisesti leikkaamme koneella tietenkin ohuempia materiaaleja, paksummat hoituvat plasmalla.”
Konevalinta kävi nopeasti, Eagle kiinnosti merkkinä ja tutustumiskäynti lähistöllä olevaan yritykseen, jossa on käytössä Eagle, järjestyi Vossin kautta, mikä helpotti päätöksentekoa.
Koneen hyväksyntä sekä ohjelmiston käytönopettelu tehtiin poikkeusajasta johtuen etänä, mutta varsinainen käyttökoulutus pidettiin perinteisesti paikan päällä.
”Opettelua oli kovasti alkuun ja säätöjäkin jouduttiin tekemään, mutta aika nopeasti kuitenkin asiat lähtivät sujumaan. Kone on täydessä ajossa”, Auvinen sanoo.
Laserleikkauskaluston osalta päivittyneenä MetalMix suuntaa uudelle vuosikymmenelle.
Virtaa tuleviin vuosiin talossa riittää, perheyrityksen seuraava sukupolvi Jani ja Jaana Auvinen ovat mukana perheyrityksen toiminnassa.
”Taipaleen kanavassa on paljon vettä virrannut yrityksen perustamisen jälkeen ja on hienoa, että nuorempi sukupolvi on kiinnostunut yrityksen jatkamisesta. Luottavaisin mielin saamme eteenpäin katsoa”, Markku Auvinen toteaa.
Julkaistu Konekuriiri 9/2021 Kari Harju
Lisätiedot:
Markku Auvinen
Toimitusjohtaja
www.metalmix.fi
Lisää Eagle-kuitulaserleikkuukoneista:
Vossi Group Oy
www.vossi.fi/valmistajat/eagle
www.vossi.fi